Hvordan velge hodelykt til turbruk

* I samarbeid med Bikester *

Når dagene er korte er hodelykta en kjær venn. Med riktig hodelykt åpner det seg muligheter for fartsfylte turer en kveld etter jobb, eller trivelige teltturer i vintermørket. Det gjelder bare å finne den hodelykta som passer best til den aktiviteten den skal brukes til.

Jeg kan starte med den gode nyheten først: Så lenge du vet hva du skal bruke hodelykta til er det lett å velge den som passer best til ditt bruk.

Det viktigste å tenke gjennom når du skal velge hodelykt er hva slags aktiviteter den skal brukes til. For å gjøre det enkelt kan vi dele hodelykter inn i tre typer, avhengig av om det er rolige eller fartsfulle aktiviteter: Allround hodelykter for bruk på tur. Lette oppladbare lykter for bruk til løping og skiturer. Og kraftige hodelykter for den som trenger sin egen lysløype til sykling eller toppturer.

Allround hodelykt til friluftsliv og teltturer

På tur i den mørke årstiden bruker du hodelykta mye, og til mange forskjellige aktiviteter. Da er det beste valget en god allround hodelykt som passer til det aller meste vi kan finne på mens vi er på tur.

Tempoet er som regel ikke så stort på tur, så lykten trenger ikke å være av de kraftigste. Samtidig bør den ha mulighet for å skifte mellom godt spredt nærlys, og konsentrert lys for å se lengre frem i terrenget. For bruk på vinteren er det også viktig at lykten er enkel å betjene med hansker på hendene.

Ofte brukes lykten i flere timer på tur. En lett lykt som er behagelig på hodet, og har god batteritid er derfor viktig. Det er heller ikke lademuligheter på fjellet, så utskiftbare batterier er det beste.

Når du skal sette opp teltet på en vintertur er det best med spredt arbeidslys, uten en kraftig spot som blender deg. Lykta må også kunne betjenes med hansker på hendene.

Når du skal sette opp teltet på en vintertur er det best med spredt arbeidslys, uten en kraftig spot som blender deg. Lykta må også kunne betjenes med hansker på hendene.

Hodelykta er gjerne med på tur under alle forhold i løpet av året. Da er det viktig at den er både robust, og tåler de været fjellet kan by på. De få kronene ekstra det koster for en hodelykt som er vanntett, er vel verdt pengene når du er ute i regn eller snø.

Black_Diamond_Spot

Hodelykt til bruk på tur

 • 100-200 Lumen
 • Tåle vann og fukt
 • Utskiftbare batteri
 • Valg mellom konsentrert og spredt lys
 • Mulig å justere med hansker på hendene
 • Lav vekt

Min anbefaling

Lykta jeg selv bruker på tur er en Black Diamond Spot med lysstyrke på 200 lumen. Lykta har gode justeringer for lysstyrke, fra behagelig leselys til konsentrert lysstråle under bevegelse. BD Spot bruker 3 utskiftbare AAA batteri, veier kun 92 gram med batteri og er vanntett med IPX8 sertifisert.

Hodelykt til trening, skiturer og sykkel

Så snart farten øker under aktivitet er det behov for en kraftigere hodelykt som gir god sikt på litt avstand. Samtidig må lykta spre lyset godt for å lyse opp nærområdet der en setter beina.

Til ski- og løpeturer anbefaler jeg en oppladbar hodelykt som ikke kjennes tung på hodet. Vekten bør være under 200 gram for at det ikke skal bli slitsomt å bruke hodelykta. Feste bør ha gode justeringsmuligheter slik at lykta sitter godt og komfortabelt på hodet. Det er også en fordel om batteriet kan festes på hodet for å slippe ledninger som kommer i veien.

Jo større tempo det er i aktiviteten, jo kraftigere bør lykta være. For løpeturer langs uopplyste veier trenger ikke lykta være den kraftigste, mens på ski- og sykkelturer kan det være en fordel med litt kraftigere lykt for å se svinger og hindringer på god avstand. Det vil si en hodelykt i området 500-1500 lumen vil passe godt til de fleste formål.

Som for hodelykter til vanlig turbruk bør også en lykt til litt raskere turer tåle både snø og regn.

Lupine_Piko

Hodelykt til ski- og sykkelturer

 • 500-1500 Lumen
 • Tåle vann og fukt
 • Oppladbart batteri
 • Godt lys på avstand og spredt lys ved beina
 • Justering av lysstyrken
 • Mulig å betjene med hansker på hendene
 • Relativt lav vekt

Min anbefaling

Lupine lager noen av de beste hodelyktene for aktiviteter i mørke. Lupine Piko med en lysstyrke på 1500 lumen er en allsidig lykt som også er kraftig nok til å brukes på moderate toppturer med ski på beina. Vekten på 200 gram gjør at den er lett å bære på hodet. Til Lupine lyktene er det også mulig å få utstyr slik at den lan monteres på sykkelstyre, hjelm eller andre steder.

Hodelykt til stisykling og toppturer på ski

Til skikjøring i vinterkledde fjell eller stisykling i mørket kreves det godt lys for en trygg tur. Det betyr en kraftig lykt av god kvalitet man kan stole på i alle situasjoner. Det er også viktig at lykta har en god lysstråle, slik at man ser ruta i god tid, samtidig som den sprer lyset slik at man har kontroll på nærområdet.

Hvor kraftig lykten trenger å være er avhengig av hvor krevende turen er. Går toppturen til et velkjent fjell uten fare for å kjøre utfor bratte stup, vil en hodelykt på 1500 lumen gjøre god nytte. Er turen i ukjent område, eller det er terrenghinder underveis kan det være lurt med en kraftigere lykt.

For stisykling og toppturer er det viktig med godt lys slik at en rekker å reagere på terrenget.

For stisykling og toppturer er det viktig med godt lys slik at en rekker å reagere på terrenget.

De kraftigste lyktene på markedet er som å ha med sin egen lysløype på tur. Husk bare på at både pris og vekt øker med lysstyrken, så et sted vil enten nakkemusklene eller lommeboka sette grensen. Med økt vekt anbefales det også at lykta monteres på hjelmen (Eller sykkelstyret) for å unngå skade og ubehag.

På topptur lønner det seg å spare på batteriene på vei opp, for å være sikker på at de varer hele turen. De fleste lyktene har mulighet for å justere ned lyset, men det sikreste er å bruke en lett hodelykt på vei opp, og ha batteriet på innerlomma. Da holder det seg varmt og er klart for turen ned.

Som ekstra sikkerhet på toppturer kan det være lurt å ha på hodelykta som benyttes på turen opp som reservelykt på vei ned. Da mister du ikke alt lys om hovedlykta skulle svikte under skikjøring.

Lupine_Wilma

Hodelykt til toppturer og stisykling

 • 1500 eller mer Lumen
 • Tåle vann og fukt
 • Oppladbart batteri
 • Justering av lysstyrken
 • Mulig å betjene med hansker på hendene
 • Mulighet for å feste på hjelm

Min anbefaling

For de fleste turer holder det med en lykt som Lupine Piko på 1500 lumen. Da har du en allsidig hodelykt som er lett nok for skiturer, og samtidig gir tilstrekkelig lys for enkle toppturer. For den som drar på med stisykling eller bratte toppturer er det behov for kraftigere lys. Da vil en hodelykt med hjelmfeste, som Lupine Wilma på 3200 Lumen være et bra valg. Har en ubegrenset med penger, og ønsker dagslys midt på natten er det selvsagt mulig med enda kraftigere lykter.

Info

I samarbeid med sykkelspesialisten Bikester har jeg skrevet denne artikkelen om valg av rett hodelykt til ulike friluftsaktiviteter. Hos Bikester finner du et stort utvalg av hodelykter, sykler og turutstyr for stisykling og friluftsliv for den som tenker vekt og volum på det som puttes i sekken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *