Topptur til Kvittinden (933moh)

Kvittinden er en enkel topptur like ved Finnsnes, som byr på 850-900 høydemeter. Fra toppen er utsikten førsteklasses mot Senja og store deler av Midt-Troms. Siden jeg likevel måtte en tur til Finnsnes passet jeg på å få med meg en tur på Kvittinden på veien hjem.

Den enkleste ruta opp på Kvittinden starter ved Nord-Norsk Trafikksenter på Finnfjordeidet. Fra hovedveien svingte jeg av mot Rossfjord, og fulgte skiltet i første avkjøring til høyre. Veien passerer først skytebanen, og så er det bare å finne en parkeringsplass i enden av veien ved trafikksenteret.

Fra veienden fulgte jeg vekselvis scooterspor og godt tråkket skispor opp gjennom skogen. Fra tregrensa er det bare å holde litt avstand fra noen små heng, og gå rett mot toppen. På turen opp la jeg merke til at snøen var løsere jo lengre mot nord/øst jeg gikk, og planla nedkjøringen deretter. Først de siste par hundre høydemetrene begynte det å bli hard fokksnø.

Da jeg nærmet meg toppen kom et tynt skyslør foran sola. Nok til at det ble merkbart kaldere i motvinden, men ikke så tett at det ble flatt lys. I stedet gjorde skysløret sitt til at horisonten mot sør virkelig fikk frem fargene i den lave ettermiddagssola.

Turen starter ved Nord-Norsk Trafikksenter på Finnfjordeidet.

Turen starter ved Nord-Norsk Trafikksenter på Finnfjordeidet.

En del fokksnø over skoggrensa, men bedre mot østsiden av fjellet.

En del fokksnø over skoggrensa, men bedre mot østsiden av fjellet.

Utsikt sørover mot Solbergfjorden på vei opp.

Utsikt sørover mot Solbergfjorden på vei opp.

Det var flere på tur.

Det var flere på tur.

Kaldt på toppen, så både dunjakke og varmebukse måtte på under pausen.

Kaldt på toppen, så både dunjakke og varmebukse måtte på under pausen.

Fra toppen ser en fjellene i Indre-Troms. Nok å ta av for den som liker å kjøre på ski.

Fra toppen ser en fjellene i Indre-Troms. Nok å ta av for den som liker å kjøre på ski.

Tåke på fjorden, og toppene ytterst på Senja reiser seg i horisonten.

Tåke på fjorden, og toppene ytterst på Senja reiser seg i horisonten.

Et lett skyslør får frem fargene i ettermiddagssola.

Et lett skyslør får frem fargene i ettermiddagssola.

Etter en liten pause på toppen var de endelig klart for nedkjøringen. Kvelden før hadde jeg forsøkt å finne ut hvorfor skoene ikke ville låse seg i kjøremodus. Etter å ha plukket høyreskoen fra hverandre viste det seg at hullet der skaftet er festet begynte å bli ganske så ovalt. Sannsynligvis førte det til at skaftet ble vridd når jeg strammet skoene, slik at låsen ikke traff hullet.

Nå var jeg spent på om nødreppen med en liten foring i hullet, og litt sterkere skue ville gjøre jobben. De hadde fungert på stuegulvet hjemme, men det er alltid noe annet i praksis når kulde kommer inn i bildet. Jeg satte skoene i kjøremodus, og kjente låsen gli lett inn i hullet. En lettelse både for skikjører og lommeboka.

Skoene i lås og klar for nedkjøringen.

Skoene i lås og klar for nedkjøringen.

Dermed kunne jeg nyte belønningen etter oppturen.

Kommentarer

    • Jan Erik Hansen skriver

      Det var ikke til å unngå å legge merke til at det begynte å sludde mens jeg pakket bilen, og lavet ned da jeg kjørte sørfra. Men det er vel fortjent med litt snø på Nord-Vestlandet på tampen av sesongen:)

      Er bra forhold nordpå om dagen også, selv om det godt kunne kommet noen cm med nysnø på toppen. Plenty med snø, og mange muligheter for fine turer. Og fortsatt lang vinter igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *