I Femundsmarka finner du over 20 åpne Statskogkoier, noe jeg har benyttet meg av de siste dagene. Jeg har selvsagt ikke overnattet i alle, men kikket innom de jeg har passert og sovet varmt og godt på Muggsjølia.
Statskog er Norges største grunneier, og blant de største aktørene innen friluftsliv. Blant tilbudene finner du en mengde åpne koier spredt rundt i landet, utleiehytter, tilrettelagte leirplasser med ved tilgjengelig og jakt og fiske muligheter. På nett finner du noen av disse tilbudene på inatur.no og Norges beste turkart på godtur.no.
Desverre er mange av tilbudene vanskelig å finne, og jeg er ikke kjent med at det eksisterer en fullstendig oversikt over de åpne koiene. Dette skyldes i hovedsak to ting. Statskog er lite flinke til å markedsføre tilbudene som ikke ligger på inatur.no, og ofte drukner tilbudene av DNTs markedsføringsresurser.
DNT er også flinke til å hoppe bukk over andre aktører innen friluftsliv. En sjelden gang nevnes noe i en bisetning, som «du passerer Muggsjølia med mulighet for primitiv nattely», men som regel ignoreres mulighetene. Men de eksisterer om du leter, eller slår av en prat med kjentfolk.
En natt eller to i en åpen koie er noe jeg anbefaler. Da kan du oppleve hvordan tømmerhoggerne bodde på 30-tallet, eller bo på en seter bygd på 1800 tallet.
På Muggsjølia var det setring frem til 1895, før den ble nedlagt på grunn av at «det var så urolig», eller sagt med andre ord: spøkelser jaget folk og fe ut av setra. Hytta har litt historie, og du har muligheten til å sove i selskap med underjordiske, eller gjøre som legenden Stor Hans da han overnattet: sette kniven i veggen over soveplassen.
Felles for alle koiene i Femundsmarka er at de er enkle, og reglene like enkle:
- hyttene er åpne, og alle er velkommne til å hvile eller sove en natt.
- ekelt utstyrt, men bruk gjerne kosten før du forlater hytta.
- vær forsiktig med åpen ild, og husk oppfyringsved for neste gjest.
- alu bokser, poser med folie, o.l. brenner ikke, så ta med søppla hjem.
- statskog og SNO sørger for ved, og det er forbudt å felle trær eller sage ned greiner!
Du føler deg med andre ord velkommen i en av de åpne buene.
Husket jeg å nevne at det er gratis å overnatte? (du kan gi frivillig bidrag om du ønsker, men i utgangspunktet er det gratis).
Bildet viser Langtjønnbua, en av de åpne buene jeg har passer.
Anne Berit Flo
Hei! Det er rett at vi ikke har en fullstendig samlet oversikt over våre åpne koier/husvær rundt om i landet, men vi jobber med saken. Målet å ha en samlet presentasjon, slik som vi har for hyttene våre på http://www.statskog.no – kanskje i løpet av 2012.
Jan Erik Hansen
Takk for opplysningen!
Det høres lovende ut at dere vil forsøke å få til en samlet presentasjon.
Med grundig etterforskning er det også nå mulig å finne ganske mye innformasjon. Selv bruker jeg gjerne flere av verktøyene/nettsidene til Statskog når en tur planlegges. For eksemepl kan en sjekke bygningsoversikten på http://kart.statskog.no/ for å finne ut hvor det er hytter og buer. Deretter kan en se hvilke hytter som er utleie hytter på enten http://www.statskog.no/Hytter/Sider/default.aspx eller http://www.inatur.no
Jeg foretrekker gjerne inatur siden denne siden også viser hytter fra enkelte andre, og gir en god oversikt over fiskemuligheter.
Så om Statskog har planer om en bedre presentasjon av friluftstilbudene sine hadde dette vært nyttig for mange friluftsfolk.
Geir Wagnild
Du vil finne en grei og samlet presentasjon av buene i Femundsmarka viss du går inn på http://www.godtur.no, søker på Femundsmarka og krysser av for friluftselementer- åpne buer.
Jan Erik Hansen
Bra du minner meg på at http://www.godtur.no bør tas flittig i bruk når en skal på tur i Statskog sine områder!
Sjekket akkurat siden, og ser at de fleste buene er med, men det er noen buer som ikke vises når en velger [Friluftselement – Åpne husvære]. En av disse, Røsanden, er vel utelatt siden den er tiltenkt ventebu og ikke overnatting. Andre koier og buer som ikke er med tilhører muligens ikke Statskog. En av disse er Styggsjøkoia, en liten koie med plass til to personer, mellom Styggsjøan og Revsjøen. Du kan kanskje svare på om denne koia tilhører Statskog, eller om den er en av de andre koiene i området?
Sist jeg var i Femundsmarka traff jeg på et par karer som hadde vært på andejakt i området. Etter en sammenligning av kartnotater og litt finrekning kom hadde vi tilsammen besøk over 20 åpne buer.
For andre som er interessert i Temaet er heftet/boken «Buer i Femundsmarka» fra Røros museum. Denne kan også bestilles fra Amadeus Boghandel på Røros: http://amneus.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=13&category_id=4&option=com_virtuemart&Itemid=62
Geir Wagnild
Styggsjøkoia er i privat ei, det samme også med krypinnet i Skarpåsen, viss du har vært innom den. Du vil også finne et par buer i området nord for Muggsjøen som er private.
Videre vil du også finne et par buer i Flensmarka som ikke tilhører Statskog. Mangler forresten ei Statskogbu i Flensmarka, Sellesdalsbua. Ren forglemmelse:-)
Jan Erik Hansen
En liten oppdatering til dette innelgget:
En gang i løpet av våren vil det komme en turguide/turforslag som tar utgangspunkt i de åpne koiene i Femundsmarka. Dette vil være forslag til en 10-15 dager lang rundtur i Femundsmarka som både går på øst og vest siden av Femunden.