Det hender rett som det er at jeg får spørsmål om lange turer. De fleste handler om utstyr, mat og detaljer for ruten, men det er også andre ting du bør tenke på. Her er 12 av de vanligste tipsene jeg gir.
1. Bestem målet med turen
«Hvorfor reise på langtur?» Dette er spørsmålet alle svarer på, men som ingen stiller. Du bør likevel svare på spørsmålet.
En langtur er ikke som en hvilken som helst fjelltur. De fleste dager er livet på topp, sola skinner og du er på drømmeturen. Andre dager er motivasjonen så som så, regnet bøtter ned, og du lurer på hvorfor, hvorfor i alle dager du er på tur. Om du velger å avbryte eller fullføre for enhver pris er avhengig av din motivasjon til å reise på tur.
2. Det er ok å være litt turnerd
Bruk god tid og kos deg med planleggingen. Mens du planlegger turen kan du samtidig glede deg til de mange opplevelsene du vil få.
Første gang du planlegger en langtur kan det være mange ting du lurer på, og ikke så helt enkelt å vite hvor en skal starte. Tipset er å lage en mappe på datamaskinen og dele planleggingen opp i mindre biter: Rute, utstyr, mat, og lignende. Er dere flere kan dere dele en mappe i dropbox eller tilsvarende.
Lag en god plan, og brenn tidsplanen på første turdag.
3. Doble budsjettet
Finn ut hva du tror det vil koste å gjennomføre turen, og doble beløpet. Du vil takke meg senere, når du vil ha en ekstra natt på hytte, eller kan nyte en stor biff etter endt tur. Ta en halvliter, og skål for Langturboka!
4. Vandre din egen tur
Sug til deg info, lytt til råd, spør de som har gått turen før deg, spør meg om det er noe du lurer på, men vurder informasjonen. Folk sier så mye rart bare noen har lyst til å lytte. Langturboka er en hjelp, mine tips og triks, og ikke fasiten for hvordan DU skal gjennomføre turen. Se punkt 1.
5. Det finnes ingen beste merker
Når det gjelder utstyr har jeg en rimelig enkel tilnærming: Utstyret skal holde meg tørr, varm og få meg trygt dit jeg ønsker. Om jakka har logoen til ArxTeryx, Norrøna, North Face, Mountain Hardvear, eller en av de hundre andre produsentene, har mindre betydning. Mange produsenter benytter nøyaktig samme materiale, og som regel er de sydd på nabofabrikker i kina.
Det viktigste er at utstyret fungerer.
6. Bær mindre, opplev mer
Vi kan lære mye av de som går Norge på langs når vi planlegger vår egen langtur. De fleste Norge på langs vandrerne kommer omtrent til Finse før de begynner å sende hjem unødvendig utstyr. Det skal du slippe.
Ved å legge igjen det som brukes sjeldent og velge lettere utstyr, kan du få i både liten og stor sekk. Vandringen blir mer behagelig og du har overskudd til å oppleve mer.
7. Ta vare på turen
Skriv en turdagbok underveis. Et enkelt lite stikkord i turdagboken kan minne deg om uforglemmelige opplevelser mange år senere. Du kan også lage en turblogg og dele turen underveis eller når du kommer hjem (men vær forsiktig om du bruker S ordet).
8. Ha alltid kameraet lett tilgjengelig
Ha alltid kameraet tilgjengelig underveis, slik at du kan bevare de gode minnene. I enkelte situasjoner kan du også ta frem kameraet i tilfelle noe skjer. Et bilde akkurat i det turkompisen tråkker feil og havner i bekken er verdt tusen ord, for å si det med en klisje. Husk bare å pakke kameraet vanntett før du gjør det samme et øyeblikk senere.
9. Vær fleksibel og ha humor
Ting går ikke etter planen. Hvordan du takler det når hodelykten ligger på sist besøkte hytte, eller du kommer sliten frem til turisthytten og møtes av et misjonsmøte som synger salmer og skråler til klokka 1 på natten er opp til deg. Se for øvrig punkt 8.
10. Duct tape
Uansett hva du gjør, ikke gå ut døra uten duct tape!
11. Uten mat og kaffe, duger helten ikke
Mat på langtur kan oppsummeres i to ord: Variasjon og variasjon. Du blir lei av REAL turmat om du spiser det hver dag. Husk også at liker du ikke havregrøt hjemme, kommer du ikke til å like det etter to uker på tur.
Kaffe er din viktigste valuta på langturen. En kopp er standard velkomst for nye gjester på hytta, besøk ved leirbålet og tilfeldige møter. I denne sammenhengen gjelder det også å ha koppen lett tilgjengelig når noen byr på en nykokt kaffe.
12. Ta en testtur
Første natta i vind og iskaldt regn er ikke tiden for å finne ut at teltet er for lite og primusen soter. Ta deg en testtur eller to slik at du får prøvd alt utstyret du tar med.
Det viktigste tipset
Bestem deg, og sett en dato for turen.
God tur!
Legg igjen en kommentar