Ekte villmarkinger vil nok riste overbærende på hodet over å lese om noe så lite vilt som farger på turutstyr.«Farger? Finnes det andre farger en grønt, svart og grått? Blått, hmm, kanskje, bare det ikke blir for mye.»
Så hvorfor snakke om farger? Jo, jeg innrømmer gjerne at jeg ikke er en «ekte» villmarking, og så handler det om mote…
De «ekte» villmarkingene får bare riste overbærende på hodet til de får migrene. De skal få lov til å fortsette i alle varianter av grå grønt som er å oppdrive, og kan trygt hoppe over dette tipset. For alle oss andre er det tid for å lufte noen tanker om årets motefarger på fjellet.
Sikkerhet
En ting som aldri går av moten er sikkerhet. Det vil si at du har utstyr og klær, eller i det minste noen plagg eller gjenstander, som er godt synlig på avstand, og dermed kan benyttes til å markere hvor du er den dagen det blir nødvendig. Gjenstanden med signalfarge kan være noe så enkelt som en refleksvest, en jakke (så slipper du refleksvesten), et liggeunderlag, eller noe annet som er stort nok til å bli oppdaget på litt avstand.
Fargene som er mest effektive vil selvsagt variere med årstiden og naturtype. Varianter av oransje og gult er som regel sikre farger i alle naturtyper og sesonger. Her kan det være på sin plass å nevne at rødt ikke er en godt synlig farge, om den som skal oppfatte fargen er fargeblind.
Jeg har et snev av fargeblindhet, av den rød-grønne typen, og kan skrive under på at rødt er en nøytral farge. Langs Nordkalottruta opplevde jeg for eksempel at Geir så en rød flekk på fire kilometers avstand. Jeg så selvsagt ikke noen rød flekk. Først tre kilometer senere oppdaget jeg at det var et tunneltelt. Og ja, jeg innser at det er litt ironisk å snakke om farger når en er fargeblind, men det får gå.
Praktiske farger
Hvilke farger du velger på turutstyret har flere praktiske årsaker. For det første er det lettere å finne igjen utstyr du har lagt fra deg om de er godt synlige. Dette kan være små ting, som en gul skje eller rød kopp. Tipset er spesielt nyttig om vinteren og når det er mørkt.
Med ulike farger på pakksekker er det lettere å holde orden i sekken, slik at du slipper å lete gjennom hele sekken for å finne det du trenger. Et lite tips er å velge lyse farger på pakksekkene, slik at det er lettere å se hva den inneholder.
Mer spennende turbilder
Med gode kontraster blir turbildene betraktelig mer interessante, i forhold til bilder der du er kamuflert og går i et med bakgrunnen. Et rødt telt gir spennende kontraster mot grønt om sommeren. På vinteren kan varme farger som oransje og rød-oransje gi gode bilder sammen med snø og blåtoner. En annen kombinasjon som kan gi blinkskudd er lyse blåfarger som kontrast mot grønt, med en blå himmel over.
Det er mange andre gode eksempler på gode farger og foto, men det overlater jeg til de interesserte å finne i en god fotobok.
Årets friluftsmote
Fungerer klærne like godt til daglig som på fjellet, kan du slå to fluer i en smekk. Du slipper å kjøpe en jakke for fjellturen og en jakke for regnværsdager i byen. Samtidig sparer du noen kroner, som kan benyttes til nytt turutstyr eller et par ekstra dager på tur.
Om fargene matsjer eller ikke overlater jeg til den enkelte. Jeg er, som allerede nevnt, en smule fargeblind, så moteredaktørene vil vri seg i smerte om jeg skulle rusle ned en bygate iført turbunaden.
Jeg er likevel sikker på at kamuflasje ikke er årets mote, og mest opptatt av at en av disse karene i grønt, grått og svart ikke skal forveksle meg med et reinsdyr.
Mikkel Bølstad
Vi tenkte de samme tankene da vi kjøpte packrafter i fjor sommer. Mørkgrønn? Vi gikk for rødt, gult og blått i kraftige farger og smiler hver gang vi tar fram de fargerike farkostene. Og ikke minst: Takk for veldig hyggelig anbefaling på den flotte siden din, Jan Erik!
Jan Erik Hansen
Hei. Hyggelig at du har funnet veien til Tursiden:)
Villmarka rundt hjørnet var et naturlig valg som en av de første anbefalte tursidene da jeg startet med å samle lenker. Den er en av de beste bloggene jeg kjenner, og turen med packraft gjør at jeg fristes til å rydde litt mer plass i utstyrsboden. Fortsett slik!
Etter mange år med Reconpack og camo i forsvaret, skal jeg innrømme det tok litt tid før jeg var moden for litt friskere farger. Men etter et år utenfor landet, mer klatring og bre, og voksende fotointeresse setter jeg pris på litt farger. Og paradoksalt nok gjør det at jeg er fargeblind til at jeg er mer fasinert av farger (sikekrt det samme som gjør at jeg elsker å klatre til tross for en velutviklet høydeskrekk).
Tur ist :-)
Heisann,
Har tenkt en del på dette med farger da jeg ofte vandrer alene. Skal gå til anskaffelse av ny skalljakke i vinter ,og har nå bestemt meg for at den ikke skal være svart som min gamle norrøna goretex er. Svart er praktisk med tanke på at bålsot og div ikke synes så godt, men samtidig er det såpass god sikkerthet i en synlig farge om uhellet skulle være ute og man blir lett etter. Om man blir litt preget av friluftslivets gleder som sot og annen «lort» så er jo det egentlig et godt tegn 🙂 Har en fin strofe i den sammenhengen: Kommer man hjem hel, ren og uthvilt har man vært for langt unna eventyret… 🙂 Farger er kult,- et glafarget telt er også lettere å finne igjen om man skulle bli i tvil hvor teltet var satt opp (som du nevner)eller man skal møte noen underveis. …Fyktelig mange jakker å velge i med ulike lengder og lag goretex og annet vann/vindtett…. men det får være en annen skål 🙂
Jan Erik Hansen
Litt sot og skitt på klærne skader ikke. Det viser at de blir brukt, og er egentlig enkelt å fjerne. En bør jo uansett vaske GTX klær ofte for at de skal fungere, og ha lang levetid. Putter en litt impregnering i maskinen samtidig, så slipper soten neste gang klærne går i maskinen.
Enig med deg i at det finnes mange jakker å velge mellom, både i lengde, bredde, stoff og andre ting som passer best i produktbrosjyrene.
Jeg har en kladd om temaet, som vil bli publisert om ikke alt for lenge, eller om en stund, eller når jeg får tid 🙂 Hovedpoenget er at det ikke finnes et «beste merke». De fleste stoff som lover å være vanntett og pustende har det til felles at de er mer eller mindre vanntett, og puster mer eller mindre dårlig.
Hva en velger kommer til slutt ned på bruk og hva en liker best selv. Jeg foretrekker for eksempel at «napoleonslommer» ikke er plasert på midten, slik at jeg kan varme fingrene i lommene, uten alt for mange sirkusaktige vinkler på armene.