Når kvikksølvet gjemmer seg nederst i gradestokken kan det være en utfordring å unngå at vannflaska fryser på vinterturen.
Det er imidlertid ikke så håpløst som det kan virke første gang du er ute om vinteren. Noen enkle forholdsregler, og noen nyttige triks kan sørge for at du slipper å tygge i deg isbiter på neste tur.
- På vinteren er det en fordel med stor åpning på vannflasken. Da skal det mer til for at åpningen fryser igjen, og du unngår lettere at skrukorken fryser fast.
- Når du forflytter deg om dagen kan du oppbevare vannflasken opp ned i sekken. Da vil ikke det lille laget med is som danner seg tette igjen åpningen.
- Ikke fyll flasken helt opp før du starter dagen. Er det noen cm med luft vil vannet skvulpe i flasken, og det skal mer til før det danner seg is.
- Start dagen med varm/lunkent vann på flasken, og pakk den inn i liggeunderlaget eller isoler på andre måter. Da vil vannet være flytende til lunsj. For å gjøre det mer behagelig å drikke kan du også blande litt vann fra termosen i vannflasken.
- I ekstrem kulde kan eneste løsningen være å bære vannflasken på kroppen slik at den ikke fryser. Jeg benytter en liten «duk» laget av et gammelt innertelt til å henge flasken rundt halsen og har flasken under ytterjakken. I pausene er duken kjekk til å legge ting på, slik at de ikke forsvinner ned i snøen.
- Om natten kan du bruke vannflasken som varmeflaske ved å fylle den med kokende vann, trekke en sokk utenpå og legge den i soveposen. Da får du behagelig varme noen timer, samtidig som du tørker sokkene.
- På vinterturer har jeg alltid med to vannflasker slik at jeg ikke må smelte snø så ofte. Med en ekstra flaske kan det være ubehagelig å oppbevare alt nede i soveposen. En løsning er å grave et lite hull i snøen og dekke til flasken nede i hullet. Med et lag isolerende snø, blir det betraktelig varmere en om den ligger løst i teltet. Husk bare på å finne frem flasken om morgenen…
- På vinterturer har jeg alltid med et par av forsvarets fotposer. Disse er også godt egnet for oppbevaring av den ekstra vannflasken om natten. Putt vannflaska i en av fotposene og rull godt igjen.
Om du lurte, så er alle triksene prøvd og fungerer. Selvsagt blir ikke alle triksene brukt samtidig. Temperatur og situasjon avgjør hva som er mest hensiktsmessig, så det er bare å prøve seg frem.
Mine favorittriks, som også benyttes på alle vinterturer er en flaske med stor åpning og trikset med varmeflaske i soveposen.
Hva er ditt favoritt triks for å unngå at vannflasken fryser? Kanskje har du også andre gode triks. Da er det bare å kommentere i vei!
Børt-erik
Drikkeflaska med lunken drikke pakket inn i dunjakka øverst i sekken. Dunjakka isolerer som fy. Nesten like godt som en termos. Og jakka er lunken og god når du tar den på deg. Ofte skal du jo bruke dunjakka når du tar drikkepause. OBS: det er selvfølgelig viktig at drikkeflaska er helt tett. Legg den evt inni en plastpose for å unngå søl.
Jan Erik Hansen
Det høres jo rett og slett behagelig ut å ta på seg en lunken dunjakke i pausen. Bruker jo en av drikkeflaskene som varmeflaske i soveposen, så er trygg på at den er vanntett (Snur den opp ned og sjekker et par ganger før den legges i soveposen), og da holder den seg grei varm i flere timer.
Har som regel dunjakka pakket vantett, men skal prøve dette på neste tur når det er mange kalde grader og ingen risiko for nedbør.