Etter å ha lest et par bokomtaler av Knipsetips, bare måtte jeg ha boka. Dermed satte jeg meg i bilen og kjempet meg gjennom rushtrafikken i Molde – Stress!
Jeg ble litt skuffet da jeg fant boka i hyllen, og ikke helt fornøyd da jeg bladde gjennom sidene. Etter ti minutter passerte boka likevel filteret, og jeg betalte de 299 kronene som boka koster.
Forlagets vaskeseddel
Boka er myntet på det brede lag av turfolket, som selv er med på aktivitetene som skal fotograferes, enten det er klatring, skiturer, jakt eller fiske.
Generelle tips om utstyr og teknikk, komposisjon og etterarbeid og massevis av konkrete fototips for tursituasjoner. Om det er solskinn eller uvær, natt eller dag, om du er til fots eller på ski, på land eller i vann, høyt eller lavt, oppstilt eller i farta, her får du knipstipsene!
Begge forfattere har reist verden rundt på lange ekspedisjoner og vært delaktige i flere bokutgivelser og TV-program.
Det tekniske
- Tittel: Knipsetips – Ta bedre turbilder
- Forfattere: Kristin Folsland Olsen og Randulf Valle
- Sider: ca. 170
- Format: 21 x 23 cm
Struktur
Strukturen på en bok er en av de største utfordringene for en forfatter. Her må en avgjøre hva som er det viktigste i boka, hvor stor del de enkelte temaene skal ta og hvordan en bygger opp teksten. I Knipsetips har forfatterne delt boka i 4 deler:
- Godt og riktig verktøy: 26 sider om fotoutstyr, behandling av utstyret og redigering
- Teknikk og komposisjon: 40 sider om teknikker, komposisjon og hvordan bygge opp bilder.
- Praktisk turfotografering: 66 sider med korte artikler der forfatterne tar for seg ulike tursituasjoner.
- Bruk bildene dine: 9 sider om å bruke bilder på nett, i artikler og multimediashow, samt en bildehistorie på 6 sider fra hver av forfatterne.
Min vurdering
Formatet til boka er grunnen til at jeg ble litt skuffet da jeg så den i bokhandelen. Ut fra vaskeseddelen og omtalene forventet jeg en praktisk håndbok, som jeg kunne ta med på tur.
Med sine 21 x 23 cm er Knipsetips absolutt ikke en håndbok som enkelt går ned i bukselomma eller topplokket på sekken. Fordelen med det store formatet er selvsagt at det er plass til større bilder.
Jeg forventet også en mer praktisk bok en den jeg fant i bokhandelen. Etter min vurdering/forventning er del 1 og 2 litt vel teoretiske, samtidig som de ikke er grundige nok om boka skal være en lærebok i fotografering. Jeg skulle gjerne sett at forfatterne hadde brukt mindre sider på utstyr og det tekniske, og heller trukket frem det som er relevant under de enkelte tipsene. For eksempel kunne tipset om serieopptak vært plassert sammen med artikkelen om ski og brett for å vise hvordan dette gjøres i praksis.
I bokas hoveddel om praktisk turfotografering har forfatterne valgt å ta for seg ulike tursituasjoner i artikkelformat. Dette har både fordeler og bakdeler. Fordelene er selvsagt at tips som omhandler den enkelte aktiviteten kommer samlet. For forfatterne er det også helt greit med tanke på flerbruk i, for eksempel, friluftsblader (og jeg kjenner igjen flere av bildene og kapitlene). Dette fungerer godt, og det er rom for mange og flotte bilder i boka.
Jeg savner likevel mer konkrete tips, der de tar for seg en enkelt situasjon og hvordan en bruker kameraet i den situasjonen. Dette kan for eksempel være fotografering av en skikjører.
Et eksempel
Slik boka er bygd opp er seriefoto plassert i del 1, eksponering plassert i del 2 og skikjøring i del 3. Dette gjør det litt uoversiktlig med tanke på den konkrete situasjonen.
Jeg må legge til at Kristin har husket lukkertiden under temaet, så dette er mest flisespikking fra min side.
Konklusjon
Selv om jeg hadde forventet en mer praktisk håndbok på bakgrunn av omtalene, har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale boken. Knipsetips er rett og slett en lettlest og inspirerende bok for den som er glad i å fotografere på turen. Bildene er gode, tipsene er nyttige og om en ikke allerede har hylla full av fotobøker lærer en litt mer teori om å ta gode bilder.
For de som er mer erfarne med kamera på turer er ikke boka like nyttig. Del 1 og 2 består av innhold du vil finne i de fleste fotobøker, og om en skal lære det teoretiske er det andre bøker som er mer grundige. Del 3 kan likevel være nyttig, også for den som har grunnlaget i orden og bokhylla full av fotobøker.
Det var i hovedsak del 3 som gjorde at jeg plukket med meg boka, og satte meg ned med kaffekoppen, bladde i boka og fiklet med kameraet.
Som vanlig anbefaler jeg en tur på biblioteket (om de har fått inn boken), for å finne ut om dette er boka for deg.
[…] på tidligere bokomtaler på Tursiden: Knipsetips – Ta bedre turbilder av Kristin Folsland Olsen og Randulf Valle Den vidunderlige følelsen av frykt av Karina Hollekim […]