For en liten uke siden skrev jeg at jeg ville gjøre 2013 til et år som nybegynner. På listen over mål for 2013 stod: Lære fotografering.
Nå er jeg ikke helt nybegynner med kameraet. Jeg har tross alt knipset bilder i noen tiår, og har et femsifret antall bilder i arkivet. Likevel er det ikke falsk beskjedenhet når jeg sier jeg har mye å lære.
Men før jeg kommer til saken, skal du få vite bakgrunnen til at jeg satte meg som mål om å lære å ta bedre turbilder.
Å ta gode bilder er enkelt
Før jul leste jeg en artikkel på NRKBeta om Instagram. I kommentarfeltet stod en påstand jeg har lest mange ganger før, i ulike sammenhenger:
Med dagens utstyr er det så enkelt å ta gode bilder, at alle med et kamera er mesterfotografer.
Da skjedde det som så ofte skjer når jeg leser en påstand som gjentas så ofte at den blir en sannhet. Jeg stilte spørsmål ved sannheten.
Uansett hva som lå til grunn, så tenkte jeg litt på saken, samtidig med at jeg klikket meg gjennom enda et sett med vakre solnedganger og sylskarpe naturbilder.
Et helt gjennomsnittlig bilde
Saken er den, at det er ikke lettere å ta gode bilder bare fordi kameraet tar bedre bilder. En perfekt solnedgang, er bare perfekt om den ikke gjentas i det uendelige. Det blir litt som å si at jeg er en god skiløper, bare fordi jeg har gått tremila raskere en norgesmesteren i 1915.
Men jeg er ikke en bedre skiløper en norgesmesteren fra 1915, selv om utstyret får meg til å gå raskere. Det samme gjelder bilder. Selv om jeg på en tilfeldig tur i dag, kan knipse en serie med bilder som ville tatt pusten fra meg for 20 år siden, er ikke bildene bedre en de jeg tok for 20 år siden. De er skarpere, bedre eksponert, har klarere farger, og er teknisk sett bedre, men de er bare helt gjennomsnittlige bilder vi daglig ser på Facebook.
Solnedgangen er bare enda en solnedgang.
De virkelig gode bildene er like sjeldne i dag som for 10- 15- 50 år siden. Bildene som formidler noe, får en til å stoppe opp og huske bildet, er like sjeldne i dag som de alltid har vært.
Hvordan lære å ta bedre turbilder
Planen for å lære å ta bedre turbilder er i grunn ganske kjedelig: Sette meg bedre inn i teorien, ha kameraet tilgjengelig hele året, og knipse mange bilder. Repeter.
I praksis vil det si å ta små steg, og lære meg selv en ny ting hver uke. I vinter vil jeg lese fotobøker, mens jeg skriver og prøver meg frem til forståelse for teorien. Når våren kommer og jeg igjen kan legge ut på lengre turer er det så tid for å omsette teorien til praksis. Hvordan det går kan du lese her på bloggen (om jeg da ikke blir så ivrig med kameraet at jeg glemmer å skrive).
Jeg gleder meg allerede til å løpe rundt på jakt etter nye blinkskudd.
Elisabeth
Spennende planer. Det skal bli gøy å følge med på utviklingen her.
Jeg har også ambisjoner om å bli en litt bedre fotograf i løpet av året, men begynner nok på et mye lavere nivå enn deg. Først og fremst må jeg sørge for å ta med meg kameraet og ta flere bilder.
Jan Erik Hansen
Høres bra ut. Å ta med kameraet er en god start 🙂
Det altid mer gøy når en er flere, så hyggelig at du følger med.
stianmedsekken
Som sagt tidligere så følger jeg dette prosjektet ditt med stor glede. Satte meg mye de samme målene som deg for nøyaktig 1 år siden. Har lært enormt mye, men det viser seg at for hver nye ting jeg lærer så dukker det opp minst to nye ting som må læres. Det jeg uansett liker best med foto er at de virkelig gode bildene har noe magisk over seg. Noe tidløst som går langt forbi det tekniske aspektet. Ta med kameraet over alt og knips som en gal er nok beste tipset som finnes (etter min mening)
God helg. http://www.stianmedsekken.net/
Jan Erik Hansen
Er helt enig, og litt uenig med deg 🙂
Det viktigste er at en tar bilder. Mange bilder. Slik «Hands on» læring gjelder forsåvid det meste en vil bli bedre. Båltenning, skredkunnskap, skiferdigheter, padling, og ja, det meste.
Men, altid et men, en forutsetning for å ikke bare bli god til en ting, er at en også lærer seg det grunnleggende slik at en kan variere og prøve seg frem. For foto betyr det å sette seg inn i (litt) teori, slik at en kan prøve seg frem med nye ting. Å kikke på andre sine bilder, og tenke «Hvorfor liker jeg det bildet så godt?» når en ser bra bilder er også en god måte å plukke opp nye ting.
Så nå har jeg tømt biblioteket for fotobøker, leser teori, kikker i ulike album og noterer ned ting jeg vil prøve når jeg skal på tur. Selvsagt er kameraet inenfor rekkevidde, slik at jeg kan teste det jeg leser på kaffekoppen og rådyrene som rusler rundt huset.