Mye er skrevet og sagt om Femundsmarka. Kanskje ikke så rart med tanke på alle de tusen som årlig besøker området. Særlig de siste årene, etter at Monsen fløy rundt på TV skjermen og oppdaget området, har mange fått øynene opp for nasjonalparken.
Hvordan området er kommer an på hvem du spør. I Femundsmarka har DNT hytter og stier, og hytte til hytte turistene har et perspektiv. Området er også en magnet på villmarkinger som pakker sekken full med fiskeutstyr og telt. Er du i nærheten av vann, vil du finne grupper med kanopadlere, eller noen av gamlekara i robåt. Alle har sin versjon Femundsmarka.
Jeg har et mål om å besøke et nytt fjellområde hvert år. Som vestlending er jeg vant med høye og bratte fjell, og opp gjennom årene har det blitt mange turer til områder på Dovrefjell og Hardangervidda. I 2003 ville jeg oppleve en annerledes naturtype, og valget falt på Femundsmarka.
I årene som har fulgt har det blitt 10 turer på 10 år. Her første del i en miniserie fra mine turer til Femundsområdet disse ti årene.
Mer fra Femundsmarka Femundsmarka
Jeg har et mål om å besøke et nytt fjellområde hvert år. I 2003 ville jeg oppleve en annerledes naturtype, og valget falt på Femundsmarka. I årene som har fulgt har det blitt 11 turer på 11 år (2013).
10 år i Femundsmarka – En bildespesial.
Åpne koier og buer i Femundsmarka.
På loffen i Femundsmarka: Med fiskestang og lett sekk (2013)
Et beist og variert fiske nord i Femundsmarka (2015)
Bjarne
Herlig lesestoff, flotte bilder som vanlig! Fint å se og drømme seg tilbake. Neste gang må du smake på harren og abboren. Veldig godt og enkelt å gjøre opp (flekke).
🙂
Jan Erik Hansen
Har smakt på harr, noe som er en egen liten historie…
På tur i Dividalen traff jeg på drømmebettet for Harr i et vann inne på svenskegrensen. Den en harren etter den andre tok spinneren og endte på land. Alle mellom 1/5-1 kg. Jubelen var stor, og jeg trodde middagen var sikret for et par dager. Helt til jeg smakte på faenskapet. Gryta med Harr ble gravd ned i myra, og jeg gikk rett ned i elva og dro opp en kilosrøye. Den smakte som fjellfisk skal:)
Bjarne
Hehehe… jeg antar du ikke spiste den helt fersk da. Den tåler ikke å ligge. 😉
Jan Erik Hansen
Ikke helt fersk nei. Tror det tok tre timer fra den første var på land til de lå i gryta. Men var kjølige temperaturer så ingen problem. Var nok mer det at jeg kokte fisken, og at den ikke smakte ørret eller røye 😛
Lars Aksel
Hei!
Utrolig fine bilder og flott skrevet! Jeg er 17 år og skal til sommeren for første gang på kanotur til Femundsmarka 🙂
Siden du virker såpass erfaren er det kanskje et par tips du kan komme med i forhold til kanorute og når det er bes å dra på sommeren. Håper på svar !
Jan Erik Hansen
Er ingen ekspert på kanopadling i området siden jeg stort sett har gått til fots. Noen tips kan jeg likevel komme med.
Det største spørsmålet er hvor erfaren du er med å padle, spesielt i elv. Er du alene kan det også by på noen ekstra utfordringer med tanke på bæringer og stryk.
Tidspunktet er litt avhengig av snøsmelting og værforhold. Normalt vil det være mye vann i elver og terrenget til godt etter snøsmeltingen og frem mot starten/midten av juni, så jeg ville startet turen i midten av juni eler senere.
Med tanke på rute er hovedveien å starte fra Rågen området på svesk side og følge Røa vassdraget ned til Femunden. Dette er ganske logisk siden det er lettere å padle i nedoverbakke en motbakke. Likevel kan ruta være en utfordring om en er alene, og det er mange stryk der en må bære kanoen forbi. Noen steder er også terrenget der en bærer krevende med mye stein. Med god tid og flere etapper er det likevel en flott tur.
Mugga er mer krevende og ikke mange som anbefaler å padle. Dette gjelder spesielt om du ikke har lang erfaring.
Et alternativ om du ønsker å starte fra Femunden er å følge Røa opp til Roasten, og så forflytte deg mellom de større vannene og håene i øvre del av Røa. Ruta innebærer mange bæringer, men også mange flotte padleopplevelser i området mellom Roasten- Øvre del av Røa – Revsjøen – Styggsjøan.
En tur langs bredden av Femunden og til Ferragen er også flott. Da vil du passere flere flotte vann, tømmererenner og med litt bæring kan du padle hele veien til Røros.
Uansett hvor du velger å padle anbefaler jeg ikke å krysse over selve Femunden. Starter/slutter du i Synnervika er båten eller å følge land om Nordvika beste alternativ.
Koppen
God tekst og herlige (friste)bilder!
Når det gjelder Monsen skal vi ikke glemme at han gikk området fra nord til sør langs svenskegrensen for over 25 år siden, men skjønner hva du mener.
Ble litt nysgjerrig på teltet ditt, er det Stetind?
🙂
Jan Erik Hansen
Stemmer at det er et Stetind telt på bildet. Var med på noen hundre turer frem til det ble pensjonert i 2008. Og med det samme du nevner Stetind, kan jeg nevne at sekken som ligger inne i teltet på et av bildene er en Norrøna Stetind.
Koppen
Så artig og nesten litt pussig med sekken. Blir jo nærliggende å spørre om du gikk over til Stetinds etterfølger Ringstind? Vi bruker Ringstind II på fjellturer. Den første varianten, vel å merke. Kjempefornøyde. Har et SMD Haven ( http://www.sixmoondesigns.com ) som ikke er så ulikt, men det brukes helst av meg alene. Tar liten plass, veier lite og er overraskende bra.
🙂
Jan Erik Hansen
Har brukt en del forskjellige telt på jobb og privat etter at jeg byttet. De to siste årene har jeg stort sett hatt med et Terra Nova Laser Competition 2 på lengre turer. På det er stangen plassert i senter og endene er løftet 40 cm opp med en liten karbonstang. Teltet er lett, og konstruksjonen gir en behagelig sittestilling når en koker i forteltet, så det passer godt for den som vil ha en behagelig vekt i sekken på lengre turer. Har ellers brukt en del Hilleberg og Helsport telt.
mette
Fine bilder! Har du noe forslag til fint turområde for en langhelg i august i femundsmarka? Vi ønsker å gå innom så mange ørretvann som mulig, og fine områder å bade og telte. Er toget til røros det greieste? Oger myggen ille der ? ( dvs i år er det vel være enn vanlig overalt) er ikke så turvant og fikser ikke mygg. Hva fisker du med vanligvis?:) takk for hjelp!
Jan Erik
Om du reiser med kollektivtransport er toget til Røros og buss til Synnervika/Langen det enkleste. Bussen går fra Røros om morgenen og korresponderer med båten fra Synnervika 0900. Tror bussen går ca 0800, men det kan du sjekke på nett.
For den som har bil er det avhengig av hvor en kjører fra. Fra nord er Synnervika det enkleste startstedet. Om en kommer fra vest eller sør er Elgå eller Jonasvollen greie startsteder.
Angående mygg er det mest i skogområder og myrområder. Områder å unngå er fra Røsanden til Nedre Roasten og mot Langeggtjønna fra Røvollen. Der er det en del myrområder, skog og mye mygg. Ellers er kan det være en del mygg langs Røa (om det er lite vind) og andre steder med lite trekk på grunn av skog. I områder med mindre skog er det mer vind og mindre plagsom mygg. Det enkleste er uansett å ha med et myggnett til å dra over hodet.
Med tanke på fiske bruker jeg stort sett sluker og spinnere i kobber og rød. Andre sverger til sølv/blank sluk med røde prikker eller mønster. En får også fisk på flue. Uansett er det beste fisketipset å fiske og prøve det en har med. Før eller siden vil fisken ta kroken.
Du kan jo se på slukboksen min fra årets tur for en ide: http://www.tursiden.net/2013/07/pa-loffen-i-femundsmarka-med-fiskestang-og-lett-sekk/
Eller sluken som Bjarne og Kathrine fanget storfisk med i sommer: http://panneband.blogspot.no/2013/07/pa-jakt-etter-storfisken-i-femundsmarka.html
Bare å nyte bildene nedover siden, så finner du slukene etterhvert.
Noen alternative ruter for en langhelg kan være:
1. Å starte fra Haugen og gå forbi Røvolltjønna, Skogtjønna og videre inn Grøtådalen. Området er stort sett over skoggrensen, så en får vind og lite mygg. Fisket er også godt i området. Returen kan være å gå tilbake langs Røa/Roasten og til Røsanden.
2. Start fra Røsanden og fiske langs Roasten med besøk i Littlesjøen (mellom øvre og nedre Roasten), fortsette oppover langs Røa og eventuelt ta samme rute tilbake, gå inn mot grensa og krysse Røa for å gå mot Haugen eller gå fra Storrundhåen til Styggsjøan og Revsjøen, og tilbake mot Røvollen via Langeggtjønna. Langs Roasten og Grislehåen er det mange flotte teltplasser og gode muligheter for å dyppe kroppen.
3. Å starte fra Langen og gå til via Nordvika eller Langtjønnbua, følge Mugga til Nedre Muggsjøen og så gå mot Røvollen via Langeggtjønna. Området ved Muggsjøen har mange fine teltplasser og strender. Men kan være en del mygg i skogen før en kommer dit.
mette
Takk for god hjelp! Skal diskutere de alternativene med turvenninna:) ingen av oss som har flue stang eller kan sånt,men skal kjøpe inn de slukene du anbefaler og så ta med en boks mark i tillegg, da må det bli fisk:)