I Femundsmarka finner du over 20 åpne koier og buer. En natt eller to i en av de åpne koiene er noe jeg anbefaler. Da kan du oppleve hvordan tømmerhoggerne bodde på 30-tallet, eller bo på en seter bygd på 1800 tallet.
Jeg «oppdaget» de åpne buene på en tur opp langs Røa i 2005. Etter en natt ved Lisjesjøen fortsatte jeg mot øvre del av Røa. Der traff jeg på tre fiskere, som satt og kokte kaffe utenfor Roastbua (bildet i toppen). Karene kunne fortelle at bua stod åpen og tilhørte Statskog.
Fiskerne ved Roastbua var godt kjent, og fortalte om flere andre koier og buer i området. Da jeg gikk videre hadde jeg satt ring rundt 5 åpne koier på kartet. I årene som fulgte har jeg sammenlignet notater med andre jeg har truffet i Femundsmarka, og snakket med folk i Statskog.
Resultatet av etterforskningsarbeidet er en liste med over 20 åpne koier og buer spredt rundt i nordre del av Femundsområdet.
Statskog sine åpne koier og buer
Statskog er Norges største grunneier, og blant de største aktørene innen friluftsliv. Blant tilbudene finner du en mengde åpne koier spredt rundt i landet, utleiehytter, tilrettelagte leirplasser med ved tilgjengelig og jakt og fiske muligheter. På nett finner du noen av Statskog sine tilbud på inatur.no.
Tidligere krevde det et grundig etterforskningsarbeid å finne frem til Statskog sine åpne buer. De siste årene har jobben blitt enklere, og du finner nå frem til det meste på godtur.no.
Åpne Statskogkoier
- Røosbua – Ventebu ved kaia på Røsanden
- Roastkoia
- Roastbua
- Kløfthåbua
- Møllerbua
- Revbua
- Fautbua
- Gubbtjønnbua
- Grunnhåbua
- Langmyrbua
- Muggsjøbua
- Muggsjølia
- Lorthølbua
- Furrubakken
- Langtjønnbua
- Grådalsbua – Flensmarka
- Harrbekkbua – Flensmarka
Andre åpne koier og buer
Røros museum og private har restaurert og vedlikeholder noen åpne koier og buer i Femundsmarka. Ofte kan det være kronglete å finne frem til disse. Nedenfor er en liten liste med GPS posisjoner for noen koier. Koordinatene er tatt ut ved å bruke turkartet på godtur.no.
- Styggsjøkoia: 0353304.98 – 6917460.74
- Skarpholet: Gamme – 0348476.07 – 6918703.67
- Søndre Håbu: Mot Vigelen/Viglskaftet – 0351369.19 – 6929138.99
- Nordre Håbu: Mot Vigelen/Viglskaftet – 0349454.55 – 6931254.62
Ubekreftede buer og koier
I en kommentar til et innlegg i turdagboka jeg skrev underveis på tur i 2011, nevnte Geir Wagnlid, som jobber i Statskog, tre åpne buer i Flensmarka.
- Sellesdalsbua i Flensmarka
- 2 private åpne buer i Flensmarka som ikke tilhører Statskog
Det er helt sikkert flere åpne koier rundt om i Femundsmarka, så om noen vil tipse i kommentarfeltet kan de legges inn i oversikten.
Noen enkle regler
Felles for alle koiene i Femundsmarka er at de er enkle, og reglene like enkle:
- Hyttene er åpne, og alle er velkommne til å hvile eller sove en natt.
- Enkelt utstyrt, men bruk gjerne kosten før du forlater hytta.
- Vær forsiktig med åpen ild, og husk oppfyringsved for neste gjest.
- Alu bokser, poser med folie, o.l. brenner ikke, så ta med søppla hjem.
- Statskog og SNO sørger for ved, og det er forbudt å felle trær eller sage ned greiner!
Du føler deg med andre ord velkommen i en av de åpne buene.
Husket jeg å nevne at det er gratis å overnatte? (du kan gi frivillig bidrag om du ønsker, men i utgangspunktet er det gratis).
Ikke legg igjen matrester på koiene. Så lenge en ikke har gått en uke uten mat frister det ikke å utfordre magen med halvtomme havregrynposer av ukjent opphav. Musene blir imidlertid fristet, så spis opp maten og ta med restene hjem.
Mer fra Femundsmarka Femundsmarka
Jeg har et mål om å besøke et nytt fjellområde hvert år. I 2003 ville jeg oppleve en annerledes naturtype, og valget falt på Femundsmarka. I årene som har fulgt har det blitt 11 turer på 11 år (2013).
10 år i Femundsmarka – En bildespesial.
Åpne koier og buer i Femundsmarka.
På loffen i Femundsmarka: Med fiskestang og lett sekk (2013)
Et beist og variert fiske nord i Femundsmarka (2015)
Bjarne
Glimrende innlegg med fin info. Jeg stikker trolig innom Roastbua til sommeren hvis jeg krysser Røa. Har tenkt meg opp til Litlsjøen igjen etter ørreten der antar jeg.
🙂
Jan Erik Hansen
Litlsjøen er et fint sted. Har du prøvd det lille tjernet på høyresiden av vannet når du kommer opp fra Roasten? Der skjuler det seg noen store stygge abbor beist, og selvsagt mange små.
Er du først i området og skal innedørs for å tørke klær, er Styggsjøkoia en jeg absolutt vil anbefale. Skikkelig koie med to sengeplasser, ovn og ikke plass til så mye mer. Ligger inneklemt mellom en stor stein og en gammel furu, så kan være litt vanskelig å få øye på.
Bjarne
Har ikke vært i tjønnet du nevner, men blir kanskje tur til sommeren da. Styggsjøkoia besøkte jeg i 2011 da jeg hadde en leir ved Revsjøen. Fristet ikke å overnatte i den koia da. Masse mus! Det er både stor ørret og stor abbor i Litlsjøen. Derfor frister en tur tilbake dit. Storfisken smakte bare på isenkrammet mitt der i 2011. Nå vil jeg ha revansj 😉
Jan Erik Hansen
Ørreten i Litlsjøen er fin ja… 🙂
Mus er et problem alle steder folk legger igjen mat, så legger til det i innlegget. Har sett det i flere koier og funnet mange havregrynposer med hull i hjørnet på DNT hytter.
Olav
Hei, veldig bra med informasjon og mye variasjon også, meet bra.
Vet du om det er muligheter å leie båt I nedre roasten?
Jan Erik Hansen
Takk for hyggelig kommentar 🙂
Jeg kjenner ikke til muligheten for å leie båt i Nedre Roasten. Men vet at noen av hyttene/buene på sørsiden av roasten leies ut, og der er det båter. Det er muligens Haugen gård som leier ut buene. Vil også tro at Statskog eller Engerdal fjellstyre kan svare på om det er mulig å leie båt.
Annie
Jeg og ei venninne har lyst til å besøke muggsjølia, men vi aner ikke hvor det er best å parkere for å tilbringe noen dager i Femunden? Jeg har prøvd å søke litt, men blir ikke mye klokere. Hjelp?
Jan Erik Hansen
Hei Annie 🙂
Om dere har tenkt å gå direkte til Muggsjølia er enkleste start fra Langen Gjestegård. Der er det mulig å parkere (betalt parkering). Fra Langen kan dere gå innom Lorthålbua og følge stien på nordsiden av Mugga til Muggsjølia.
Går også vei til Ljøsnåvollen, men er usikker på om den er åpen for trafikk, og eventuelt hvordan det er å parkere ved Ljøsnåvollen.
For en rundtur er det mulig å parkere ved Feragshåen (bomvei siste biten). Der er det et friluftsområde med bålplasser og ved. Fra Feragshåen kan dere gå til Langtjønnbua – Ljøsnåvollen og til Muggsjølia.
Ellers også mulig å parkere ved Synnervika (Gratis). Derfra er det mulig å ta båten til Røoset og gå derfra, eller å gå til Lortholbua (krever orientering, og kna være myrete en del steder). Fra Lortholbua er det å følge sti på nordsiden av Mugga.
Ellers rundt Femundsmarka er det mulig å parkere og starte fra Elgå (betalt) og Jonasvollen (betalt).
Marcel Gerson
Hi there,
looking for an adventure with hiking and fishing in the wilderness of Norway, I came across Femundsmarka National Park. The nature and also the fishing opportunities seem great.
As I have never been to this large area, I am in need of recommendations and tips – could you perhaps help me a little with my questions?
The only thing I’m sure of so far is that I’m flying to Norway on 20.07. (probably to Oslo) and flying back from there on 28 or 29.07.. Depending on how long it takes to get to Femundsmarka, I will have about a week for trekking. I would describe myself as experienced when it comes to trekking; I have already been out in the wilderness of Norway several times, sometimes alone for several weeks at a time. As a passionate angler and studied fisheries biologist, I am particularly interested in large salmonids. It’s really not about catching lots of fish, but rather the one really big one – that’s my goal.
It probably makes sense in the short time available to fish only two or three lakes extensively. Could you recommend some where there are large salmonid stocks and which can be easily integrated into a trekking tour of about 6 to 7 days? And where would be the best place to enter/exit the Femundsmarka?
Best regards from Germany,
Marcel Gerson