Da er første steg tatt for årets produksjon av bjørkesirup. Ute i skogkanten henger et par spann og samler opp bjørkesevje. Dråpe for dråpe.
Siden det er litt kaldt i været enda, og sevja bare så vidt har begynt å stige går det litt sakte. Men for hver dråpe fylles det opp i spannet. Kanskje er det fullt i morgen ettermiddag. Eller morgenen etter.
Våren er en fin tid.
Anbefalt litteratur
- Naturens spiskammer: Planter og oppskrifter for den som vil høste av naturens overflod
- Spiselige bær og planter: En enkel lommehåndbok til turen
Herlig med sanking! Vi brukte å tappe da ungene var små. Vi brukte tørr kvist som drensrør og på det meste tok det bare noen minutter å tappe nok til et glass.
Ray Mears kom med et tips for bjørkesirup jeg tenkte å prøve i år. Lage isbiter med et mynteblad i og ha det til whisky.
Om det klaffer slik tenkte jeg å lage bjørkesirup også, men tror det må mye til for å ende opp med et lite glass. For lønnesirup mener jeg de reduserer til 1/20-del.
Årstiden er jo topp til å sanke never og bark også. Til sveiping, fletting og dekor. Men jeg har et stort lager liggende i press fra før.
🙂
Går nok saktere en den erfaringen der. Blir vel et par dager før jeg har 10 liter. Satser på 1/20 reduskjon selv, så ender vel med en liten halvliter sirup. Da snakker vi literpris på et par tusen om en skal tenke timelønn 🙂
Sevja stiger jo både i april, mai og juni, men høyest tempo har vel dryppingen i mai, slik jeg husker det. Kostbart sluttprodukt, ja. Og eksklusivt.
I en svensk dokumentar for lenge siden var det to brødre som bl.a laget både saft, øl og vin med utgangspunkt i bjørkesevje.
🙂
Har vel noen dager på meg enda ja. Men juni tror jeg blir litt i seineste laget.
Det med vin har jeg indirekte erfaring med. Var ikke helt meningen, men sevja skal ikke stå lenge før det begynner å gjære. Du kan se for deg to 15 åringer… Mer er det ikke å si om den saken 🙂