Etter å ha fartet rundt på dagsturer i Mauken området den siste tiden, er det tid for et lite vintereventyr i indre Troms. Planen er å starte ved veienden like sør for Frihetsli i Dividalen, og så utforske vinterfjellet mellom Dividalselva og Store Rostad inne ved Svenskegrensen.
Nå i midten av februar begynner dagene å bli lengre i indre Troms. Mørke utgjør imidlertid fortsatt største delen døgnet. Jeg satser derfor på å kikke innom mange fine plasser med utedo, og lese en god bok i lyset fra et stearinlys flere av kveldene.
Rammer
- Varighet: 4-7 dager.
- Startdato: Onsdag 12.02.14. – Ny dato:
- Start/slutt: Veiende like sør for Frihetsli i Dividalen.
- Overnatting underveis blir i åpne hytter, med 1 eller 2 netter i telt.
Rute
Helt siden jeg tok av gipsen på foten i fjor vår har jeg slitt med smerter i lyske/hofte. Jeg er ikke helt sikker på om det er en direkte følge av at ortopeden ikke akkurat gjorde en så god jobb (det hadde for eksempel vært greit å sjekke at beina hang sammen før gipsen ble fjernet…), eller om det er andre årsaker til problemene. Jeg er derfor spent på hvordan det blir å gå med sekk over flere dager.
Det ligger, med andre ord, et lite element av å teste kroppen bak turen. Jeg har planlagt to alternative ruter. Avhengig av hvordan formen er bestemmer jeg meg for alternativ på etappen mellom Dividalshytta og Dærtahytta.
Alternativ 1: Et lite vintereventyr
- Veiende Frihetsli – Ole Nergård bua
- Ole Nergård bua – Dividalshytta
- Dividalshytta – Dærtahytta – Stor Rostahytta
- Stor Rostahytta – Dærtahytta – Retur via Skaktaråsen – Veiende Frihetsli
Alternativ 2: Et skikkelig vintereventyr
- Veiende Frihetsli – Ole Nergård bua – Dividalshytta
- Dividalshytta – Dærtahytta – Stor Rostahytta
- Stor Rostahytta – Måskoshytta
- Måskoshytta – Pältsastugan – Goldahytta
- Goldahytta – Treriksrøysa – Kilpisjärvi – Stor Rostahytta
- Stor Rostahytta – Dærtahytta – Retur via Skaktaråsen – Veiende Frihetsli
Ender jeg med å gå dette alternativet, kan sekken etterfylles med proviant i Kilpisjärvi, og forlenges med 2-3 dager for returen.
Aktuelle hytter i området
- Vetlenesbua, åpen, Statskog
- Fossbua, åpen, Statskog
- Ole Nergård bua, åpen, Statskog
- Dividalshytta, Ubetjent, DNT
- Dærtahytta, Ubetjent, DNT
- Stor Rostahytta, åpen, Statskog
- Måskoshytta, åpen, Statskog
- Rostadhytta, Ubetjent, DNT
- Pältsastugan, Privat/STF
- Goldahytta, Ubetjent, DNT
Kart
- Dividalen, 1:50 000, Norge-serien 10144
- Skibotndalen, 1:50 000, Norge-serien 10149
- Fjällkartan Treriksröset-Råstojaure, BD1 (1999 L), 1:100 000
- Enontekiö, – (2004/5 K), 1:100 000
Proviant
Ingen av hyttene i området har proviant, så en må bære med seg alt en trenger for turens varighet. På tur om vinteren er jeg tilhenger av 5+2 dietten. I praksis vil det si at jeg har med proviant for turens varighet + mat/snacks for 2 dager ekstra i tilfelle forlengelse av turen på grunn av værforhold eller av andre årsaker.
Velger jeg alternativ 2 og går til Kilpisjärvi er det mulighet for litt Harryhandel og å etterfylle sekken.
Utstyr og kjennetegn
Det meste av turen går i høyfjellsterreng, og en må være utrustet i tilfelle været slå om til vind, snø og null sikt. Selv om jeg planlegger å overnatte på hytter/buer de fleste nettene har jeg derfor med komplett vinterutrustning, sovepose for under -25 grader og telt for å ligge ute.
- Jakke: Oransje Arc’teryx Beta AR
- Dunjakke: Grønn Arc’teryx Cerium LT Hoody
- Bukse: Svart Arc’teryx Theta SV Bib
- Sekk: Rød Arc’teryx Altra 75 LT
- Telt: Grønt Hilleberg Allak
(Hmm, jeg burde bli sponset av Arc’teryx…)
Sikkerhet og sikkerhetsutstyr
Når jeg er alene på tur har jeg en ufravikelig sikkerhetsregel:
Er du i tvil, er du ikke i tvil
Denne enkle sikkerhetsregelen betyr i klartekst at om en er i tvil om rutevalg, værforhold eller annet kan gå ut over sikkerheten, velger en det sikreste alternativet. På vinterfjellet vil det si å enten gå rundt usikkert område selv om det blir en lengre rute, snu, slå leir, grave seg ned eller korte ned turen.
Mobil
Mobildekningen i indre Troms er svært begrenset. En kan ikke basere seg på å ha dekning noen steder under turen, selv om det er sporadisk dekning enkelte steder.
Meld fra hvor du går
Hyttebøker kan benyttes til å legge igjen beskjed om at en har passert, og eventuelt hvor en har tenkt seg videre. Jeg skriver meg alltid inn i hyttebøkene der jeg overnatter, og noterer gjerne hvor jeg kommer fra og hvor jeg fortsetter. Jeg besøker også enkelte hytter for å skrive meg inn i hytteboken, selv om jeg overnatter i telt.
SPOT
På turen har jeg med en SPOT satellittsender. Denne sender GPS posisjon, som kan vises på nett. Senderen fungerer også som en nødpeilesender, ved at en kan sende en SOS melding til en sentral, som så varsler hovedredningssentralen om posisjon og at det er sendt nødsignal. Det er viktig å være oppmerksom på at satellittene SPOT enhetene sender til befinner seg mot sør (i bane nærmere ekvator), og en bør derfor prøve å unngå høye fjell, tett skog, steiner eller annet som kan hindre signalet mot sør om mulig.
Sikkerhetsutstyr
- Kart og kompass
- Mobiltelefon
- SPOT-satellittsender
- Komplett vinterutrustning inkludert telt, sovepose, spade, hodelykt, primus
- Ekstra klær
- Ekstra mat i tilfelle værfast
- DNT-nøkkel
Annet
Bilder og historie kommer selvsagt på Tursiden etter at turen er ferdig.
Walle
For en herlig presentasjon av en systematisk turplanlegging!
Driver å planlegger en vintertur selv om ca 5 uker og ser at jeg må bli litt mere systematisk når det gjelder planleggingen.
Har dessverre den uvanen at jeg tar ting som det kommer og jeg tror nok det har mye for seg å gjøre det mere som du presenterer det. På den måten vil man nok stå bedre rustet både utstyrs og mentalt sett om noe uforutsett skulle dukke opp.
I tillegg vil man kanskje få mere ut av turen ettersom man vet om de forskjellige valgene man kan ta for å fortsette turen i form av forandring av rute eller eventuell retur.
Takk for ett inspirerende innlegg 🙂
Jan Erik Hansen
Flott at du liker planen.
Må innrømme at det kan virke som mer planleggingsarbeid en turplanen faktisk innebærer. Mye av dette er rutine, så planleggingen av en tur tar kanskje en time om det ikke er spesielle ting som må undersøkes.
For hver tur går jeg gjennom kartet og setter opp rute og hytter i området. Resten av planen er en standard plan, som gås gjennom, og tilpasses den aktuelle turen.