På tur opp til Hældalstinden beveget plutselig steinura seg under meg. Før jeg rakk å reagere lukket to store steiner seg som en revesaks rundt ene foten. Mens adrenalinet fosset prøvde jeg å dra løs foten, løfte steinene. For hver bevegelse jeg gjorde strammet steinene grepet rundt foten. Jeg satt fast.
Med en siste anstrengelse tok jeg spenntak med den frie foten, plasserte begge armene under knærne på foten som satt fast og dro til alt jeg greide. Jeg hørte det knase i stein i det foten slapp fri.
Med skjelvende hender kunne jeg konstatere at foten var like fin, med unntak av litt manglende hud, noen skrubbsår og et par blåmerker. Jeg hadde sluppet unna med en påminnelse om at steinura kan være skummel, og hvorfor jeg alltid har med en SPOT GPS Messenger selv på korte turer.
Hadde jeg ikke kommet løs ville jeg kunne tilkalle hjelp selv om mobildekning skulle mangle.
SPOT enheten består av en GPSmottaker og en satellittsender. Når du starter opp enheten vil GPSmottakeren finne posisjonen. Deretter vil enheten sende posisjonen til SPOT sitt satelittsystem, som så videresender posisjonen til et nettverk av bakkestasjoner.
Avhengig av hva slags melding du sender vil posisjonen videresendes til redningssentral for SOS meldinger eller som e-post eller sms til egendefinerte mottakere for OK, Custom eller Help meldinger.
Funksjoner
- OK melding: Sender en Ok melding med GPS koordinater og lenke til kart. Meldingen kan sendes som e-post eller sms til registrerte mottakere.
- Custom melding: Sender en tilsvarende melding som OK meldingen. Eksempel på bruk er å definere OK som overnatting, og Custom som sted underveis.
- Help: Sender en e-post eller sms med posisjon og lenke til kart til en egendefinert mottaker om at du trenger assistanse. For å unngå unødvendige redningsaksjoner er det lurt å snakke med den som skal motta meldingen på forhånd om hva som skal skje om du sender en HELP melding.
- SOS: Sender en nødmelding til SPOT-nettverket, som så blir videreformidlet til riktig redningsinstans. Dette vil normalt være hovedredningssentralen, som så vurderer og koordinerer en redningsaksjon.
- Tracking: Sender fortløpende posisjoner som kan vise fremgangen på et kart.
Praktisk bruk
Jeg har hatt med SPOT-enheten på tur siden sommeren 2011, og har ikke opplevd noen problemer. Heldigvis har jeg ikke hatt bruk for SOS funksjonen, så denne kan jeg ikke uttale meg om.
Senderen har jeg alltid liggende i kartmappen som er plassert i topplokket på sekken. Da er den lett tilgjengelig på tur, og siden kartmappen alltid er med er jeg sikker på å ikke glemme SPOT-enheten hjemme.
I løpet av perioden jeg har benyttet SPOT-senderen har jeg for det meste benyttet OK- og Custom meldingsfunksjonene. OK meldinger har blitt benyttet til å oppgi posisjon for overnattinger, og Custom meldinger har blitt benyttet til å markere steder underveis. Posisjonene blir liggende på nettsiden til SPOT i 30 dager, så etter turer har jeg ofte lastet ned GPS posisjoner de gangene jeg har markert steder jeg gjerne vil finne tilbake til.
Betjening
Knappene må trykkes godt ned og holdes inne for å starte enheten, eller sende meldinger. Dette gjør at en er sikker på at de ikke blir trykt med mens Spot enheten ligger i sekken. Det negative er at en ikke kan trykke ned knappene med hansker på hendene, og må ta de av når det er kaldt.
Brukerfeil og signaler som ikke kommer frem
På de fleste turene har jeg notert ned når og hvor jeg sender meldinger. Hensikten med dette er å kunne laste ned posisjonen som en GPS fil senere de gangene jeg markerer spesielle steder. Det gjør også til at jeg senere har sett om posisjonene har blitt sendt.
Enkelte ganger har jeg opplevd at posisjoner ikke har blitt sendt, selv om lyset for at SPOT-enheten sender melding har blinket. Etter litt eksperimentering har jeg blitt oppmerksom på begrensninger og mulige brukerfeil som kan oppstå.
- Satellittene befinner seg mot sør: Det er viktig å være oppmerksom på at satellittene SPOT enhetene sender til befinner seg mot sør (i bane nærmere ekvator), og en bør derfor prøve å unngå høye fjell, tett skog, steiner eller annet som kan hindre signalet mot sør om mulig.
- Plassering: Senderen bør ikke være pakket ned, men ha mest mulig fri sikt når melding sendes. Erfaringen er at så lenge senderen ligger med knappene opp i kartmappen, og den plasseres i topplokket eller på bakken vil signalet komme frem.
- Bruk nok tid: Selv om lyset for at SPOT-enheten sender melding lyser er en ikke sikker på at meldingen er sendt. For å være sikker på at meldingen er sendt bør en vente i 15 minutter før senderen slås av.
Batterikapasitet
Batteritiden er god så lenge du bare benytter den til å sende oppdateringer av posisjon noen ganger om dagen. Jeg har benyttet den på noen lange turer, og bruker å merke av steder jeg er på tur ellers.
Batteriene ble byttet etter to år, og hadde da fortsatt strøm. Senderen benytter AAA batterier, så med ekstra batteri til hodelykten er du sikret strøm om behovet skulle være tilstede.
Abonnement
Har du planer om å kjøpe en spot, så husk også på at det bare er senderen du kjøper i butikken. For å kunne bruke den på tur må du også ha et abonnement hos SPOT.
Prisen på et årsabonnement varierer etter modell og hvilke tjenester du ønsker. Jeg benytter det billigste abonnementet med kun basisfunksjonene og betaler 99 euro i året. Tracking-funksjonen koster 39 euro ekstra.
For den oppdaterte Generasjon 3 er tracking/sporing inkludert og abonnementet koster 138 euro.
Rom for forbedring
Jeg har ikke med GPS på tur til vanlig, så det er litt irriterende at ikke GPS posisjon vises på et display. Dette ville krevd litt mer batteri, men vært en stor forbedring. Da kan en enkelt se nøyaktig hvor en er om dette er nødvendig.
Jeg har ikke benyttet tracking-/sporingsfunksjonen selv, men snakket med mange som har gjort det. Erfaringen er at sporingen kan være litt utilregnelig.
I forbindelse med langløpet Frostskade500 vinteren 2014 ble alle deltagere utstyrt med en SPOT sender og tracking/sporing ble brukt til å gi en oppdatert utvikling av løpet på nett. Erfaringen var at flere av enhetene ved enkelte anledninger sluttet å sende oppdateringer. Løsningen ble å resette enheten ved sjekkpunkt ved å slå av og på sendere, sende en ok melding, og så re-starte sporingen.
Bruk av SPOT på nettsider
Å koble SPOT senderen opp mot en nettside er relativt enkelt. Som del av abonnementet vises posisjoner for de siste 7 dager på nett. Dette kartet kan så bygges inn på din egen nettside om denne tillater det.
Oppdatert versjon
Jeg benytter en SPOT generasjon 2, og det har nå kommet en oppdatert generasjon 3. Utseende og noen funksjoner er endret. Oppdateringen omfatter blant annet en endring i tracking-/sporingsfunksjonen som skal øke batterilevetiden.
Konklusjon
En SPOT GPS Messenger kan være en god sikkerhet på turer i Norge hvor det ofte er dårlig mobildekning i fjellet. Med en SPOT-enhet kan du sende SOS meldinger om ulykken skal være ute, eller bare holde venner og familie oppdatert med hvor du befinner deg.
For å være sikker på at du, eller noen hjemme, setter i gang en unødvendig redningsaksjon bør du informere de hjemme om hvilke begrensninger enheten har. Dette gjelder spesielt å være oppmerksom på at jo lenger nord i landet du kommer, jo lengre unna er du satellittene som går i bane mot sør.
Jeg er fornøyd med min SPOT 2 GPS Messenger og har den alltid med på tur. Dette gir en ekstra trygghet når jeg alene på tur. Jeg stoler ikke blindt på enheten, og sender gjerne en ekstra melding for å være sikker på at den kommer frem.
SPOT 2 GPS Messenger
Bruksdager: Over 100
Vekt: oppgitt: 147 g, veid 120 g med batteri.
Anders Eriksen
Hei.
Da har jeg fått min Spot gen3. Ser ut til å fungere bra med check in funksjonen og custom funksjonen. Har ikke testet de andre funksjonene. Har enda ikke veid den, men skal gi deg tilbakemelding så fort det er gjort. Mitt spørsmål er hvordan jeg kan få opp kartet med min lokasjon på bloggen. Har laget en shared page, men skulle gjerne fått kartet opp på en egen siden på bloggen. Er dette mulig med blogspot? aner du hvordan?
Bjørn Ove Sætre
Har vært fornøyd bruker i flere år. hadde 1.gen , har nå 2.gen. Oppdaget at da jeg var i Pasvik i sommer var det helt avgjørende at det ikke var hindringer mot sør. Selv tett skog mot sør gjorde at melding ikke kom frem. Dette er noe jeg synes Spot burde gjort klart i brukermanualen, men det står ingen ting om dette. Sto kun at det var viktig med klar sikt til himmelen. Men som sagt, hvis man passer på at det er klar sikt mot sør (ingen høye trær 50-100 m mot sør) er dette en meget pålitelig nødsender. Legger man Spot’en på en stein vendt litt på skrått mot himmelen, men vendt mot sør, så kommer meldingene frem. Skal man være tilnærmet helt sikker: send en melding, la ligge minst 15-20 min, slå av og på, send så en til.
Jan Erik Hansen
Gode poeng. Det er samme erfaringene jeg har. Når en beveger seg i nord, og satelittene er i sør blir vinkelen lav. Da er det ekstra viktig med fri sikt mot sør.
Sigbjørn Nerland
https://www.youtube.com/watch?v=BLJH5TishuM
Har du en sånn er du trygg på at du vil bli berget innen få minutter, samme hvor du er i verden!
Pål
Spots store svakhet er at man ikke vet om meldingen kommer frem.
Det må være klar bane både fra spot til satellitt og fra satellitt til basestasjon.
Hvis en av disse mangler i sendingsøyeblikk vil melding ikke komme frem, selv om det fortsatt ser ut som at meldingen blir sendt.
Det har vært eksempler på at dette har gått fryktelig galt i nødssituasjoner.
Delorme/Garmin varianten har et mye mer robust system og gir deg toveis kommunikasjon via tekstmelding. Ved utløsning av SOS vil man få tilbakemelding på at hjelp er underveis og status på denne, samt at man kan sende meldinger frem og tilbake som gjør at aksjonen kan tilpasses situasjonen. Iriduium nettverket den benytter har også «full» dekning over hele verden.
Jeg mener derfor at SPOT er en slags form for falsk trygghet og skjønner ikke helt hvorfor så mange «reklamerer» for den.
Jan Erik Hansen
Kjenner til at det har vært noen tilfeller der folk hjemme har satt i gang leteaksjoner etter at OK meldinger ikke har kommet frem. Har ikke hørt om noen tilfeller der det har gått fryktelig galt som du skriver. Hadde satt pris på om du har artikler eller lignende jeg kan lese.
SOS meldingen på SPOTT har ikke samme problem som du skriver. Den fortsetter å sende til enheten slås av.
Inreach har en mulighet for toveis kommunikasjon som du sier. Helt klart en fordel om den brukes for å sende meldinger for de hjemme. For nødmeldinger har det ikke like stor betydning, siden en redningsaksjon vil settes i gang uavhengig av om det kan kommuniseres eller ikke. Kan selvsagt beskrive skadesituasjonen, men da er en satelitttelefon bedre egnet uansett.
Som nødutstyr der det er behov for å melde fra om en nødsituasjon fungerer begge systemene bra. Det er det mange eksempler på i media. Å kalle SPOT for falsk trygghet og hevde at Delorme/Garmin er tryggere er etter min mening tullprat.