Våren er en fin tid. Når vårsola begynner å varme våkner naturen til liv. Småfuglene kvitrer, hestehoven kikker frem, naturen får tilbake fargene, og ikke minst så stiger sevja i bjørka.
Når sola begynner å varme på våren er det tid for å sette av en helg til å lage bjørkesirup. På fredag går turen ut i skogen for å starte tappingen av sevje. Så er det bare å vente tålmodig mens sevja sakte drypper ned i spannet i løpet av helgen. På søndag går turen igjen ut i skogen for å koke sirup og steke luftige pannekaker.
Om du ikke har egen skog der du kan tappe sevje må du huske å spørre grunneier før du begynner å sage av greiner eller bore hull i trestammer.
Hvordan vite når sevja stiger
Sevja stiger til ulike tider avhengig av temperatur og hvor en er i landet. I sør starter det normalt i slutten av mars, mens i nord kan det vente helt til starten av mai. Det kan derfor være greit å sjekke at sevja stiger før en skriver det i kalenderen og tar med barneflokken ut i skogen.
For å sjekke om sevja har begynt å stige tar du med en kniv ut i skogen, og finner en passende bjørk.
- Stikk kniven ca. en halv cm inn i treverket med en vinkel på 45 grader.
- Bøy kniven litt ned slik at det blir en liten glipe mellom neveren og bladet
- Siver det ut en dråpe sevje, som på bildet, er det klart for å tappe sevje.
Utstyr for å tappe sevje
Å tappe sevje krever ikke mye utstyr. Her er listen over det jeg har med meg ut i skogen for å samle sevjen. I tillegg trenger du selvsagt en stor gryte og en varmekilde når du skal koke inn sevjen til sirup.
- Kniv og tursag.
- Litt tynt tau
- Noe å samle sevjen i. Dette kan være store Norgesglass, tomme vannflasker, eller et spann.
- Et tøystykke til å dekke over det du samler sevjen i slik at det ikke ramler rusk og innsekter ned i sevjen.
- En bor for å lage hull i stammen om du vil prøve metoden med borehull. Hånddrill har mest stil, men en oppladbar drill fungerer også.
- En rørbit eller slange for å tappe sevjen fra borehullet til spannet. Røret er kappet i 45 graders vinkel i ene enden, og har et hakk for å henge opp spannet.
Tapping av sevje.
For å lage bjørkesirup går det med en del sevje. Etter et døgn vil du ha samlet opp 1-4 liter sevje i hvert av spannene du har hengende i skogen. Det er en fordel å dekke til spannet du bruker til å samle sevjen i med et stykke tøy, slik at du unngår at det detter rusk og innsekter ned i sevjen. Et kjøkkenhåndkle er fint til dette formålet.
Hvor mye sevje du får fra hvert tre vil være avhengig av voksested, størrelse på treet og tid på sesongen. Erfaringen er at det går med ca 5-8 liter sevje for å lage en desiliter sirup. Med litt enkel hoderegning kan du starte tappingen på fredag ettermiddag fra 5 trær, og sitte igjen med nok sevje til å lage 3-4 desiliter bjørkesirup på søndagen.
Det er to metoder du kan bruke for å tappe sevje. Det enkleste er å kappe av en grein, og henge et spann på greina. Den andre metoden er å bore et hull i trestammen, og så bruke et rør eller en slange for å lede sevjen ned i spannet.
Bjørka tar ikke skade av at du tapper litt sevje. For å være helt sikker på at treet ikke tar skade bør du kun tappe et sted fra hvert tre.
Tapping fra grein
Den enkleste metoden er å sage av en grein. Etter at du har saget av greinen vil du med en gang se at sevja samler seg, før det begynner å dryppe. Når du ser hvor dråpen faller henger du noe å samle sevjen i fra greinen.
Det er en fordel at greina er vannrett eller peker litt nedover, slik at det drypper rett ned i samlespannet og ikke renner ned langs greina.
Tapping fra borehull
Den andre metoden for å tappe bjørkesevje er å bore et hull i trestammen, og så bruke et rør eller en slange for å lede sevjen ned i spannet. Bor et hull 3-5 cm inn i treet i en liten vinkel slik at røret vil peke nedover. Boret bør være 1-2 mm mindre enn diameteren på røret, slik at det blir så tett at sevjen ikke renner ned langs stammen i stedet.
I hakket på røret henger du opp et spann eller glass som samler opp dråpene som kommer.
Etter at du er ferdig med å tappe sevje fra bjørka spikker du en plugg som bankes inn i treet og sages av. I løpet av et år eller to vil treet ha vokst rundt hullet som om ingenting har skjedd.
Bjørkesevje er ferskvare
Etter at sevjen er tappet fra bjørka må den siles før du starter innkokingen. Dette gjøres enklest ved å dekke en trakt eller sil med et tøystykke, før du heller den over i en stor gryte.
Sevje rett fra treet må behandles som ferskvare og oppbevares kaldt. I romtemperatur vil det raskt danne seg bakterier slik at sevjen begynner å gjære. Skal du tappe sevje over lengre tid, eller vente noen dager før du koker bjørkesirup må du derfor sette den kjølig frem til du starter innkokingen.
Fra sevje til Bjørkesirup.
Rett fra treet smaker bjørkesevje nesten som vann, med en lite ettersmak. Du må derfor koke inn sevja for å få frem mer av den karakteristiske smaken. Men du koker inn sevjen kan det lukte litt natur og bli mye damp, så om du har mulighet til å gjøre dette utendørs er det fordel. Å ta med en stor gryte på søndagsturen og koke sirup på bålet er den perfekte rammen rundt et slikt prosjekt.
For å lage bjørkesirup må du koke inn sevjen til du får et sukkerinnhold på 60-65 %. Er sukkerinnholdet under 60 % vil sirupen bli tyntflytende, og er sukkerinnholdet over 66 % er det fare for at sukkeret krystalliserer seg. 1 liter sevje inneholder ca. 13 gram sukker, så med litt hoderegning vil 25 liter gi i underkant av en halv liter ferdig sirup.
Når du nærmer deg slutten av innkokingen går ting raskt, og det gjelder å passe på så du ikke koker tørt. På slutten er det derfor en fordel å redusere varmen og bytte til en mindre gryte.
Start med å redusere (fordampe vann) i et forhold på 1:50. Det vil si at har du 10 liter sevje, koker du til du har 2 desiliter. Noen anbefaler å redusere i et forhold på 1:80-90, men erfaringen er at i så små kvanta blir tallene veldig omtrentlig.
På slutten må du prøve deg frem til ferdig resultat. Har du redusert varmen kan du bruke en skje og dryppe en dråpe på en kald overflate. Når dråpen blir passe seigtflytende etter at den er avkjølt er bjørkesirupen ferdig. Bruk gjerne litt lønnesirup for å sammenligne.
For å få en mildere og enda søtere smak er det mulig å blande inn vanlig sukker i bjørkesirupen. For å gjøre dette blander du ut 65 gram sukker i 1 dl vann og varmer det opp til sirup. Deretter er det bare å smake til bjørkesirupen til du er fornøyd.
Luftige pannekaker med bjørkesirup
Min favoritt er generøse mengder bjørkesirup over en stabel med luftige pannekaker. Men bjørkesirup er også like godt over en skål med is, eller til å sette god smak på nybakte boller.
Vil du prøve bjørkesirupen på et par luftige pannekaker, er oppskriften enkel. Bland en teskje med bakepulver og en halv kopp hvetemel i en pakke ferdig pannekakemiks. Bakepulveret får pannekakene til å heve og bli ekstra luftige.
God tur
Det tar lang tid å tappe og koke inn sevjen til sirup, og en sitter ikke igjen med store mengder bjørkesirup. Målet er selve prosessen med å se at naturen våkner til liv etter en lang vinter, for så å ende opp med noen få edle dråper bjørkesirup på pannekakene.
Velbekomme
Lær mer om spiselige ting i naturen
For den som vil lære mer om spiselige vekster er det bare å skaffe seg et par bøker. Gå ut, finn en plante, smak på planten, ta bilder av planten, og noter ned så du husker det senere.
- Spiselige bær og planter: En enkel lommehåndbok for den som vil kjenne igjen spiselige planter.
- Naturens spiskammer: Planter og oppskrifter for den som vil høste av naturens overflod.
*Artikkelen er en oppdatert versjon av artikkelen som ble publisert på Ut.no i fjor.
Er Bjerkesaft ubrukelig hvis den har vært i kjøleskapet i tre uker og er litt muggen ?
Må jeg kaste den?
Kan jeg drikke den?
Takk for hjelpen !
Jeg kan desverre ikke gi et absolutt svar, men ville vært veldig skeptisk til å bruke den.
Sevje inneholder ikke konseveringsmidler, så den er ferskvare. På grunn av sukkerinnholdet vil den begynne å gjære om den står for lenge. Noen dager kjølig går greit, men 3 uker vil jeg tro blir for lenge.
Er det mugg, kast den. Bruser sirupen når du åpner korken, IKKE kast den! Det har bare startet en alkoholprosess! Vi bartendere og kokker bruker bare å tilsette små mengder alkohol i siruper som skal vare lengere. Det holder bakteriene borte. Bruser sirupen når du åpner korken så er det bare å tilsette litt vodka og litt salt, da dreper du gjærkulturen i sirupen.
Maks 6/7 dager i kjøleskap, står den varmt tar den gjæring.
Dette er et supert prosjekt i en barnehage eller på skolen! Vi har startet tappingen fra en grein og over natten fikk vi en nesten en liter sevje. Tenker å prøve tapping rett fra stammen slik du beskriver her. Da bør vi vel også passe på å tette hullet med en trebit når vi er ferdig?
Moro å høre at dere tapper sevje i barnehagen. Alltid artig å smake på noe fra naturen 🙂
Å tette hullet er strengt tatt ikke nødvendig. Det vil slutte å dryppe etterhvert. Men det ser penere ut å tette hullet. Det tar også kortere tid før treet vokser over hullet.