Det finnes mange eksempler på gode hjemmelagede primusunderlag på nett. Materialene varierer, størrelsene er ulike og de finnes eksempler på alt fra enkle plater til avanserte sammenleggbare underlag med festeordninger for primusen.
Fellestrekket for primusunderlagene er at de lager et flatt og stabilt underlag for primusen slik at denne ikke synker ned i snøen.
Mitt primusunderlag
Selv laget jeg et underlag av den enkle typen for en del år siden. Underlaget ble laget av en bit 4 mm tykt våtromspanel. Siden platen var litt glatt limte jeg på en bit av et tynt liggeunderlag på undersiden.
Tanken var å lage et underlag som tålte å være fuktig, samtidig som jeg hadde en underside som ikke ville lage rifter i teltbunnen om jeg tok primusen inn i innerteltet.
Liggeunderlaget i bunn er også en forsikring om at primusunderlaget vil henge sammen i tilfelle platen skulle knekke.
Flere bruksområder
I ettertid har jeg oppdaget at primusunderlaget mitt har mange flere bruksområder enn å være et stabilt underlag for primusen.
- Skjærefjøl: Underlaget har blitt brukt som skjærefjøl for fisk og kjøtt.
- Sitteunderlag: Størrelsen er et kompromiss for at primusunderlaget skal gå ned i sekken, så det blir litt smalt for meg som er en anelse brei over ræva, men det fungerer. Siden med liggeunderlaget vender opp når jeg sitter på det.
- Underlag for pausebruk: I pauser fungerer platen som underlag for lunsj og annet jeg tar frem slik at det ikke forsvinner ned i snøen.
- Isolert plate for varme ting: Om jeg lager en varm lunsj, og venter på at nudlene blir ferdige sørger underlaget for at nudlene holder seg varme til de er ferdige. Jeg bruker da siden med liggeunderlag opp.
- Alt mulig: Trenger jeg fast underlag har jeg alltid primusunderlaget tilgjengelig. Bare fantasien setter grense.
- Sjakkbrett: Jeg har ikke gjort dette, men er du av den kreative typen kan du tegne et sjakkbrett på underlaget og ta med noen brikker.
Flere primusunderlag
For den som vil lage sitt eget primusunderlag, og trenger mer inspirasjon en min enkle løsning vil jeg anbefale Fjellforum. På Fjellforum vil du finne en egen tråd som handler om primusunderlag med mange eksempler. Turfolk har laget alt fra enkle plater og duker til de avanserte med festeordninger til primusen, og du finner mange av de i diskusjonstråden.
Trude Paulsen
Kjekk og praktisk blogg! leser alle innlegga dine 😉
Jan Erik Hansen
Det var hyggelig å høre Trude. Kjekk blogg du har også, særlig når du tar turen nordover i fylket og jeg får et gjennsyn med heimfjella 🙂
Peter Logan
Hei, hei
Alltid kjekt å lese på bloggen din. Takk for høyst aktuelt, nyttig og interessant stoff.
Et spørsmål. Jeg har en Primus Omnifuel II. Tror du har den samme, ref bildene. Er daglig på korte turer over noen timer til turer som går kun over noen dager. Hittil har jeg brukt gass. Merker det er renslig og enkelt uten dilling med rensing av dyser, pumper, siler, skifte pakninger og annen feilsøking og heft. Jeg kjøpte nå inn noen flasker tennvæske for vinteren. Tennvæske pga en proff og militant trener og kjenning brukte bensin på Primusen og holdt på å bøte med livet inne i teltet. Kniven og rask reaksjon reddet livet hans. Han ble forbrent over halve kroppen pga eksplosjonsaktig brann. Produsenten tok ansvaret for skaden. Her i regionen har vi ikke hatt særlig med kuldegrader over tid ennå og venter derfor med tennvæsken til jeg blir nødt. Når det gjelder fortenning så anbefales det renset bensin. Hvilken type beholder bruker du i så fall til bensinen? Beholderen bør være liten, lett, sikker og med en god helletut for å unngå søl. Er det andre løsninger til fortenning av tennvæsken? Kan jeg bruke en vek nedi tennvæsken til fortenning og følge rutinen til bensin løsningen?
På forhånd, takk.
Mvh
Peter
Jan Erik Hansen
Hei og takk for hyggelig kommentar og et godt spørsmål.
Har en Omnifuel, Den begynner å dra på åra, så ikke sikker på hvilken utgave det er. Fungerer fortsatt like godt.
Bruker stort sett bare bensin på den. Og har annen brenner til gass. Parafintyper (Tennveske, lampeolje, fritidsparafin, o.l.) er det sjeldent jeg bruker. DU har helt rett i at bensin kan ha en større risiko enn parafin som brennsel. Så det er viktig å sjekke at alt er i orden, og være spesielt påpasselig når brenneren skal fyres opp om en har bensin. Og som episoden du nevner, kan det også være mer eksplosjonsartet brann om det er en feil med brenneren.
Når det kommer til forvarming med parafin som drivstoff har jeg stort sett brukt rødsprit. Har da ganske enkelt med en liten flaske. Eller bruker en tom brusflaske (vasket) som er halvfull med rødsprit. Brukte også kun rødsprit til forvarming i forsvaret på 111, og det fungerte greit ned til -30. Med bensin på tanken er det selvsagt enklest å forvarme med bensin (men pass på at dysa er tett!). Å benytte parafin til forvarming er en dårlig løsning, selv med veke eller annet som hjelper flammen. Det soter uansett, og er fare for at det soter i dysen før en er ferdig med forvarmingen. Måtte bruke parafin til forvarming på en tur i Frankrike, da vi ikke fikk tak i sprit noen dager. Det endte med nedsotet brenner som måtte renses mellom hver gang. Et par ganger måtte brenneren også renses etter forvarming, siden dysene var sotet til. Er kun en nødløsning.
Så svaret på spørsmålet ditt er at jeg selv ville foretrukket rødsprit for forvarming av brenneren, eventuelt renset bensin/miljøbensin om du ikke ahr rødsprit. Fyll rødsprit/bensin på en passe stor flaske, gjerne en med enkel tut slik at du treffer skålen under brenneren. Ellers foregår forvarming på samme måte med parafin som med bensin.