Alle som noen gang har snørt på seg tursko og stukket til fjells har opplevd gnagsår. Trykksmerter etter lange dager med sekk på rykken er heller ikke et ukjent fenomen for fjellvandrere. Gnagsår og verkende føtter kan fort sette sitt preg på turopplevelsen.
Her er ti tips som sørger for glade vandreføtter.
1. Gå inn skoene
Viktigheten av å gå inn skoene før lengre turer er avhengig av hvilke sko du har. Det er fullt mulig å finne sko du kan putte rett på foten, og gå flere dager i strekk unte å kjenne antydning til gnagsår. Regelen er at jo stivere og høyere skoen er, jo lengre tid må du bruke før de er komfortable på foten.
En myte om å gå inn sko er å fylle lærsko med vann, og så legge i vei. Dette er en uting som gjerne fører til at lærer sprekker opp, og du får en sko som er lekk. Det beste er å bruke skoen på kortere turer til de er behagelig på foten. Smører du skoene vil du også kunne myke de opp, uten at læret sprekker og skoene blir lekk.
2. Gå inn beina
Det er ikke bare skoene som trenger å gås inn om du vil unngå gnagsår og trykksmerter under beina. Føttene må også gås inn. Det vil si at om føttene er vant med å gå, er sannsynligheten for gnagsår, og ikke minst trykksmerter mindre.
3. Bruk gode sokker
Gode sokker som holder passformen og ikke gnager er viktig på tur. Sokker i en blanding av ull og syntetisk materiale, der ull utgjør hoveddelen er det beste. Noen anbefaler å bruke et par tynne innersokker under tursokkene for å unngå gnagsår. Selv bruker jeg bare ett par sokker i skoene, og har aldri følt behov for tynne sokker under.
Etter å ha slitt ut det meste som er av sokker på markedet, anbefaler jeg Smartwool sokker på tur. Selv bruker jeg Hiking Light Crew mens jeg går, og Hiking Medium Crew som leirsokker.
4. Husk å klippe neglene
Lange negler kan føre til unødvendige plager på tur. Typisk er at det danner seg små blemmer og såre punkt på siden av neglene fremst på tåen. Er turen tilstrekkelig lang rekker neglene å vokse mens du er på tur. En liten neglesaks i førstehjelpsvesken, eller forsiktig bruk av kniv eller saksen på et multivektøy, er derfor et godt tips på de lengste turene.
5. Fjern hard hud
Hard hud beskytter ikke foten mot gangsår. Tvert i mot kan hard hud føre til meget ubehagelige gnagsår det er vanskelig å gjøre noe med, eller at huden sprekker opp om en går våt på beina over lengre tid. Du bør derfor være påpasselig med å stelle beina før turen, og lufte de godt underveis.
Kjenner du at det danner seg hard hud underveis på en langtur kan du skylle beina i en bekk, og så skrape hælen mot en ru stein før du lar de lufttørke.
6. Luft beina i pausene
Det beste tipset mot gnagsår, i tillegg til å gå inn beina, er å lufte beina godt i løpet av dagen. Dette er også det absolutt beste tipset når det gjelder å forebygge trykksmerter. Så snart du har en pause tar du av sko og sokker. Da får sko og sokker luftet ut fuktigheten, og føttene får puste fritt.
Når føttene får luftet seg i pausene unngår du at det danner seg hvit og fuktig hud i løpet av dagen, som blir hard når den tørker i løpet av kvelden og natten.
7. Vask beina hver dag
Å vaske beina hver dag er viktig. Dette trenger ikke være en omstendelig prosess, men gjerne noe du gjør underveis. Stikk beina i bekken under en pause, og tørk så beina med skaftet på sokkene.
8. Vask sokkene på tur
Ved å skylle sokkene unngår du at det samler seg for mye dritt slik at sokkene blir stive når de tørker. Skyll sokkene når du har muligheten til å tørke de etterpå. Må du vade er det lurt å beholde sokkene på, så da skyller du de bare en ekstra gang før du går videre.
Følger du dette tipset vil sokkene holde seg i en konstant «brukt kun to dager» tilstand.
9. Forebygg gnagsår
Den enkleste måten å unngå gnagsår er å sørge for at du ikke får gnagsår. Jeg har allerede nevnt at skoene må passe, at føttene er vant med å gå, å lufte beina underveis, og å skylle de når du har muligheten. Er du imidlertid kjent med at du ofte får gnagsår, kan det være greit å tape de utsatte stedene før du starter. Da vil skoene og sokkene gnage mot tapen, i stedet for mot huden.
En helt vanlig sportstape eller hudtape er velegnet for å forebygge gnagsår.
10. Behandle gnagsår, helst før de kommer
Etter denne terpingen på hvordan du skal unngå gnagsår burde det være unødvendig å komme med tips til hva du skal gjøre når du likevel har fått gnagsår. Men det er ikke sikkert du hører på meg, og det hender jo at jeg får gnagsår selv, uansett hvor mye jeg passer på.
Kjenner du at det begynner å gnage underveis er det beste å stoppe og tape området det gnager. Da kan du unngå at det danner seg blemmer. Skyll gjerne beina og la de tørke slik at tapen sitter godt.
Har du noen gode tips til å unngå gnagsår?
Børge Ousland
Flotte tips.
Jeg har ingenting å tilføye, er ikke så vant med å gå tur.
Stine
Hahaha 🙂 Bra humor 😉