Høsten er en travel tid for en leirskolelærer. I høstsesongen har vi 9 leirskoleuker ved Haraldvollen leirskole. Hver uke kommer en ny gjeng med spente elever på besøk, og som lærere får vi være med på å gi de gode opplevelser for livet. Jeg trives med å jobbe som leirskolelærer.
Sesongen er hektisk, og turlysten fra sommeren sitter fortsatt i kroppen. Samtidig går det raskt mot mørke kvelder, så det gjelder å utnytte dagslyset mens vi gleder oss til vinteren. Det har derfor blitt mange turer, og langt mellom oppdateringene på bloggen i det siste.
Jeg tenkte derfor å notere ned hvordan en helt vanlig uke for en leirskolelærer ser ut. Den femte leirskoleuka i høstsesongen var den midterste uka, og kan være et godt eksempel på hvordan det er å jobbe som leirskolelærer og samtidig ha en umettelig turlyst.
Mandag 15. september
Klokka 9 på morgenen starter leirskoleuka med forberedelser til å ta i mot nok en gjeng med spente elever. Denne uka venter vi besøk av 50 elever fra Nord-Troms og Tromsø. Elevene kommer litt over 11, og etter en lunsj er vi klare for første aktivitet. Fjelltur.
Fjellturen går opp gjennom skogen og mot et sted der vi får fin utsikt over Målselvdalen. Underveis stopper vi et par ganger og forteller om naturen i indre Troms. På første stopp går jeg gjennom en rask tidsreise fra isen gravde ut dalen under istidene, de første jegerne på reinsjakt i steinalderen og frem til de første nybyggerne bosatte seg i dalen for ca. 250 år siden. Målselv og Indre Troms er bjørneland, så Cato forteller en bjørnehistorie og om de første innbyggerne og frem til i dag.
Mandagskveld
Etter en fjelltur på to og en halv time med leirskolen er dagen over, og er det tid for middag. Bak huset henger tre ryper fra helgas jakttur og venter på å bli gjort opp. Rypene blir raskt flådd, og deretter unner jeg med en smak på årets ryper.
Etter en kaffekopp vil kroppen ha litt bevegelse igjen, så jeg finner frem fiskeutstyret og tar en tur ned til Målselv. Håpet er å lure en sjøørret på kroken, men i stedet finner jeg fort ut at det er torsken som er i bitehumør. På annethvert kast er det torsk på 1-2 kilo på kroken.
Når det begynner å mørkne gir jeg opp å lure sjøørreten, og tar i stedet opp en fin 2 kilos torsk som får bli med hjem til middag dagen etter. Deretter er det å kjøre hjem, dusje og gjøre seg klar for neste dag.
Tirsdag 16. september
Tirsdag er det tid for en kanotur ned Målselva. Etter frokost og morgenmøte tar jeg med 25 elever ned til naustet, før vi gjør oss klare for padletur. For å ha muligheten til å hjelpe elever som trenger det, og ta vare på sikkerheten underveis, må jeg selv sitte i gummibåten (å padle motstrøms er tidkrevende og vannet er kaldt).
Litt over halveis på kanoturen går vi i land på en sandstrand, tenner bål, griller pølse og spiser lunsj. Selvsagt har vi med kakao på termosen. Så padler vi videre ned til Olsborg hvor turen avsluttes med en busstur tilbake til leirskolen. Selv tar jeg gummibåten og går tilbake opp elva.
Når elevene er tilbake på leirskolen setter vi i gang et terrengløp. Medfølgende lærere teller runder, mens Cato og jeg tar bilen og henter kanoene ved Olsborg slik at de er klare for ny tur med neste gruppe på torsdag.
Etter middagen er elevene på butikken og handler litt godteri, mens jeg klargjør fritidsrommet og litt aktiviteter til de er tilbake. Når alle elevene er tilbake med fulle godteposer samler jeg de og setter i gang frie aktiviteter frem til kveldsmaten. Denne kvelden er det slakk line, fotball, strandvolleyball, basket og bordtennis.
Klokka 8 er en 12 timers arbeidsdag over. Ute er det i ferd med å bli mørkt, så det blir ikke egen tur denne dagen. I stedet rydder jeg i turutstyret før det er tid for å finne senga.
Onsdag 17. september
Onsdag morgen tar Cato og jeg med oss klatretau, slynger, karabinere, og annet tauutstyr opp i skogen for å rigge taubane og klatretre før frokost. Deretter er det morgenmøte før vi deler gruppa i to.
halve leirskolegruppa starter med en tur til Nord-Norsk hestesenter mens resten blir med opp i skogen for litt moro med taubane og kaltring. Etter lunsj bytter vi gruppe og kjører samme opplegg med neste gjeng.
Dagen byr på mye «kameratsjekk», sikring og taudraging for oss leirskolelærere. Med 25 elever i hver gruppe sjekker vi seler og hjelm 75 ganger, og drar ca 2 1/5 kilometer med tau i løpet av dagen. God trening for den som skal ut og trekke garn til vinteren.
Onsdagskveld
Onsdag er ukas korteste dag, og etter bare 8 timer på jobb rekker jeg en liten middagspause før kroppen krever sin daglige dose med friluftsaktivitet. Hver tirsdag sitter jeg i gummibåten og er misunnelig på elevene som får padle kano, så denne onsdagen frister det med en kanotur. Jeg henter ut en av kanoene fra naustet og padler solo oppover elva noen timer.
En kanotur på elva er perfekt for å tømme hodet og få litt ro etter en dag med full konsentrasjon på sikkerheten. Etter å ha padlet to timer mot strømmen snur jeg kanoen og starter på hjemturen. Turen ned elva tar 15-20 minutter, og fornøyd kan jeg slappe av et par timer før det er tid for å finne senga.
Torsdag 18. spetember
På torsdager er første økt orientering. Først får elevene lære litt grunnleggende teori, og så er det ut i skogen for å finne poster. Organiseringen er enkel med stjerneorientering, slik at det er mulig å hjelpe de som ikke får til å lese kartet. Etter en time med jakt på poster har noen grupper funnet 10 poster, mens andre ender på 6-8.
Etter lunsj er det skyting som står på programmet, og elevene får prøve bueskyting og luftgeværskyting.
Torsdag er nok en lang dag, så etter middagen er elevene en tur på butikken for å bruke opp pengene sine på godteri til kosekvelden, før det er samling i peisestua for litt informasjon om kosekvelden og premiering av skyteaktiviteter og orientering.
Etter møtet rydder jeg litt på kontoret og skriver diplomer, før jeg avslutter leirskoleuka klokka 8.
På kvelden er det mørkt, men siden jeg har fri på fredager er det tid for å forberede tur neste morgen. Da er det igjen rypejakt som står på programmet, så sekken pakkes med litt mat, varme klær og ammunisjon.
Fredag 19. september
På fredag morgen er det godt å starte rolig med en kanne kaffe og en solid frokost før det er tid for nok en jakttur i indre strøk. Denne dagen velger jeg å starte fra Dødesvannet og gå opp på Skrubben.
Etter noen timer gåing finner jeg et kull med ryper og skyter den første på bakken. Resten av kullet får fly videre. Litt senere går jeg opp to enslige ryper, og avslutter med 3 ryper i sekken. På vei hjem rekker jeg akkurat en stopp ved Ørretvanna for noen kast før det blir for mørkt for fisking.
På tur hjem rekker jeg akkurat butikken på Skjold før klokka 8. Dermed er fredagspilsen sikret og det er tid for å kjøre hjem og henge rypene til modning.
Lørdag 20 september
Lørdag er normalt turdag, men denne uken henger skyene lavt og det er regn i lufta på morgenen. Det gir en god unnskyldning for en turfri dag, slik at jeg kan få gjort ting som har blitt utsatt for lenge. Klær skal vaskes, bein skal stelles og huset har absolutt behov for å bli vasket. En sjeldent rolig dag.
Søndag 21 september
Rastløs etter en dag uten skikkelig aktivitet frister det med en fisketur på søndagen. Sekken blir pakket og turen går ned til Sørfjorden med håp om å lure en sjøørret på kroken. Ute er det kald nordavind og bare et par grader, så fingrene blir fort stive når fisket starter.
Kalde fingre glemmes fort når det er fisk på kroken. Sjøørreten som kommer på land er langt under minstemålet. Noen større ørreter lar seg heller ikke lure i løpet av dagen, så jeg må gi opp tanken om et ørretmåltid. Seien derimot er bitevillig, så middagen er sikret.
Etter noen timer er det tid for å avslutte turen og reise hjem. Sekkens skal pakkes for en ny leirkoleuke.
En kort sesong
Høstsesongen som leirskolelærer er kort og hektisk. I 9 uker er det full fart 4 dager i uka, og tre dager med turhelg. I starten av sesongen er det lyst på kveldene, så da rekker jeg en egen tur etter arbeidstid. Den daglige dosen med aktivitet i friluft.
Nå er det bare 3 uker igjen av sesongen, og kveldene begynner å bli mørkere. Da er det igjen tid for å sette seg ned og skrive, og ta igjen noe av bloggetterslepet. Og ikke minst er det tid for å planlegge og glede seg til vinteren.
Til vinteren venter over 5 måneder med avspasering, ski, toppturer og enslige spor. I år blir det forhåpentligvis også litt ekstra jobb til vinteren (200-300 turdager i året sliter hardt på utstyret, så noen ekstra kroner kommer godt med når en ikke har sponsorer).
Jeg trives som leirskolelærer.
Trude Paulsen
Heilt midt i blinken å være leirskole lærer! I alle fall når man er så glad i friluftslivet som du 😉 Er jo en drømm å få kunne jobbe med det man sjøl har som «hobby». Tenk om eg og kunne fått drevet med noe innenfor friluft, hadde vært heilt supert! Nyt turene dine når avspaseringen kjem. Og ja, dyrt med utstyr, og sponsorer er det ikkje lett å få nei. Kjekt å få innblikk i di uke på jobb!