I «På tråden» spalten i lokalavisa går det for tiden en diskusjon om Photoshop-bilder. Kjernen i diskusjonen er den samme gamle: En eller annen får ikke mobilbildene sine til å ligne på leserbildene som sendes inn. Dermed er leserbildene juks og fanteri som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Slike unaturlige bilder burde avisa selvsagt holde seg for god til å publisere.
Tullprat. Det er lov å redigere bilder. Et bilde er ikke virkeligheten. Fra det øyeblikk en tar frem kameraet og til en har fotografert motiver skjer det en fortolkning av virkeligheten. Dette er alt fra komponering av motivet til innstillinger i kameraet og hvordan kameraet fanger lyset og gjør det om til et motiv.
Det ferdige bildet skal formidle noe. Det kan være et øyeblikk, en stemning eller en opplevelse.
Nå i november står solen lavt, noe som gir varme farger og fantastiske solnedganger. På eksempelbildet har jeg forsøkt å formidle stemningen ved å stå med fiskestangen når sola er på vei ned en sen høstdag. Bildet er knipset med en helt vanlig, og eldre modell, mobiltelefon. Det vil si at kameraet ikke er av de aller beste til å tolke slike motiver. Rett fra kameraet har bildet derfor et blåstikk, og ligner ikke noe på den opplevelsen jeg selv hadde ved sjøen.
For å få frem stemningen jeg vil formidle har jeg derfor justert litt på bildet i Lightroom. Det er ikke mye redigering som er gjort. Jeg har justert hvitbalansen ved å bruke jakka som referanse, kontrastene er økt noe og eksponeringen er justert for å få frem silhuett av fiskeren. Til slutt har jeg fjernet litt støy i bildet.
Bildet er ikke virkelighet. Det er ikke et forsøk på å dokumentere at jeg stod ved sjøen med fiskestanga. Bildet er et forsøk på å formidle hvordan jeg opplevde stemningen ved sjøen den ettermiddagen i november. Så får jeg heller skylde på egne utfordringer med fargesyn om fargene ikke skulle falle helt i smak for den som ser bildet.
Er det lov å redigere bilder?
Jeg mener det er lov å redigere bilder. Hva mener du? Formidler bildet stemningen i november, eller er det bare juks og fanteri?
Walle
Flotte bilder begge to, men jeg må si meg enig i at det redigerte bildet viser mye bedre hva du prøver å formidle. Særlig siden jeg kjenner meg igjen i hva man kan se på det redigert bildet, når jeg har opplevd lignende solnedganger.
Forøvrigt kunne jeg godt tenkt meg å lese en artikkel/innlegg fra deg om bilderedigering av turbilder.
Du har mye flotte bilder på bloggen din som jeg gjetter har fått en touch eller to med «penslen», i tillegg skriver du godt og engasjerende.
Jan Erik Hansen
Hyggelig at du er enig med meg i at det er greit å redigere litt for å få frem stemningen. Det er når en kjenner seg igjen, og kan leve seg inn i bildet at en får frem turfølelsen. Er selvsagt en utfordring å justere fargene når jeg har en liten utfordring med fargesynet…
Kunne være en ide å skrive litt mer om turfoto. Både redigering og litt generelt. Men er selvsagt noe som tar tid, og er mye jeg skulle ha skrevet, så kan ikke love noe. Bir lett slik at de jeg dropper å skrive om de fleste turene, og heller bare er på tur.
Når det gjelder redigering er et ikke så mye jeg gjør til vanlig. Fotograferer i RAW uten forohåndsinnstilte programmer på kamera. Bruker som regel blenderprioritet som innstilling, og justerer blender og eksponeringskompensasjon. Det meste av redigeringen skjer i Lightroom. Noen ganger justeres hvitbalansen, ellers småjustering av eksponering, gradert gråfilter om «hvite horisonter» og litt kontraster. For noen bilder justeres Clarity og Vibrance for å litt mer futt i fargene. Til slutt skarpes bildene med uskarp maske i Photoshop.
Det gjelder å finne en balanse mellom å bruke tid til å redigere bilder, og hva de skal brukes til, så de fleste bildene blir bare sjekket at de er ok og brukt som de er på bloggen.
Sven Richard
«En gang i tiden» var jeg svært skeptisk til alt som hadde med redigering av bilder å gjøre. Heldigvis har jeg «sett lyset». I dag vil jeg selvsagt si at det er lov å redigere bilder. Det er som du sier en form for redigering fra det tidspunktet du velger å ta frem kameraet. Har du feks kunnskap til å justere hvitbalanse, ISO, blender, lukker osv gjør man gjerne det. Da «redigerer» du mye av det du eventuelt vil gjøre i et redigeringsprogram, men det skjer allerede mens du står med kameraet i hendene. Det blir straks mye mer givende enn «grønn knapp» og auto spør du meg!
En ting er å prøve å formidle en stemning. Det er vel ofte det mange forsøker? Men jeg er jammen ikke sikker. Det er heller ikke så viktig for mitt vedkommende. Et bilde handler til syvende og sist om man liker det eller ikke. Det er en smakssak. Det kan være enkelte bilder som tar seg veldig godt ut i svart-hvitt, noen kler kontraster, mens andre kan fremstå som en gåte hvor det tenderer til kunst.
Om det fjernes eller tillegges ting i bildet som opprinnelig var der eller ikke var der synes jeg det bør opplyses om det (tror jeg). Manipulering er blir noe annet.
Når det er sagt. Fortsett med å ta gode turbilder!
Jan Erik Hansen
Kan kanskje være litt uklart hva som menes med reigering av og til. Selv bruker jeg redigering om det å justere på bildene i etterkant, som kontraster, farger og skarphet. Tror proffene kaller dette retusjering. Å endre innhold, som å fjerne noe eller legge til, kaller jeg manipulering, selv om dette også egentlig havner under sekkebegrepet redigering. Tror egentlig de fleste bare bruker redigering om alt som ikke skjer i kameraet.
Det blir som du sier gjerne til at når en blir interessert i å fotografere, og velger bort «grønn knapp», så blir etterarbeidet en naturlig del av fotograferingen. Knipser selv mye med mobilen (de fleste småturbildene på bloggen), og fotograferer med speilrefleksen. Fotograferer i RAW med nøytrale innstillinger, så små justeringer som farge, kontraster og skarphet i et redigeringsprogram (bruker Lightroom og Photoshop), er helt nødvendig for ikke å ende opp med blasse og myke/uskarpe bilder.
Men er helt enig med deg når du skriver «Et bilde handler til syvende og sist om man liker det eller ikke. Det er en smakssak.» Om en liker bildet eller ikke er det viktigste 🙂