I dag gikk det for alvor opp for meg at det bare er 4 dager igjen av leirskolesesongen, og så er det ferie. Jeg har sett det på kalenderen, og Cato har minnet meg på det noen ganger, men med snø i fjellet og surt gråvær har sommeren kommet som julekvelden på kjerringa. Hvor skal turene gå i sommer?
Jeg sitter med andre ord uten en plan for ferien som plutselig er her. Eller, det vil si, jeg har mange tanker og stikkord for hvor jeg skal på tur, men ikke noe som kan kalles en turplan. Heldigvis har jeg fortsatt nesten en hel uke til å planlegge turene, og målet for sommeren (og høsten om nødvendig) er klart. Det målet brente seg fast i bakhodet når storrøya sleit sena og stakk av med kroken inne ved Helvetesvatnet sist august:
Den røde tråden for sommerens turer er å nå målet om å lure en ørret eller røye på over to kilo opp fra et fjellvann.
Turplanlegging
Den grove turplanen for sommeren er som den bruker å være. Jeg skal besøke minst et område jeg ikke har vært før, ta med telt og sekk til noen av favorittområdene mine og gå noen turer i heimfjella på Nord-Vestlandet.
Med lang erfaring på turplanlegging går det fort å planlegge turer. For å gjøre det enkelt deler jeg opp planleggingen i to deler. Den første delen av planleggingen er område og rute. Den består av å finne ut hvor en kan starte, hvor ruta skal gå og hvilke kart som trengs. Den andre delen av planleggingen er utstyr og hvor mye mat og drivstoff jeg trenger.
Sørøya og Femundsmarka
Det er mange områder jeg ikke har besøkt enda. De stedene som frister mest i år er Sørøya i Finnmark, Rago nasjonalpark og Børgefjell. Etter å ha lest i boka «Norges beste fisketurer» i vinter står Sørøya øverst på lista. For Rago og Børgefjell er det fortsatt for tidlig på året, så de er først aktuelle senere på sommeren.
Er værmeldingene gode så går turen nordover til Sørøya og Finnmark om en ukes tid. Deretter er det tilbake til Troms for ompakking før turen går sørover til Femundsmarka. Skulle været vise frem en kald skulder med sur nord-vest, regn og skodde så pakker jeg sakene og legger første turen til Femundsmarka.
Femundsmarka er et av mine favorittområder i landet og det har blitt mange turer opp gjennom årene. I fjor ble det ikke tur dit, så i år må jeg tilbake. Med Norgeskortet fra Statskog i lomma går turen naturlignok til nordsiden av Røa.
Utstyr for en lang tursommer
Å planlegge hva en trenger av utstyr, mat og andre forbruksvarer for en tur kan gjøres raskt og enkelt eller en kan bruke lang tid på å velge akkurat det en trenger for den aktuelle turen. Det er et spørsmål om hva en selv liker. Jeg liker å gjøre det enklest mulig, og bruker samme pakkeliste for alle turer, enten det er en kort helgetur eller en langtur. Eneste forskjellen er stort sett hvor mye mat og drivstoff jeg pakker og hvilke ullundertøy som velges.
Det meste på den gamle pakkelista er fortsatt med på tur. Mye av utstyret jeg har er gammelt og (ut)slitt, så en del vil etterhvert bli byttet ut med nye alternativer. Et stikkord er fornuftig lettpakking, eller komfortpakking som jeg liker å kalle det. Det vil si å holde sekken innenfor min komfortvekt på 10-14 kilo på alle turer.
fiskeutstyret er oppgradert en del siden det blir mye fisking i år. For å være helt sikker på at storfisken havner på land investerte jeg til og med i en sammenleggbar håv da jeg var på villmarksmessa i helga
Forbruksvarer som tørrmat, batterier og drivstoff har jeg allerede stående i en stor plastboks ute i boden. Da er det bare å pakke det som trengs for turen i sekken og ha resten stående klart sammen med rene sokker og ullundertøy bak i bilen.
Flere aktuelle turer
Hvor turen går etter Sørøya og Femundsmarka har jeg ikke bestemt enda. Kartene ligger klare for de fleste av mine favorittområder. Først skal jeg «hjem» til Nord-Vestlandet og ha noen feriedager der. Da blir det sikkert en tur til Trollkyrkja og Sunndalsfjella/Eikesdalsfjella, innimellom maling og andre fornuftige ting mor liker å si jeg skal gjøre når jeg er på besøk.
Det begynner også å bli noen år siden sist jeg var på Hardangervidda, så kanskje det blir en tur tilbake dit i år. Og når det er tur for å reise nordover igjen frister det å stoppe for en tur i Børgefjell eller Rago, før sommeren avsluttes med en tur i Øvre Dividal nasjonalpark.
Vi får se. Sommeren er lang, og alt for kort, så noe må få være åpent. Og så er det jo litt avhengig av hva ortopeden sier når jeg skal til kontroll på fredag. Jeg har to prolapser i ryggen og en trøblete fot, så enkelte dager er det godt med litt smertestillende. Taktikken tenkte jeg å lufte for ortopeden: å være maks 30 kilometer fra vei, og ha med smertestillende for to dager. Da er det bare å gå rolig tilbake i det tempoet kroppen tillater.
Skitt fiskesommer
Da er det bare å sette seg ned og planlegge for sommerens turer. Om værmeldingene er gode i nord skal jeg å være på Sørøya og jakte på storørreten om en uke. Skulle været slå seg vrangt i nord er det bare å se etter en med fiskefeber i Femundsmarka om en drøy uke.
Og skulle det skje at jeg når målet om en ørret på over to kilo allerede på første turen, ja da er det bare å gå for en trippel: Ørret, røye og sjøørret over to kilo på en sesong.
Vi snakkes ved kaffebålet
Peter Logan
Hei på deg!
Takk for interessant og hyggelig lesing. Mye nyttig å lære.
Vi bor på Hommersåk og går daglige turer i områdene der med hunden vår. En belger av rasen tervueren. Fjellhytta vår er på Knaben helt øverst i Kvinesdal kommune. Der vanrdrer vi helger og ferier til fots og på ski.
I sommer kjøpte vi oss et Hilleberg Nammatj 3 og kom oss ut på supre teltturer. Sovepose Ajungilak Igloo med 5 graders limit var faktisk i kjøligste laget selv i drømmevær på ca 1000 moh. Tenker å kjøpe oss poser som dekker kaldere dager på tidlig vår og sen høst. Viktig at den fikser fuktig luft og kondens.
Snakker vi dunpose med 800 cuin som er varmest, minst og lettest?
Eller er det stor fordel med syntetisk?
Ser at Mountain Equipment sine syntetiske poser får mye skryt.
Har du opplevd muse «angrep» i teltet? Så på NRK1 Villmarksjenter at mus hadde spist masse hull i telt, ryggsekk, pakkposer osv. Hva må en unngå for å unngå slikt? Er det mat eller varmen de går etter?
Ref slukene dine, hva vekttyngde bruker du? Senen høres ut som i tynneste laget ettersom den ryker en del. Hva anbefaler du for litt sikrere hold?
Vi tenker å reise oppover vestlandet i sommer. Har syklet Helgeland og Lofoten de siste årene. I år, 2017, blir det kjøring hvor vi har med sekk, telt og div til gåturer med stang. Tenker nord for Bergen i retning Måløy. Det er et strekk vi ikke har vært. Har du noen anbefalinger til steder å telte som ikke blir for langt å gå. Vi må få se mest mulig av området og heller reise på nytt til drømmestedene og utforske mer.
På forhånd, tusen takk for all informasjon. Ha en fin førjulstid.
Mvh
Peter