Målselva er en av Norges beste sjøørret elver, om ikke den beste. Tidligere i vår leste jeg i en av nettavisene at de anslo at det er 15000-20000 sjøørreter i elva. På denne tiden av året er de fleste av disse ute i sjøen for å spise seg feite. Målselvfjorden var derfor et naturlig valg når jeg skulle teste en ny håv og fiskevekt.
Guideline Easy Fold Net
Etter en tur til Villmarksmessa på Setermoen kom jeg hjem med en ny håv. En Guideline Easy Fold Net som er en hendig liten sammenleggbar håv på 210 gram, som festes i beltet. Jeg var litt usikker på om den ville takle stor fisk, så etter jobb på onsdagen kjørte jeg en tur ned til fjorden for å gi den en skikkelig utfordring.
Etter studier av flyfoto på norgeibilder.no og generelle tips har jeg funnet et par gode steder på jakt etter sjøørreten. Dette er plasser godt utenfor elv/sjøgrensen. Jeg valgte det ene stedet, og startet fiskingen en times tid før full fjære. Det tok ikke mange minuttene før det var napp, og snart fikk en liten sjøørret på halvkiloen svømme videre.
Det virket imidlertid som om fisken stod langt ut, så jeg byttet til en 25 grams atomsild på sjøøretstanga. Etter et par kast var det mer motstand, og snart lå en feit sjøørret på 1,25 kilo i håven. Ikke lenge etter nærmet en ny sjøørret seg land, og jeg fikk på et vis manøvrert den inn i håven. Håven var imidlertid for myk til å løfte opp fisken på 1,45 kilo, men fanget den i nettet så det gikk bra.
Ikke lenge etter viste det seg at den kjekke sammenleggbare håven hadde noen svakheter. En stor sjøørret ga god motstand, og jeg prøvde forgjeves å få den opp i håven. Hver gang kollapset håven og fisken gjorde et nytt utras. Til slutt ga jeg opp, tok godt tak over ryggen på fisken, og løftet den opp i håven slik at jeg fikk veid den. 2,15 kilo.
Konklusjon: Guideline Easy Fold Net bestod ikke testen, og får ikke bli med på tur i sommer. Den holder mål når fisken er så liten at det ikke er behov for håv, men blir for svak nå du virkelig har bruk for håv. Bomkjøp.
Rapala Mini Digital Scale
En fiskevekt er streng tatt ikke nødvendig, men det er likevel kjekt å vite hvor stor fisken er. Så på en tur til Tromsø for å sjekke ryggen på fredag (prolapsene er stabilt ubehagelig, men jeg ble ikke avskiltet denne gangen heller), kjøpte jeg en ny Rapala Mini Digital Scale for å ha med på tur. Vekten er 68 gram og enkel i bruk. Trykk på knappen, vent til den slår seg på og vei fisken.
For å sjekke om vekta fungerte tok jeg den med ned til fjorden for å se om den ikke kunne få seg en felttest. Jeg kjørte til et av favorittstedene til sjøørreten, og gikk en tur langs land for å myke opp ryggen litt etter den lange kjøreturen. Fremme på godplassen startet jeg fiskingen.
Det virket imidlertid som om fisken stod lengre fra land en jeg greide å kaste, så det tok lang tid før det var napp. Når det endelig ble motstand i snøret var det skikkelig motstand. Fisken gjorde noen seige harde utras, og jeg måtte stramme bremsen godt for å få den mot land. Etter 5-10 minutter fikk jeg endelig manøvrert fisken på land, og kunne veien den. Den nye vekta viste 2,22, som blir akkurat over 2 kilo med fratrekk av håven.
Konklusjon: Rapala Mini Digital Scale er en lett vekt som fungerer godt. Enkel i bruk, veier kun 68 gram og blir helt klart med på tur i sommer.
Fornøyd lot jeg fisken svømme tilbake og reiste hjem for å planlegge turen til Sørøya.
Legg igjen en kommentar