Jeg bryr meg om deg. Jeg vil at du skal nyte turen. Jeg vil at du skal trives like godt på tur som jeg gjør. I dag har jeg derfor bestemt meg for å dele mine 11 beste tips for å pakke en lettere tursekk.
Men du kan like godt legge vekk lommeboka med en gang. Hensikten med denne artikkelen er ikke at du skal løpe til butikken for å tømme kontoen lenge før du kommer deg på tur. I stedet har jeg til hensikt å spare deg noen kroner. Først for utgifter til utstyr du ikke har behov for, og deretter til unødvendig dyrt utstyr.
Lettpakking for vanlige turfolk
Du trenger ikke være en utpreget ”gramjeger” for å kunne pakke en lettere sekk. Du trenger heller ikke forandre mye på det du gjør, eller ofre all komfort, for å nyte gleden over å være en lettbeint vandrer. Alle kan pakke en behagelig lett tursekk.
Selv Lars Monsen er opptatt av vekt når han skal pakke for en tur. Han har for eksempel foreslått å kun ta med svartkjelen, og bruke denne til frokostgrøten, fiskemiddagen og kaffekoppen. Jeg ville nok foreslått at han brukte en gryte til de samme formålene, siden denne er bedre egnet i to av tre tilfeller, men svartkjelen er nok den ene tingen Lars trenger for å leve godt på tur.
Slik er det med oss alle. Vi vil gjerne ha en lett og behagelig sekk, samtidig som vi tar med oss ting på tur bare for kosen sin skyld. Jeg er derfor ikke så opptatt av definisjoner som lettvekt, ultra lettvekt eller super ultra lettvekt. Tipsene her er derfor for helt vanlige turfolk som gjerne vil bære en behagelig lett sekk på tur.
1. Finn din komfortvekt
Det er ingen fasit på hvor tung, eller lett sekken skal være på tur. Det kan likevel være greit å sette seg et konkret mål før en begynner å redusere vekten, så slipper en å ende opp som en gramjeger med anorektisk sekk der det alltid er mulig å spare et gram eller to.
Det første tipset jeg pleier å gi når det kommer til å pakke en lettere sekk er derfor å finne din komfortvekt. Det vil si å finne ut hvor mye vekt i sekken som kjennes behagelig på ryggen når du er på tur. Husk bare at det er totalvekten som betyr noe, så om komfortvekten er 14 kilo kan et realistisk mål være 10 kilo + mat og drivstoff i sekken.
For å avgjøre hvilken vekt du er komfortabel med, er det ingen annen utvei en erfaring. Du kjenner det på tur. Kriteriet er at det ikke skal være et ork å gå over en liten høyde, eller at du avslappet kan snu deg og nyte utsikten selv om sekken er på ryggen. For meg ligger den på 12-15 kilo på lengre turer. Da har jeg en sekk som kjennes lett på ryggen, samtidig som jeg kan gå med fiskestanga i hånda og gjøre noen kast om jeg passerer en vakende fisk.
2. Lag en utstyrsliste
Når du har funnet din komfortvekt gjelder det å få en oversikt over hva du har med på tur. Har du ikke allerede laget en pakkeliste er dette det første du må gjøre. Start med å skrive ned hva du vanligvis har med på tur. Du kan selvsagt også «jukse» og kopiere en av mine utstyrslister eller en annen du finner på nett.
Når du setter opp utstyrslisten lønner det seg å dele opp i ulike kategorier av turutstyr. Dette gjør det enklere å få en oversikt, og se hvor det er lettest å spare noen kilo.
3. Du trenger ikke alt på utstyrslista
En vanlig fremgangsmåte når en skal sette opp en utstyrsliste er å spørre ”Hva trenger jeg”. Da ender en ofte med en lang liste. En veldig lang liste. Et eller annet sted i fornuften vår er det en programmeringsfeil, som gjør at vi kommer på veldig mange ting vi tror vi trenger.
Etter at du har satt opp en utstyrsliste er det derfor tid for å gjøre listen kortere. Bruk fornuft og erfaring fra tidligere turer til å fjerne ting fra listen med spørsmålet:
Hva greier jeg meg uten?
Ikke vær redd for å stryke alt av luksus og «kjekt å ha» utstyr fra lista. Du kan senere legge til espressokaffevidunderet og mobilladeren når du kommer til tips #11, om du har ledig plass i sekken.
4. Husk at ting kan ha flere funksjoner
Listen kan gjøres enda kortere ved å benytte utstyr som har flere funksjoner. Stekepannen fungerer også som lokk for gryten. Kanskje trenger du ikke både kniv og multiverktøy på turen. Eksemplene er mange, men jeg anbefaler ikke å dra det så langt at skjeen benyttes som teltplugg om natten.
5. Sjekk vekten på utstyret du har
Kjøkkenvekten er et fint redskap for å bli bevisst på hva utstyret faktisk veier. Når du plasserer utstyret på vekten, vil det dukke opp mange overraskelser. En ullgenser er for eksempel tung. Veldig tung! Du kan ta med to fleece jakker eller tre tynne dunjakker for samme vekten.
Føler du at det blir litt for turnerdete å stå med kjøkkenvekten, kan du godt trekke for gardinene og gjøre dette når ingen er hjemme.
6. Velg det letteste som gjør jobben
Etter at du har kommet deg over hva utstyret faktisk veier, er det tid for å sammenligne det som gjør samme nytten. En tom saftflaske eller brusflaske er for eksempel lettere enn drikkeflaskene som kjøpes på sportsbutikken. Ullgenseren kan du gjemme innerst i skapet til neste båltur.
7. Modifiser og fjern unødvendig vekt
Dette er punktet hvor vi kan spare ytterligere plass og vekt. Du starter selvsagt med å fjerne all unødvendig emballasje og pakke maten i poser i stedet. Kartmapper og kameravesker har ofte mange unødvendige reimer som kan fjernes. Det holder med et skjøteledd og litt tape for å fikse en knekt teltstang, selv om det fulgte med to ekstra stangledd, skjøteledd og ekstra barduner på kjøpet.
Pass bare på at du ikke ender opp med hele hånden i munnen, om du er av den ivrige sorten som vil kutte skaftet på tannbørsten.
8. Del utstyr med turfølget
Om dere er flere på tur, trenger ikke alle ha alt utstyret. Telt, kniv, multiverktøy, førstehjelp, GPS, kokeutstyr, og en rekke annet utstyr kan fordeles.
Men vær sikker på at alle blir med på tur før dere fordeler utstyr. Det er nok eksempler på at noen har måtte melde forfall før en tur. Da gjelder det å ha oversikt over hvem som har hva, slik at en slipper å sitte ved bålet uten kaffekjele.
9. Bytt til lettere utstyr når du kjøper nytt
Utstyret du har fra før vil som regel holde til både korte og lange turer. Etter mye bruk blir imidlertid utstyret utslitt, og du må i butikken for å kjøpe nytt. Heldigvis har utstyrsprodusentene sett sin anledning til å tjene noen kroner på å tilby lettere turutstyr. Moderne materialer og mer fokus på vekt har gjort utvalget stort for den som vil spare noen kilo. Dette kan du nyte godt av ved å bytte til lettere turutstyr etter hvert som det gamle blir utslitt.
La du forresten merke til at dette var det første tipset som handlet om å kjøpe noe nytt? Jeg kom altså nesten til siste punkt uten å foreslå et eneste kjøp. Det må være ny rekord i lettpakkersammenheng.
10. Velg den letteste sekken for utstyret du har med
Når du har gått over resten av utstyret, og vet hvor mye plass du trenger, er det tid for å ta turen i butikken og prøve ut den nye lettvektssekken (selvsagt er den gamle utslitt…). Om du husker å tenke på hvor mye mat du skal ha med på tur før du bestemmer deg, bør du ende opp med en behagelig og solid ryggsekk på 50-60 liter som veier godt under 2 kilo.
Som bonus kan jeg nevne at de lette sekkene ofte er billigere enn tunge ekspedisjonssekker.
11. Ta med det lille ekstra
Har du fulgt alle tipsene til nå har du forhåpentligvis fått en merkbart lettere sekk og ligger godt under din komfortvekt. Da er det tid for å finne frem den ekstra luksusen du fjernet fra lista i tips #3.
Så lenge du holder deg under komfortvekten kan du trygt putte i et par ekstra sokker, espressomaskin, ekstra slukboks, litt god mat og en liten dram om du liker slikt. En skal jo ha det trivelig på tur.
Mer om lettpakking
En gramjegers bekjennelser
På loffen i Femundsmarka – med fiskestang og lett sekk
Du trenger ikke alt på utstyrslista
Bytt til lettere utstyr når du kjøper nytt
12 gode grunner til å pakke en lett sekk
Atle
Hei, bra turside:) jeg havner på 17-20 kg sekk på 1 -2 overnattinger.. fatter ikke at du klarer 52 liters sekk på en ukestur.