Så langt i år har det blitt et sted mellom 250 og 300 turdager. Hva som er med på turene er ulikt, men enkelte ting har en tendens til å bli valgt oftere en andre. Siden jeg driver med mange ulike aktiviteter gjennom årene setter jeg også pris på at utstyret er allsidig.
Her er en liste over noen av utstyret som er mine favoritter når jeg skal ut på tur
Info: Av utstyret på listen er det bare Fire Maple gassbrenneren fra AllRando som er sponset. Resten har jeg enten fått som julegave eller kjøpt selv. For mer produktinfo har jeg brukt lenker til ulike nettbutikker. Noen av lenkene er annonse-/partnerlenker.
1. Arcteryx squamish hoody
Heldigvis er det ikke regn alle dager slik at en trenger en kraftig skalljakke. Likevel er det ofte vind i fjellet, og da er en lett vindjakke akkurat det som skal til for å trives på tur.
I vår fikk jeg en Arc’teryx Squamish Hoody vindjakke i gave, og etter det har den blitt brukt på tur hele året. Kombinasjonen av god passform, lett vekt og en hette som følger hodet gjør at jeg holder den som en klar favoritt blant lette vindjakker.
2. Arc’teryx Atom LT Hoody
En lett varmejakke med syntefyll er også et av de plaggene som er med på tur hele året. På vinteren bruker jeg varmejakken ytterst eller som mellomplagg mens jeg går på de kaldeste dagene, og kombinerer den med en lett dunjakke i pauser og leir.
Jeg har flere lette varmejakker som alle varmer like godt, men som regel er det en Arc’teryx Atom Hoody som blir med på tur. Den er rett og slett favoritten.
3. Osprey Variant 52
En tursekk på ca. 50 liter er allsidig nok til å fungere som stor dagstursekk på vinteren, og tursekk for 3-4 dager på sommeren for den som er god til å pakke. Det finnes et hav av ulike modeller å velge mellom på markedet, og hvordan den kjennes på ryggen er det viktigste kriteriet.
Jeg har brukt min Osprey Variant til alt fra ukesturer til toppturer siden 2011, og når sekken må byttes ut er en ny av samme modell et godt alternativ.
4. Nalgen vannflaske
På vinteren fungerer det best med en solid vannflaske med stor åpning. Den store åpningen gjør at vannet ikke fryser så lett, og en solid vannflaske er best til å fylle med varmt vann og bruke som varmeflaske i soveposen.
På vinterturer har jeg alltid med en Nalgen vannflaske som er solid, uslitelig og perfekt som varmeflaske i soveposen. På sommeren trenger jeg ikke en like solid vannflaske, så da byttes den ut med en helt vanlig saftflaske på 1 liter.
5. Smartwool Ullsokker
Det går med noen par med ullsokker i løpet av et langt turår. Derfor er ullsokker som regel fast inventar på ønskelisten til jul. Da sier jeg ganske enkelt Smartwool ullsokker.
De jeg bruker mest er Smartwool PhD Light og Smartwool Hike lite. Som leirsokker har jeg gjerne et par Smartwool Hike Medium. Slitesterke og behagelige ullsokker som holder formen vask etter vask.
6. Osprey Vanntette pakksekker
For å holde orden i sekken og være sikker på at klær og sovepose holder seg tørr bruker jeg lette vanntette pakkposer. Når pakkposene ikke lenger er 100 % vanntett bruker jeg de som proviantposer og oppbevaring av turutstyr som tåler litt fukt.
Siden i vår har jeg brukt Osprey pakkposer som er blant de rimeligste og letteste på markedet. De er fortsatt like tette etter en lang tursesong.
7. Ortlieb Kartmappe
Jeg kjøpte min første Ortlieb kartmappe i Tromsø i 1999. Den var trofast i tjenesten i nesten 15 år, så jeg var ikke i tvil om hvilken jeg skulle velge når den måtte erstattes.
Ortlieb kartmappen kommer i ulike størrelser. Jeg bruker en A5 mappe til å oppbevare notatbok, skrivesaker, mobil o.l., mens en i A4 størrelse fungerer som kartmappe. I kartmappen oppbevarer jeg også speilkompasset og SPOT senderen.
8. Speilkompass med klinometer
For den som er glad i vinterfjellet bør et kompass med klinometer være like obligatorisk som annet sikkerhetsutstyr når en er på tur. Uansett om en går på fjellski eller er på topptur er det nyttig å vite hvor bratt det er der en skal gå. Med klinometer (hellingsmåler) kan en lett måle bratthet på terrenget fra avstand, og dermed unngå skredfarlige områder.
En annen god grunn til å velge et speilkompass er at speilet/lokket beskytter kompasshuset fra støt og andre ting som kan ødelegge det.
9. Fire Maple FMS-117T Gassbrenner
AllRando.no sponset meg med litt lett turutstyr i titan i vår. Deriblant var en Fire Maple FMS-117T gassbrenner med slange. Brenneren ble snart fast inventar i tursekken, og har blitt flittig brukt.
FMS-117T er en stabil brenner som står lavt, slik at den er enkel og grei å bruke inne i teltet. Siden det er en slangebrenner er det også trygt og lett å vindskjerme den ved bruk utendørs.
10. Shimano Beastmaster CX STC 240/270L 3-14g
Beastmaster er en allsidig og robust fiskestang som har vært med på tur i mange år. Den kaster godt, og kjører stor fisk eksemplarisk. Kanskje viktigst for meg er at den har tålt mye juling, uten at jeg har endt opp med knekt stang på fjellet.
Selv om Beastmaster 3-14 er en typisk stang for jakt på stor ørret og røye i ferskvann, velger jeg den også ofte på dager når sjøørreten vil ha små sluker.
11. Primus vintergass
Primus sin vintergass gjør det mulig å benytte gassbrenneren selv om det er noen minusgrader ute. På lengre turer med snøsmelting velger jeg fortsatt en Omnifuel, men på kortere turer kommer vintergassen til sin rett.
Med en boks vintergass kan gassboksen, brenner og kjele ligge klar i dagstursekken. Blir det tomt for vann på Thermosen, eller jeg får lyst på litt mer å spise er det da enkelt å finne frem brenneren og koke opp litt vann.
12. Frysetørket turmat
Frysetørket turmat er ikke det beste jeg vet på tur, men det er enkelt og mettende. Derfor har jeg som regel en porsjon liggende i dagstursekken i tilfelle turen blir lengre en planlagt og jeg blir sulten. På lengre turer har jeg også med noen porsjoner, som ofte blir spist i lunsjpausen når jeg loffer rundt med fiskestang. Til middag blir det selvsagt fersk selvfanget fisk.
Legg igjen en kommentar