Etter 2 års bruk hadde min gamle Berkley Phazer 10 fot 7-29 gram gjort sitt. Leddene var slarkete, og duct tape måtte til om ikke stanga skulle følge med når jeg kastet ut sluken. En stang som virkelig har fått utfordret seg gjennom mange turer, og som gir mye fiskeglede for prisen.
For en uke siden spanderte jeg derfor på meg ny fiskestang. En Shimano Speedmaster CX 300M 10 fot, 7-28 gram. Med ny stang er det selvsagt viktig å teste den skikkelig. Både hvordan den kaster med lette og tunge sluker, og hvordan den takler liten og stor fisk.
Hvordan velge fiskestang
Det første spørsmålet når en skal kjøpe fiskestang er hva den skal brukes til. Jeg ville ha en god allroundstang, som kaster langt og fungerer til sjøørret og tyngre fiske på fjellet. Det vil si en stang på 9-12 fot, som kaster sluker fra 10 gram til 25 gram.
Etter å ha vært innom de fleste butikker i Tromsø, og sjekket alle nettbutikker satt jeg igjen med 3 valg. Det stod mellom Milo Green Spirit 12 fot 8-30 gram, Guideline LPXe V2 11 fot 5-25 gram, og Shimano Speedmaster CX 300M 10 fot, 7-28 gram. Alle litt over budsjettet for fiskeutstyr i år.
Etter en uke med vurderinger hadde jeg bestemt meg. Jeg ville ha en Shimano Speedmaster. Dermed sprengte jeg budsjettet, og bestilte stanga fra Skittfiske. Så får jeg heller satse på å få fisk til middagen de neste månedene for å la stanga betale for seg selv.
Første kast
På selveste fredag 13. kunne jeg endelig hente drømmestanga på posten, og reiste umiddelbart ned til fjorden for å prøve den.
Stanga skuffet ikke. Den kjentes ikke for stiv når jeg kastet ut en 10 grams møresild, og med en 25 grams atomsild ble jeg nesten utålmodig av å vente på at sluken skulle lande. Det var en helt annen verden sammenlignet med den gamle Berkleystanga. Noe som bare skulle mangle med tanke på prisforskjellen.
Kasteegenskapene er selvsagt viktig, men hvordan stanga kjennes med fisk på kroken er enda viktigere. Så etter et par timer uten kontakt med sjøørreten, flyttet jeg meg noen meter og lot sluken synke til bunns. Umiddelbart lot en torsk seg friste, og stanga fikk landet sin første fisk.
Kalde dager og mange fisker senere
De neste dagene ble det flere turer, og mye fisk på kroken. Det ble både en hyse, to flyndrer, litt sei, og noen sjøørreter. Ikke minst ble det mye torsk, takket være en tur til Lyngen. På en sur dag, med frisk vind og regn/sluddbyger ved Furuflaten og Lyngspollen lot jeg sluken synke til bunns når jeg trengte å varme fingrene i lomma. Så snart jeg begynte å sveive var det torsk på kroken.
Noe av torsken var rimelig stor, så rett som det var overdøvet musikken fra bremsen vinden som hylte i stangtuppen. Hver gang oppførte stanga seg eksemplarisk.
Variasjon i kosten er vel og bra, men det var ikke torsk som var grunnen til at jeg kjøpte ny stang. Den skal brukes til å dra på land stor sjøørret, ørret og røye i «Storfiskens år». Så jeg tok igjen turen til godplassen i Målselvfjorden.
På en dag med sludd, regn, sol, nordavind, sør-vest, 3-5 grader og surt som bare det, festet jeg på en 25 grams atomsild i rød/svart. En sprek sjøørret lot seg lure, og stanga fikk endelig prøvd seg på å kjøre stor fisk.
10 minutter senere lå en 2,4 kilos sjøørret utslitt på land. Stanga hadde innfridd, og litt til.
Noen Fakta
- Varighet: 1 uke/6 turer
- Største fisk: 2,4 kg
- Sted: Her og der i Troms
- Stang: Shimano Speedmaster CX 300M 10 fot, 7-28 gram
- Snelle: Shimano Stradic 2500 FK HG
- Sluker med mest fangst: Atomsilda 25 gram rød/svart, Møresilda 10 gram gull/rød, Møresilda 15 gram sølv/svart Holo
*Stanga ble kjøpt og betalt av egen lommebok.
Jørn
Hei, ser at du bruker samme stang og snelle som jeg akkurat har kjøpt selv. Hvilken sene bruker du? Gleder meg som et barn til å få testa den.
Jan Erik Hansen
En super kombinasjon du helt sikkert blir fornøyd med 🙂
Har brukt Sufx 832 multifilament i 0,15 (9,2 kg) på stradic snella til tungt fjellfiske og sjøørret. Og har også brukt en 1000 snelle med 0,10 (5,9 kg) til lettere sluker på fjellet. Suffix 832 er et rundt multifilament som lager minimalt med lyd og tåler en del slitasje. Brukte tidligere fireline, men synest den fliser seg mer opp, ryker lettere ved slitasje mot tang eller stein og lager mer lyd når du sveiver inn.
Er fornøyd med Sufix snøret, men vil tro at de fleste multifilament som er runde har samme egenskaper. Det kan være små forskjeller, men de fleste vil fungere og i praktisk fiske vil du ikke merke så stor forskjell på gode multisnører. Ville valgt et multi i enten 0,13 eller 0,15 for generelt fiske på fjellet og sjøørret i sjøen, og gjerne med fortom i 0,25 monofilament (jeg bruker sjelden fortom selv, men ser de fleste anbefaler det…)
Skitt fiske!
Jørn
Takk for bra svar. Har selv bruk mye fireline, men som du sier så fliser den seg opp. Har også vurdert å gå over til mono, men mtp. bruddstyrke så er jeg ikke sikker. Tar turen fra Tromsø til Finnmark i juni og prøver meg i noe elver, så da tenker jeg å hive på noe multi som evt. måtte holde en pen laks som kommer min vei. Takk for tips og gode innlegg. Morsomt å lese.
Jan Erik Hansen
Finnmark frister for sommeren for meg også.
hiver du på 0,15 så er du godt rustet om det skulle bite på en pen laks.
Bjørn
Milo-stangen er 10x shimanoen. Synd at du ikke prøvde miloen. Har to stk selv. Løp og kjøp før de legger ned sier jeg bare. De kommer sikkert til å stige i verdi npr den tid kommer.
Jan Erik Hansen
At Milo er 10x Shimano er muligens å ta i litt hardt 🙂
Nøyer meg med at begge utvilsomt er svært gode stenger. Milo er en skikkelig kastemaskin når det må lange kast til, og en fryd å kjøre fisk på (har noen kompiser med Milo stang). Speedmaster er en suveren alroundstang som kan brukes til det aller meste. Har mange hundre timer med den stanga til nå, og angrer ikke på kjøpet. Bruker til sjøørret, lett fiske i fjorden, lett laksefiske og på fjellet. Fungerer til det meste, og endte opp med å kjøpe en krafteigere Speedmaster DX H til kysfiske etter torsk, sei, lyr og slikt.
Blir uansett ikke feil om en velger Milo eller Speedmaster 🙂
Sigurd K. Beite
Hei
Har lest dine kommentarer om stang og snelle som du kjøpte for en stund siden. Er du like fornøyd med utstyret nå? Eller er det noe som du ville ha endret?
Jeg tilbringer selv sommer og høst i Storfjord og tenker nå på å kjøpe meg ny snelle og stang for fiske av bl.a. sei, torsk og laks/sjøørret. I hovedsak fisker jeg fra land og kan få fisk opp til 6-8 kg. Fisker mest på Vestsiden av fjorden og til Polleidet.
Jan Erik Hansen
Angrer fortsatt ikke på kjøpet av stang og snelle. Bruker fortsatt stanga til sjøørret og litt på fjellet. Har fått mye juling, og en stangring måtte ha ny surring, men ellers fortsatt en trofast følgesvenn på tur. Snella har jeg greid å «bruke opp», så på stanga bruker jeg nå en Shimano Sustain 3000 snelle. Har den nye modellen av stradic i 1000 størrelse på stanga for lette sluker i ferskvann. Til kystfiske etter torsk og sei foretrekker jeg en litt kraftigere stang slik at jeg kan kaste sluker opp til 60 gram. Må nesten det for å komme ned til torsken. Da med en snelle i størrelse 4000 eller 5000. Har faktisk en 9 fot speedmaster med Ultegra snelle til det bruket.
Speedmaster og Stradic mener jeg er et godt valg om en fisker en del og vil bruke så mye penger på hobbyen. Er jo fullt mulig å finne rimeligere kombinasjoner også, men personlig liker jeg stanga svært godt. Har også noen andre stenger, men er Speedmaster som oftest blir brukt.