Når kalenderen viser juni minker raskt å snøen i fjellet i indre Troms. De flotte fiskevannene begynner å bli isfrie. Først nede i skogen, så høyere og høyere til fjells. Juni er tiden for endelig å pakke telt i sekken og ta med fiskestanga inn til vannene der stor ørret og røye venter på oss.
I år ser det ut til at våren har kommet tidlig i fjellet, slik at ventetiden blir kort. Allerede 21. mai var det store åpne områder ved Garasjavri, og i skogen har det allerede vært isfritt noen uker.
Her er årets andre førerapport for den som drømmer om å ta med fiskestanga til Indre-Troms.
Garasjavri/Karas
Vi var inne på østsiden av Dividalen med isfiskeutstyr helga 21-22 mai. Det siste vi hadde ventet var åpent vann, men ved Garasjavri var det allerede isfritt i sørenden der det er litt gjennomstrømming.
Med varmen som har vært i ettertid er det mulig at store deler av vannet er isfritt, så for den som vil prøve seg i høyden kan Garasjavri være et mulig alternativ nå tidlig i juni. Snøsmeltingen har vært stor i slutten av mai/starten av juni, og området ved Karas er et av stedene det først er bart.
Veslevatnet
I skogen nederst i Dividalen ligger Veslevatnet gikk isen allerede 17. mai helga. Gjemt inne i skogen er det også mange små og store tjern. De fleste av de små tjernene er forbundet med bekker, slik at selv de små dammene kan skjule en ørret eller røye.
Før isen går i høyden liker jeg å snike meg frem til de små tjernene og se om det er mulig å lure en fisk eller to. Det er ikke ofte det blir napp, men desto morsommere når det skjer. På onsdagsturen sist uke endte en liten ørret på 0,6 kilo som kveldsmat i panna.
Langkjostjønna/7 vatna
Inne ved de 7 små vannene i Dødesskogen gikk isen ca. 22-23 mai. Årets første tur med fiskestanga inn til det populære området ble 27. mai. Da traff jeg på flere folk på tur, blant annet en hyggelig kar fra Tromsø som hadde med telt og fluestang.
Jeg satt akkurat og kokte en kopp kaffe da karen fra Tromsø kom gående. Som seg hør og bør på fjellet spanderte jeg en kopp kaffe, og endte opp med å få 3 selvbundne fluer som takk. Mens vi satt der og pratet vaket et par ørreter helt inne ved bredden. Men noen timer senere hadde verken flue eller sluk greid å lure ørreten.
Turplaner og flere førerapporter
Kort oppsummert så er det isfritt i de lavere vannene, men fortsatt is på de fleste vann inne på fjellet. Det har imidlertid vært god varme sist uke, så muligheten for åpne råker og elver er absolutt tilstede. Østsiden av Dividalen er stedet med minst snø, og størst mulighet for åpne råker.
Allerede kommende helg er planen å pakke sekken og stikke til fjells. Da går turen enten til småvatna i Dødeskogen, eller opp i høyden. Garasjavri er et alternativ. Et annet mulig alternativ er å gå inn Rostadalen for å se om det er mulig å prøve fiskestanga i elva og kulpene nedenfor Rostavatnet.
En mer oppdatert rapport om forholdene i fjellet om en uke eller to.
Kjell Gunnar Klaksvik
Er det et tegn på at en er bortskjemt med gode fiskefangster når en kaller en ørret på 0,6 kg for liten? ?
Jan Erik Hansen
Hehe, kanskje det 😛 Å kalle den «liten» har jo også litt med at jeg er på jakt etter fisk over 2 kilo i år.
Det er mye fin fisk i Indre-Troms, så mellom halv til kiloen er vanlig fangst. Hadde jeg fått en ørret på 0,6 kilo i småfisk vatna ved kysten på Nord-Vestlandet hadde det nesten vært forsidestoff i lokalavisa 🙂
Kjell Gunnar Klaksvik
Som bosatt på Nordvestlandet kjenner jeg meg igjen når det kommer til småfisk, men noen vann her i det jeg kaller «indre Aure» huser kilosfisk, men den er vanskelig å lure. Men jeg gir meg ikke, det er sjanse i hvert kast – og for hvert kast uten resultat er jeg nærmere storfisken?