For et par uker siden krøp gradestokken godt under null på fjellet i Troms. Det ble kjølig i soveposen på høstens første frostnatt, og alle triks i boka måtte til for å holde varmen i soveposen.
Heldigvis var jeg forberedt på at det kunne bli kaldt på natta. Da jeg pakket hadde jeg to valg: Å ta med vintersoveposen som begynner å bli for varm når temperaturen er rundt 0, eller pakke ned sommerposen som begynner å bli kald når temperaturen kommer ned mot 5 grader. Der og da kunne jeg tenkt meg en tre sesongers sovepose.
Valget ble sommer posen. En godt brukt Marmot Atom med komfort limit på 6 grader. Det jeg liker med Atom soveposen er at den er behagelig romslig, slik at det er mulig å ”jukse” litt for å holde varmen på kalde netter.
Triks for en komfortabel natt
- Lakenpose: Med en lett lakenpose inne i soveposen blir det noe varmere. Jeg har lest noen skrive 5 grader, men erfaringen er at det er en stor overdrivelse. 1-2 grader er mer realistisk. Lakenposens største fordel er at en slipper å vaske soveposen så ofte.
- Ullundertøy og lue: Om en sover med tørt ullundertøy og lue i soveposen blir det straks litt varmere på kjølige netter. Pass bare på at alt av klær i soveposen er tørt, også sokkene.
- Varmebukse: I vinter var jeg lei av å fryse på ræva i pausene på topptur, og i teltet på vinterturer. Da kjøpte jeg en Mountain Equipment Compressor 3/4 varmebukse med primaloft fyll. Varmebuksa veier bare noen få gram, og har vært gull på toppturer. I soveposen gir den også mye ekstra varme.
- Varmejakke: Jeg har alltid med en dunjakke eller varmejakke med syntetisk fyll på tur sommer som vinter. Og når temperaturen synker, så gir jakka like mye varme i soveposen, som den gjør utenfor teltet på kjølige kvelder. Dras hetta over hodet blir det enda litt varmere.
- Varmeflaske: Et velkjent triks på vinterturer er å fylle en Nalgene flaske med kokende vann og legge denne i soveposen. Nalgene flaska er gull på vinterturer siden den har stor åpning, mens på sommerturer har jeg med en tom brusflaske som vannflaske. Utfordringen med en tom brusflaske er liten åpning når en skal slå opp varmt vann, så det lønner seg å gjøre dette utenfor teltet. Tomflaska har også mye tynnere plast enn Nalgene flaska, så for at det ikke skal bli for varmt å røre den trekkes et par sokker utenpå, eller den rulles inn i vindjakka.
- Andre tips: Det er mange andre velkjente tips, som å spise før en legger seg, gå på do før en kryper ned i soveposen, bruke liggeunderlag som isolerer godt og trekke igjen soveposen slik at bare nesen stikker ut (pass på å ikke få kondensen fra pusten ned i soveposen).
Fleksibelt turutstyr
Selvsagt er det mer komfortabelt med en varmere sovepose, slik at en slipper å ha alle klærne på i soveposen. Men siden jeg mangler en varm tre sesongers sovepose, brukte jeg alle triksene og sov varmt og godt i 9 grader under komforttemperaturen til soveposen. Og når sola kom opp og begynte å varme teltet var det bare å ta av dunjakke og varmebukse og sove videre til det var tid for å stå opp.
Slike situasjoner er også noe jeg tenker på når jeg velger utstyr, og pakker før en tur. For å redusere vekt prøver jeg så langt det lar seg gjøre å velge utstyr som er allsidig, slik at det kan brukes i ulike forhold. Da sparer jeg både vekt i sekken og penger på turutstyr.
Klær og utstyr jeg pakket for en kald natt
For den spesielt interesserte kan jeg nevne utstyret jeg pakket når værvarslet viste temperaturer langt under det soveposen er beregnet for. Linkene er til nettbutikker for den som vil se utstyret.
- Liggeunderlag: Exped downmat 7 m – Et solid liggeunderlag som varmer godt.
- Sovepose: Marmot Atom – En sovepose jeg har brukt i mange år, og er særdeles fornøyd med. Komfort limit på 6 grader er litt lite, så etterhvert kommer jeg nok til å bytte den i en varmere Marmot Helium sovepose som fungerer bedre på vår og høst.
- Ullundertøy: Icebreaker Everyday skjorte og bukse, Devold Breeze T-skjorte, Smartwool Hiking Medium sokker.
- Varmebukse: Mountain equipment Compressor 3/4 lengde.
- Varmejakke: Jeg har enten med en ArcTeryx Atom LT Hoody syntetjakke, eller ArcTeryx Cerium LT Hoody dunjakke. På denne turen valgte jeg Cerium jakka siden den er litt varmere. På vinteren har jeg med begge, i stedet for en varmere dunjakke.
- Varmeflaske: En tom Fun Light saftflaske, som ble isolert med et par ullsokker. På vinteren bruker jeg en Nalgene flaske med stor åpning.
Tips gjerne om det er noe jeg har glemt.
Maiken Blindheim
Hallo!
Jeg har just oppdaget bloggen din 🙂
Kjempe messig og lettfattelig informasjon til flotte turer.
Jeg lurer litt på dette med varmeflasker i soveposen om vinteren. Vil ikke vannet bli kjøligere etterhvert så det får motsatt virkning?
Prøvde å få opp linken som gjaldt varmebuksene du nevner. Innholdet om den er borte. Så jeg lurte på om du kanskje kunne forklare meg litt om dem. Jeg ligger med superundertøy i posen og ullsokker på beina. I den nye tresesongs posen min blir dette noe varmt på høsten.
Kommer til å følge med på bloggen din. Har allerede lest noen av innleggene.
Takk for god og lettskrevet info.
Mvh Maiken.
Jan Erik Hansen
Takk for hyggelig kommentar Maiken 🙂
Takk for at du sier fra om at linken ikke virket lenger. Er alltid en utfordring med linker når nettbutikkene slutter å ha en vare, eller endrer linker. Har endret nå med linker til tilsvarende produkt fra Arcteryx. Varmebukser fungere tilsvarende tynne varmejakker. F.eks. primaloft jakker. God varme når det er kaldt. Jeg bruker i 3/4 lengde, slik at jeg kan ha de under eller over buksa når jeg er ute på ski. Erstatter ikke superundertøy/ullundertøy, men er ekstra varme når det er kaldt ute. Typisk bruksområde er å dra de på om morgenen, under pauser eller i leir om vinteren.
For varmeflasker i soveposen gjelder selvsagt fysikkens lover. Når den er varmere enn kroppstemperatur/temperaturen i soveposen vil den avgi varme, og når den når samme temperatur som i soveposen vil den ikke avgi varme. Når vannet har samme temperatur som omgivelsene vil den ikke stjele varme fra kroppen i merkbar grad. Volumet er så lite at det skal svært lite til for å holde temperaturen, og så lenge soveposen isolerer vil det ikke være ytre påvirkning som senker temperaturen. Noe energi går selvsagt med for å holde varmen på flasken, men jeg vil ikke si dette er merkbart.
Erfaringen med en nalgene flaske på en liter er at den avgir varme i 3-4 timer, før den er så lunken at det ikke merkes. Om det ikke er mange minusgrader tar jeg den da ut av posen. På vinteren vil jeg uansett ha flasken i soveposen for at vannet ikke skal fryse i løpet av natten, og da må den selvsagt være varm/lunken når den legges i posen. Blir det for kaldt i løpet av natten når jeg har bommet med sovepose valget, som i historien jeg hadde som utgangspunkt, vil jeg koke opp vannet på nytt i løpet av natten i stedet for å fryse.
Tipset er vel verdt å prøve, og på vinteren er det luksus å ha en varm flaske i soveposen når du kryper ned i den for natten.