Langs kysten finnes det tusenvis av gode fiskeplasser der du kan oppleve spennende fiske etter sjøørret. Alt du trenger er en god fiskestang, snelle, snøre og et lite utvalg med sluker.
Å velge utstyr til sjøørretfiske er enkelt. Så enkelt at jeg egentlig kan oppsummere det i et avsnitt:
Til sjøørret trenger du fiskestang, snelle, snøre og et lite utvalg sluker. Det vil si en allroundstang på 9-10 fot som kaster sluker på 10-25 gram ut dit fisken er. På stanga passer det med en snelle i 2500 klassen, som er fylt med multifilament på 0,15 mm. Fremst på snøret knyter du på en fortom av ”vanlig sene” med uniknuten, fester på en hurtigsvivel og velger en passende sluk. Start gjerne med en 10 grams møresilda i gull/rød. Skitt fiske! (eller les videre for mer).
Fiskestang til sjøørret
Den beste fiskestanga til sjøørretfiske er en god allroundstang på 9-10 fot som kaster langt med sluker fra 10 gram til 25 gram. En slik allroundstang vil også kunne brukes til fiske i ferskvann, noe som selvsagt er en fordel.
Slukstanga jeg bruker mest til fiske etter sjøørret er en 10 fots Speedmaster for sluker på 7-28 gram. Speedmaster stanga er en god allrounder, som også brukes til tyngre fiske på fjellet.
Det går også å fiske med lettere utstyr etter sjøørret, så noen ganger bruker jeg en 9 fot stang for sluker på 4-14 gram. Da får jeg litt mer lengde med en 10 grams møresild, og kan til nøds kaste med en 15 grams sluk. Det blir gjerne litt ekstra spennende å kjøre stor sølvblank fisk med slikt lett utstyr.
Snelle og snøre til sjøørretfiske
Til sjøørretfiske anbefaler jeg gjerne en snelle i 2500 klassen. Da får du en allroundsnelle med god snørekapasitet, som passer til en 9-10 fots lang stang. For å få litt fart på sluken kan det også være en fordel med stor utveksling på snella.
Selv bruker jeg en Shimano Stradic 2500 med 6:1 utveksling på allroundstanga. Husk bare at saltvann gjerne sliter litt ekstra på snella, så det lønner seg å skylle den i ferskvann etter bruk.
For å kunne kaste langt er snella fylt med multifilament med 0,15mm diameter. dimensjonen på snøret er et kompromiss mellom kastelengde og slitestyrke. Et tynt snøre kaster lengre, samtidig som et tykkere snøre tåler mer slitasje fra tang og rusk i sjøen.
For å unngå at snøret slites av mot stein eller tang er det en fordel med en fortom av ”vanlig” sene (monofilament/fluorcarbon sene). Bruk uniknute for å feste en fortom av 0,25-0,30 mm sene fremst på snøret.
Kjekt å ha
Stort mer enn fiskestang, snelle, snøre og noen sluker trenger du ikke for å fiske sjøørret. Men selvsagt er det noen ting som er ”kjekt å ha”.
- Håv: Gjør det enklere å lande fisken, og å veie den om ørreten skal settes tilbake. Velg en håv som har plass til en fisk på 50-60 cm, ikke har knuter som kan skade fisk som settes ut, og gjerne gumiert nett for minimal skade på fisken.
- Fiskevekt: En enkel liten vekt er kjekt å ha for den som vil vite hvor stor fisken er.
- Fiskekniv: En billig filetkniv gjør jobben lettere når du har sikret middagsmaten.
- Tang: En tang eller et multiverktøy er alltid nyttig på fisketur, enten det er noe som skal repareres, eller når du har kroket deg selv.
Mitt utstyr til sjøørretfiske
Det er et godt utvalg av fiskestenger, sneller og annet utstyr som passer til sjøørret i butikken. Har du allerede en stang for fiske i ferskvann fungerer denne helt sikkert godt etter sjøørreten også.
Har du planer om å kjøpe nytt utstyr så har jeg satt opp hva jeg bruker som eksempel:
Stang: Shimano Speedmaster CX 300M 10 fot, 7-28 gram
Snelle: Shimano Stradic 2500 FK HG
Snøre: Sufix Pro 8
Håv: Rapala vadehåv
Fiskevekt: Rapala Mini Digital Scale
Fiskekniv: Abu Filetkniv 6″
Skitt fiske!
Knut
Leser at du benyttet en shimano stradic snelle. Stemmer det at den ikke har fri kobling av superstopperen (slik at du ikke kan sveive baklengs)? Hva er evt din erfaring med det?
Mange fin og gode tips på siden din?
Mvh Knut
Jan Erik Hansen
Hei
Måtte sjekke Stradic snella, og det var ikke mulig å stille om til å sveive begge veier/baklengs. Så du skjønner sikkert at det er en funksjon jeg ikke bruker i utgangspunktet. Har det på noen andre sneller, men benytter det aldri. Har muligens med vane å gjøre, og ulike fiskere har ulike preferanser. Jeg har aldri brukt frikobling i forbindelse med fiske. Eneste gangene jeg har «oppdaget» denne funksjonen er på billige sneller der låsen har røket slik at snellen er konstant frikoblet.
Snella har en jevn og fin brems, så kjører alltid fisk på bremsen. Ellers kompakt og fin snelle, som fungerer knall til sjøørret (og annet fiske der du vil ha sterk brems og god sveivehastighet).
Bjørn Tore
Jeg vurderer en Stradic CI4+ 2500 FB med 5:1 utveksling, men ser at du anbefaler større utveksling. Stradic CI4+ 2500 FA har 6:1, men koster også en del mer nå.
Er det stor betydning om det er 5:1 i stedet for 6:1?
Jan Erik Hansen
Det er et både ja og nei svar på spørsmålet ditt. Det er mye avhengig av hva slags utveksling du er vant med også. Har du fisket mye med en type utveksling kan det være litt uvant i starten å gå over til lavere eller høyere.
Det viktigste er uansett hastigheten på sluken i vannet. Med 6:1 utveksling trenger du ikke ha like høy frekvens på sveivingen som med 5:1 for å få fart på sluken. Siden sjøørreten ofte liker litt fart på byttet, og gjerne at hastigheten varierer for å tirre den ekstra, kan det være lettere med 6:1 eller til og med enda høyere. Men har fått mye sjøørret med 1000 snelle og 5:1 utveksling også. Det er bare å sveive raskere.
Som sagt så ligger den store forskjellen i hvor lett det er å variere hastigheten, og hvor behagelig det er å fiske når du vil ha fart på sluken.
Begge snellene du nevner vil være valg av ypperste klasse for sjøørret. For bruk både til sjøørret og på fjellet ville jeg helt klart gått for FB siden det gjerne blir litt lavere slukhastighet i ferskvann. Et alternativ er jo den litt rimeligere Stradic 2500 FK HG, som er snella jeg bruker.
Bjørn Tore
Tusen takk for svar!
Siden jeg også skal bruke denne snella på fjellet, altså som en allround snelle, tror jeg nesten jeg går for FB-versjonen. Da vil den vel funke på sjøen etter annet enn ørret også.
Bruken på lange fjellturer er også årsaken til at jeg vurderer den lettere CI4+ i stedet for FK.
Jeg har ikke brukt sneller med høy utveksling før, så det var et godt poeng. Med den fantastisk «smoothe» mekanikken på Stradic virker det som det ikke koster mye å få litt ekstra fart på den etter ørreten, så kan jeg holde innøvd hastighet på resten.
Ser de skal komme med en Stradic SW i mai 2018, men den er ikke vesentlig forskjellig fra dagens CI4+ versjon.
Jan Erik Hansen
Spennende med en SW versjon. Kanskje enda bedre vanntetting. Ser det har kommet en litt dyrere modell som skal være bedre tettet mot vann.
Tror nok du vil bli rimelig fornøyd med FB versjonen som alroundsnelle. Skitt fiske 🙂