Jeg har alltid en varmejakke i sekken. Uansett om det er pause på en fjelltopp om vinteren, eller kjølige sommerkvelder er det alltid like godt å finne frem varmejakken. I vår har jeg fått en ny favoritt.
I vår kjøpte jeg en Arc’teryx Proton AR hoody for å teste den frem mot sommeren. I mange år har jeg hatt Arc’teryx sin Atom LT hoody som en favoritt, så jeg var spent på hvordan Proton jakken ville fungere. Så snart pakken var åpnet i bilen på vei ut fra posten, dro jeg på telttur i Indre-Troms.
Om Arc’teryx Proton AR/LT
Ved første øyekast er Proton jakken relativt lik Atom i utseende og passform. Det som skiller seg ut i når en ser jakkene er utvendige brystlomme(r), og at Proton har ytterstoff i siden i motsetning til Atom som har Fleece i siden.
Den største forskjellen på jakkene er materialvalget. I Proton jakken har Arc’teryx brukt et mer solid ytterstoff som samtidig har bedre pusteevne. Som isolasjon er det brukt Coreloft Continuous i stedet for Coreloft som i Atom jakken. I følge produktbeskrivelsen skal dette gi en jakke som har bedre pusteevne og temperaturregulering under aktivitet.
Med tanke på bruk under toppturer og fisketurer der aktivitetsnivået varierer var jeg spent på om dette fungerer like godt i praksis som i teorien.
Passform og detaljer
Passformen til Proton er relativt lik Atom jakkene fra Arc’teryx. Det vil si en jakke som passer under en skalljakke, uten å bule, samtidig som den er vid nok til å dras utenpå skalljakken ved pauser. Jakken er også sydd med tanke på klatring, slik at ermer og rygg ikke sklir opp om en har hendene over hodet. Dette er detaljer som fungerer like godt til skikjøring og fluefiske som klatring.
Jakken har en romslig hette med gode justeringer, to brystlommer (en på LT) og to isolerte håndlommer. Brystlommene er godt plassert, og rommer lett et par kortfeller under skituren eller saks og småting under fisketuren. De isolerte håndlommene er romslige og varmer godt for kalde fingre. Under glidelåser og i halsen er det gode klaffer som isolerer, og sørger for at jakken ikke gnager i halsen.
Arc’teryx Proton i praktisk bruk
Etter at jeg pakket opp jakken har den blitt brukt til vinterturer med telt, toppturer, kalde vårturer, fisketurer og til daglig på jobb som leirskolelærer. Jeg liker jakken.
Ytterstoffet er solid, puster og har god vannavisende evne. Selv om jakken ikke er vanntett, tåler den en liten regnbyge uten at vannet trenger gjennom ytterstoffet. Selv etter 5-6 runder i vaskemaskinen perler vannet seg på ermer og skuldre der det er størst mekanisk slitasje.
Ytterstoffet er ikke like vindtett som på Atom jakkene. På vindfulle topper med kald vind kan det derfor være greit med en vindjakke over. Samtidig er det ikke fleece i siden slik som på Atom jakken, noe som gjør at en slipper kald vind som blåser rett inn fra siden. Under aktivitet liker jeg at jakken puster og ikke er helt vindtett, siden det fører til at det er mulig å bevege seg uten at det blir for varmt.
Det jeg savner på jakken er en innerlomme lik den på Atom LT. Særlig på vinterturer ville en innerlomme der mobilen kan holdes varm være nyttig.
Jeg er heller ikke overbegeistret for de små glidelåsene på jakken. Med hansker eller frosne fingre blir det gjerne litt knot med glidelåsene. Det er selvsagt mulig å selv sette på noen mer solide hemper, men 2 ekstra gram for mer solide glidelåser hadde vært en fordel.
Slitestyrke
Etter tre måneder i bruk og 5-6 runder i vaskemaskinen er det ikke synlig slitasje på jakken. De vannavisende egenskapene til jakken er fremdeles like gode på slitasjesteder som ermer og skuldre.
Jeg har heller ikke greid å rive hull i ytterstoffet på skarpe kvister eller med fiskekroker. En fiskekrok har selvsagt gått gjennom ermet, men det ble ikke rift av det.
Slitestyrken fører selvsagt til at vekten på jakken ikke plasserer den blant de letteste varmejakene.
Liker
- Passform, gode håndlommer og smarte detaljer.
- Pusteevne
- Slitestyrke
- Allsidighet
Liker ikke
- Mangler innerlomme
- Litt små glidelåser (kan bytte til mer solide hemper)
Konklusjon
Arc’teryx Proton er en jakke jeg er meget fornøyd med. Allsidighet, pusteevne og slitestyrke gjør dette til et godt valg av varmejakke. Særlig på toppturer, fisketurer og på jobb som leirskolelærer med variert aktivitetsnivå har jeg likt jakken. Den er noen gram tyngre enn f.eks. Arc’teryx Atom eller Norrøna Falketind, men er samtidig puster den bedre og er mer slitesterk.
Arc’teryx Proton er en ny favoritt varmejakke, så nå er en ny Proton LT på vei i posten for bruk i årets varmere måneder.
Arc’teryx Proton AR/LT Hoody
Bruksdager: 3 måneder/ ca. 40 dager
Vekt Proton AR hoody: 480 gram (Str L på kjøkkenvekta).
Vekt Proton LT hoody: 400 gram.
Vekt Proton LT: 355 gram.
Thomas Frydenberg
Takk for nok et godt og informativt innlegg. Ønsker deg en fin søndag!
Jan Erik Hansen
Takk for det Thomas 🙂