Tidligere var valget enkelt på vinterturer. Gass fungerte på sommeren og kjølige høstdager. Når temperaturen snek seg under 0 var det frem med en multifuel brenner. De senere årene har det imidlertid kommet flere gassbrennere med forvarming, og produsentene tilbyr gass som skal fungere bedre når det er kaldt. Men fungerer dette i praksis?
Sist vinter hadde jeg med en Optimus Vega på vinterturer for å teste ut gassbrenneren når vinterkulda rev i nesen. Brenneren ble brukt sammen med både 4 sesongs gassblanding og vintergass fra primus. Selv om erfaringene er med Optimus Vega, vil jeg tro de vil være overførbare til tilsvarende brennere og gassblandinger fra andre produsenter.
En vinternatt i Dødesskogen
Mens jeg fortsatt lå inne i soveposen fant jeg frem lighteren som lå varmt i lommen inne i posen. Så stakk jeg ut armen og åpnet glidelåsen ut til forteltet. Jeg kjente hvordan frosten rev i nesen da jeg åpnet ventilen på brenneren og tente opp. Gassen tente med en gang, og jeg ventet 15-20 sekunder før jeg snudde boksen på hodet. Mens jeg dro armen tilbake inn i soveposen hørte jeg på lyden hvordan effekten økte.
Med en multifuel brenner måtte jeg ha krøpet halvveis ut av soveposen, pumpet trykk og strakt meg ut av teltet mens den ble forvarmet. Nå tok det et halvt minutt før jeg igjen lå varm og god nede i soveposen mens jeg ventet på at temperaturen steg i teltet.
Etter noen minutter begynte det å bli en behagelig temperatur i teltet, og jeg krøp ut av soveposen. Termometeret i forteltet viste at det var -18 på morgenkvisten. Selv om jeg bevisst hadde latt gassbrenneren stå i forteltet hele natten var det ingen problemer å fyre opp, og med flytende gass brant den med jevnt trykk.
Kaffepauser og vårtur på isen
Gassbrenneren ble med på flere turer i løpet av vinteren. Både på dagsturer, og en isfisketur med telt på vårisen.
Selv om multifuel brenneren lå i sekken på flere lange dagsturer og en koietur var det gassbrenneren som kom frem når det bare skulle kokes litt kaffe eller varm mat. Multifuelen ble bare brukt til snøsmelting og fyring for varme.
På isfisketuren i april var det bare gassbrenneren som ble med på tur. Da var temperaturen nede i -10 på morgenen i det brenneren ble fyrt opp og tatt inn i innerteltet. Det tok ikke mange minutter før det var varmt og godt under telttaket.
Erfaringen fra turene er at en gassbrenner med forvarming fungerer godt selv om kvikksølvet kryper helt ned mot 20 kalde. Effekten til en bensinbrenner er betraktelig bedre, så når det er snakk om å fyre for varme, eller smelte snø er multifuelen et bedre valg. En gassbrenner er imidlertid mye enklere i bruk, og en slipper forvarming.
Vintergass kan være en fordel med tanke på oppfyring, men fire sesongs blandinger fungerer omtrent like godt når boksen snus og det brennes flytende gass. Det gikk også godt å bruke gassboksen til den var tilnærmet tom. På skikkelig kalde dager kan det være en fordel å oppbevare gassboksen i soveposen om natten for å være sikker på at det er greit å fyre opp dagen etter.
Konklusjon
Min konklusjon er at en gassbrenner med forvarming har sin plass på vinterturen. Både som sikkerhet om multifuelbrenneren skulle svikte, og på grunn av sin enkelhet for å varme litt mat i pauser. Jeg ble virkelig glad i brenneren da jeg kunne fyre opp uten å krype ut av soveposen for å forvarme, og kunne ha multifuelbrenneren til å varme teltet mens jeg kokte kaffe på gassbrenneren.
Gassbrennerens store fordel er at den er enkel i bruk, og det går raskt å sette den sammen og fyre opp. En multifuel brenner har imidlertid større effekt om vinteren, og med rimeligere drivstoff er den klart best når det skal fyres for varme i teltet eller smeltes mye snø i løpet av en vintertur. Skal du ha bare en brenner for vinterturen er derfor en multifuel å anbefale.
Fordeler med gassbrenner
* Svært enkelt å fyre opp
* Tryggere å fyre inne i innerteltet.
* Krever mindre erfaring enn en multifuel brenner
* Mindre fare for lekkasje av drivstoff
* Mindre deler som kan svikte
* Billigere i innkjøp enn en multifuel
Fordeler med multifuel brenner
* Bedre effekt enn gassbrenner
* Rimeligere drivstoff
* Bedre egnet til å smelte snø og varme i teltet
– –
Kjøpetips
Om du vurderer å gi deg selv, eller noen andre en julegave som varmer har jeg laget en liste over gode gassbrennere med forvarming som vil passe godt under juletreet. Til den som liker lange vinterturer med telt og pulk, eller bare å kosefyre i timevis i teltet varmer en multifuelbrenner litt ekstra om den ligger fint innpakket under juletreet.
Anbefalte gassbrennere for vinterbruk
- Optimus Vega (brenneren jeg benytter)
- Primus Express Spider II
- MSR Windpro 2 (NB: Det er versjon 2 som har stativ og er tilpasset fyring med gassboks snudd)
Anbefalte multifuelbrennere for vinterbruk
- Primus Omnifuel (multifuelbrenneren jeg benytter)
- Primus Omnilite
- MSR Whisperlite
- MSR XGK-EX
Thomas Hansen
Flott test! Utrolig ryddig og fin blogg…. 🙂 Imponert! Har selv en Kovea Moonwalker jeg er veldig fornøyd med, men spørs om jeg ikke må få prøvd meg en Vega selv. Ser du gjør deg gode erfaringer på samme feltene som jeg har gjort med gassbrenner.
Jan Erik Hansen
Takk for det Thomas 🙂
Har selv Vega brenneren, og kan gå god for den. Men som jeg skriver vil jeg tro det ikke er så store forskjeller mellom de ulike gode brennerne som har forvarming av gass. Derfor jeg ikke skrev dette som en test av Vega, men mer generell erfaring med gass på vinterturen. Konklusjonen er at gassbrenneren også blir med på tur i vinter. Sammen med multifuel på teltturer og som eneste brenner på lengre dagsturer eller enkelt natt der vekt spiller en rolle.
Georg Ianke
Fin lesning. Min erfaring er at gass begynner å svikte rundt -15. Det var en Primus Easyfuel2 med Primus helårsgass.
Prøvde Optimus Nova, men fikk store problemer med å koble brennstoffslangen på pumpa i tilsvarende temperatur, særlig i -25 var dette svært krevende, selv etter en stund håndvarming av koblingen. Primusen brant imidlertid utmerket da koblingen først var gjort, med en god del besvær, og vonde fingertupper som resultat. Slokker imidlertid fort på lavbluss i så lave temperaturer.
Det samme gjelder i grunn Optimus Polaris, som jeg senere har byttet til, og utstyrt med en bedre, støydempende flammespreder fra shapeways.com, et firma i USA, som produserer støydempende flammespredere for flere typer brøkebrennere som Optimus og Primus. Skrukoblingen på Polaris’n er imidlertid super, også i 20-30 kuldegrader.
Beste vinterprimusen jeg har prøvd så langt, er imidlertid MSR Whisperlite. Du kan småkoke middagen din på minste bluss så lenge du vil, bare sørg for å ha trykk i brennstofflaska. Sprengkulde ingen hindring. Prøvde den første gang i 20 kuldegrader. Tror forvarmingsrøret rundt brennerhodet har mye å si her. Dette røret mangler på både Novaen og Polarisen til Optimus, og på andre brøkebrennere for den del. Whisperlite er dessuten svært støysvak, Optimus’ rake motsetning her, selv om støydemperen til Shapeways hjelper en del.
Ulempen med Whisperlite er etter mitt skjønn en svært kort og stiv brennstoffslange, og en svært lett brenner. Dette gjør den ustabil ved bruk av pumpa på brennstoffslangen, særlig hvis brenneren står uten full gryte på. Jeg har løst dette ved å bygge om min egen Whisperlite med Trangias eget adapter, slik at jeg kan bruke den i vindskjermen til Trangia. For meg fungerer dette suverent, men det var en jobb å gjøre tilpasningene på brenneren og Trangia- adapteret.
Det samme har jeg for øvrig også gjort med Polarisen min, noe som også fungerer helt supert. Fordelen er at jeg kan forvarme begge primusene i forteltet, og skulle jeg ha dosert for mye brennstoff, kan jeg bruke Trangias stekepanne i aluminium som flammehemmer over vindskjermen, noe som bedrer sikkerheten under opptenning betraktelig. Dessuten får jeg utnyttet varmen fra brennerne bedre enn om de står åpent på egne ben. Særlig Whisperlite har stor varmespredning ut til sidene, noe som synes på mye snøsmelting rundt primusen. Dette blir eliminert når jeg bruker den i Trangia sin vindskjerm. Jeg bruker imidlertid ikke Whisperlite før temperaturen ligger på minst 15-20 kuldegrader eller kaldere. Er det varmere, gjør Polarisen jobben. Vår/sommer/høst bruker jeg gassprimus.
For øvrig vil jeg anbefale renset paraffin som brennstoff vinterstid. Den heptanen som fåes kjøpt på litersflasker i sportsforretningene gir svært høy effekt, men er også svært eksplosiv under forvarming. Paraffinen brenner vesentlig roligere under opptenning av primusen, og gir mer enn høy nok effekt til matlagingen.
Gassprimus om vinteren fungerer som et greit tillegg hvis jeg vil koke opp en kopp eller to med tevann. Synes jeg i alle fall. Gassprimusen må imidlertid ha et forvarmingsrør rundt brennerhodet, ellers gir den lite effekt i kulda. Å snu gassboksen opp-ned hjelper helt marginalt, tror jeg.
Har for øvrig nylig kjøpt GSI Pinnacle 4 season stove, en meget kompakt, frittstående gassbrenner med forvarmingsrør jeg tenkte å prøve neste gang jeg drar på tur. Vurderer også Optimus Vega.
Jan Erik Hansen
Takker for en lang og svært innholdsrik kommentar. Her var det mye nyttig 🙂
Ser du har mange av de samme erfaringene som meg. Gassbrenner uten forvarming fungerer ikke når det blir skikkelig kaldt, men med forvarming kan de brukes ned til mange blå. Men, som jeg skriver, gassbrenner erstatter ikke en multifuel på vinterturer siden gass blir dyrt, og effekten er lavere når det er skikkelig kaldt. Skal det fyres for varme eller smeltes mye snø er flytende drivstoff bedre. Men det er lettvint med gass, så jeg har med en av hver (gass som reserve og av og til koking, mens multifuel for varme og snøsmelting).
Er ellers ikke enig med deg i at silencer er en god ting. Jeg liker støyen fra en bråkebrenner. Har hatt det i så mange år, at bare lyden gir varme i kroppen og god stemning 🙂 Men har full forståelse for de som mener det blir mye støy og vanskelig å prate i teltet.
Bruker selv Omnifuel som multifuel, og har alltid fyrt den på bensin. Har brukt parafin på andre brennere tidligere, og må si jeg foretrekker bensin. Er ikke begeistret for lukta av parafin om det blir søl, og for Omnifuel så er det lettvint å ikke skulle ha rødsprit til forvarming. Bruker vanlig 4 takt miljøbensin (alkylatbensin), og har ikke opplevd soting på Omnifuel. Vet det kan være mer soting med bensin på enkelte andre brennere. Er selvsagt litt mer brannfare ved søl med bensin, så en må være obs.
Siden du nevner at du vurderer Optimus Vega som gassbrenner kan jeg gå god for den. Brukte den senest på Dovrefjell i helga (ned til omtrent -15 om morgenen). En ting å være obs på er at reguleringen for gass er ved ventilen, slik at det er slange mellom regulering og brennerhode. Det gir litt treghet i reguleringen.
Georg Ianke
Takk for kommentar. Rødsprit til forvarmingen har ikke jeg opplevd siden Optimus 111, den de i alle fall brukte i militæret. Hadde en selv også, for mange år siden. Kjøpte den fra Kiruna Arktiska Produkter, ombygd til bruk i Trangia vindskjerm. Fin primus, men forvarming med rødsprit, og gikk kun på paraffin, slik de gjorde i gamle dager. KAP sluttet dessverre å produsere denne Trangia- modifiserte varianten av Optimus 111 for mange år siden. Trives imidlertid utmerket med både Polaris og Whisperlite om vinter’n.
Hva Vega’n angår, mener noen at den er svært følsom og vanskelig å justere på lavbluss. Synspunkter på det?
Jan Erik Hansen
Brukte 111 med parafin og rødsprit i mange år (før og mens jeg jobbet i forsvaret). Har bare brukt bensin og gass de siste 12-15 årene + stormkjøkken med rødsprit på jobb.
Vega er noe følsom på lavbluss. Siden det er slangebrenner og ventil og justering sitter ved gassboksen er det noe treghet. Blir fort vant med den tregheten, og har ikke så mye å si med gassboks «rett vei». Vanskeligere å justere når gassboks er snudd opp ned for flytende gass. Det jeg merker mest med følsomhet på lavbluss er at den fort slukner om jeg bare fyrer opp og justerer rett på lavbluss. Kommer muligens av at gasstrykket blir litt lavere etter noen sekunder. Løsningen min er å tenne opp, skru på full effekt, og så justere ned til ønsket effekt. Bare være rolig under justering, så er det greit å få ønsket effekt.
Så vil si at ja, den er litt følsomm, men det er fort å bli vant med brenneren, og da er det ikke noe problem.
Georg Ianke
?? Noe erfaring med GSI Pinnacle i så måte? (4 season remote canister stove). Tenker da særlig på bruk på lavbluss, som jeg gjør mye når vann/middagen er kokt opp.
Jan Erik Hansen
Kjenner ikke til brennerne til GSi, så kan ikke si noe om den.