Det er ikke mye som slår følelsen av å stikke føttene ned i et par frosne skisko for en tur utenfor teltet når du er på vintertur. Med dunsokker og fotposer er heldigvis den følelsen bare gamle turminner.
Exped Down Booty WB er et sett med dunsokker og fotposer med svært lav vekt og lite pakkevolum. Det var særlig totalvekten som lokket da jeg kjøpte settet for ett år siden. Siden den gang har de sørget for varme føtter i teltet, og muligheten for å trekke fotposene over når jeg skal ut og tråkke rundt i snøen.
Så langt har dunsokkene holdt føttene så varme som reklameteksten lover, men det er ikke alt jeg er fornøyd med.
Om Exped Down Booty WB
Settet består av dunsokker, tynne fotposer og en pakkpose. I størrelse large veier selve dunsokkene 145 gram, og hele settet med trekk 415 gram. Dunsokkene har tynt ytterstoff og er fylt med 800 filpower dun. Fotposene har tynt vannavisende ytterstoff, Tynn isolert såle og solid vanntett stoff nederst. For å holde dunsokker og fotposer på plass er det elastisk stramming.
Lett materiale og dun av god kvalitet gir mye varme i forhold til vekt og volum.
I praktisk bruk
Stoffet er sterkt og tynt, så det tåler godt bruk i teltet. Jeg ville være mer skeptisk til å rusle rundt inne på en koie med grovt gulv i bare dunsokkene. Det er heller ikke noe problem å rusle rundt i snøen med fotposene, men siden stoffet er så tynt skal det ikke mer enn en liten glo fra bålet til før det er stort hull.
I teltet bruker jeg dunsokkene alene, og lar fotposene stå klar ved utgangen om jeg skal ut. De varmer godt og sitter behagelig løst på foten. Passformen er imidlertid løs, slik at de lett vrir seg på foten om jeg snur meg i soveposen.
Det er lett å dra fotposene over dunsokkene for bruk ute i snøen. Fotposene strammes med snøring øverst og rundt anklene. De sitter godt på beina, men likevel er passformen så løs at de kjennes ustabile ut på foten. For korte turer fungerer det bra, men for lengre opphold utenfor teltet blir de for ustabile.
Ytterstoffet på fotposene holde snøen ute, og jeg har ikke merket noe fukt på innsiden. Den solide sålen er også godt isolert, har relativt godt grep og tåler at jeg står i lengre tid på fuktig snø (nede i arbeidsgropa i teltet) uten av det trekker vann gjennom. Stoffet nederst på fotposene er imidlertid så grovt at det fester seg snø og is på fotposene. Snøen som fester seg under er heller ikke lett å bare børste av.
Det jeg liker
- Lav vekt og lite volum.
- Svært varme dunsokker.
- Lett å ta av og på.
- Dunsokkene kan brukes alene.
Det jeg ikke liker
- Løs passform slik at fotposene blir ustabile.
- Snø og is fester seg under sålen.
Konklusjon
Exped Down Booty WB dunsokker med fotposer er lette, tar liten plass og sørger for varme føtter på tur. Alene er dunsokkene svært varme og komfortable, men fotposene er en skuffelse. Fotposene er rett og slett ikke egnet for annet enn småturer utenfor teltet, og isen som fester seg under sålen er irriterende. Prisen er også høy.
Settet med dunsokker og fotposer er anbefalt for den som vil prioritere vekt i sekken, og ikke skal oppholde seg mye utenfor teltet. For generelt leirliv, foran bålet eller til isfiske vil en løsning med dunsokkene (som selges separat) og mer solide fotposer som Neos Adventurer være et bedre valg.
For den som vil ha en billig, solid løsnig er Varmesokker med syntetfyll fra Jysk til ca. 50 kroner og forsvarets fotposer en god løsning. Varmesokkene fra Jysk er litt mer robust i stoffet, men ikke like varm som dunsokkene fra Exped.
– –
Exped Down Booty WB
Vekt dunsokker: 145 gram (Str L) på kjøkkenvekta.
Vekt helt sett: 415 gram (Str L).
Pris helt sett: 1169,- (laveste pris 11. jan.2018).
Info: Jeg kjøpte Exped Down Booty WB settet med egne penger.
Lene
Kanskje du kan følge opp med en blogpost om hva du gjør med skiskoene i mellomtiden? Noen gode tips til å holde de tørre og ev. varme?
Jan Erik Hansen
Din bestilling er notert, og vil bli levert så snart som mulig 😛
Varierer litt hva jeg gjør. Bruker å feste teltposen rett innenfor døren, og er skoene tørre setter jeg de på teltposen til de skal brukes igjen. Kan gjerne sette en flaske med varmt vann i skoene en halvtime før de skal på beina slik at de er litt varme (NB: Flasken må få plass nede i skoene, så litersflasker blir for stort).
Er det bålfyring, så får skoene stå i nærheten av bålet en liten stund slik at de er passe varme når de skal på beina.
Når skoene er våte/fuktige, så er det enklest for å unngå at de fryser å pakke de inn i en vanntett pakkpose og legge de i soveposen. Har så lang sovepose at det er plass til skoene i fotenden uten at de er plagsomme. Pakker soveposen i en stor vanntett pakkpose, slik at jeg kan vrenge pakkposen og legge skoene i den. Er selvsagt en liten risiko for at de skal ende med et lite hull i pakkposen, så for vinterposen benytter jeg en pakkpose som er litt mer solid enn lette varianter som Ultra sil posene.
Skal skrive en litt mer utfyllende artikkel og publisere med noen bilder så snart som mulig 🙂