Det er lite som får frem turstemningen som et bålbilde en mørk kveld, eller stjernehimmelen over teltet. Før du har prøvd første gang kan det virke komplisert å fotografere i mørke. Det er det ikke. Her er noen enkle tips for den som vil fange turstemningen på mørke kvelder eller i svarte natta.
Å ta gode bilder i mørke er mulig med de fleste kamera der du kan styre blender, lukkertid og låse fokus. Det vil si et avansert kompaktkamera, speilrefleks eller speilløst systemkamera. Mobilen kan legges igjen hjemme.
Når du først har lært deg innstillingene til kameraet er det enkelt å forevige den gode turstemningen. Her er noen enkle tips:
Utstyr fot nattfoto
Kamera: Et kamera der du kan stille inn lukkertid, blender og låse fokus.
Stativ: Med lange lukkertider er det nødvendig med et stativ for å få skarpe bilder.
Fjernutløser: For å unngå bevegelse i kameraet når du tar bilde er det en fordel med fjernutløser. Det er også mulig å bruke selvutløser (timer) på kameraet og velge 2 sekund forsinkelse.
Lyssterkt objektiv: For speilrefleks og speilløse systemkamera vil et lyssterkt objektiv gjøre det mulig med kortere lukkertid. Lyssterke objektiv er en fordel, men det er mulig å ta gode bilder med objektivet som ofte følger med kameraet, selv om lukkertiden blir lengre.
Hodelykt: Fordi det er en fordel å se kameraet.
Å stille fokus i mørke
Før jeg begynner å fotografere i mørke stiller jeg fokus på kameraet, og låser denne. Til bilder der stjernehimmelen skal være med fokuserer jeg på en avstand som vil sørge for at motviet er skarpt samtidig som himmelen er skarp.
For teltbildet stilte jeg meg 15 meter fra teltet. Deretter lyste jeg på teltet med hodelykten for å ha et punkt å fokusere på. Så snart kameraet fant fokus slo jeg på manuell fokus, og tok et testbilde for å se at bildet ble skarpt.
Kameraets innstillinger
Hvordan bildet blir er avhengig av blender, ISO og lukkertid på kameraet. Det vil si at kameraet må stilles på manuell, og så må hver enkelt verdi stilles inn.
Blender: Still kameraet på største blender (laveste f tall).
ISO: Om ISO står på auto er det ikke godt å vite hva kameraet kommer frem til, så denne må stilles inn manuelt. Pass bare på at ISO ikke blir for høy, siden det gjerne resulterer i grøtete bilder. ISO 800 kan være et greit sted å starte når det er helt mørkt.
Lukkertid: Lukkertiden er avhengig av motivet. Start med 2-4 sekunder, og øk lukkertiden om bildet blir for mørkt.
For bilder der stjernehimmelen er med liker jeg å bruke 6 sekunder eller mindre lukkertid. Lengre lukkertid er mulig, men blir den for lang vil stjernene rekke å flytte seg nok til at de blir uklare.
Sjekk resultatet i kamera
Når kameraet er stilt inn er det bare å ta et par prøvebilder. Blir bildet for lyst reduseres lukkertiden eller ISO verdien. Blir bildet for mørkt økes lukkertiden eller ISO verdien.
Husk at bildet kan virke lysere enn det er når du ser på kameraskjermen i mørke. Et par tips er å justere ned lysstyrken på skjermen om det er mulig, og å lyse på skjermen med hodelykten mens du sjekker resultatet.
Redigering og etterbehandling
Fotografering i mørke gir ofte store kontraster i bildet, så litt justering i et redigeringsprogram kan være nødvendig. Fotograferer du i RAW format er mulighetene for å justere i etterkant større. Jeg bruker stort sett bare Adobe Lightroom for etterbehandling av bilder.
Her er noen eksmpler på bilder, med innstillinger og hva jeg har gjort i etterkant.
Bålkveld
Kamera: Samsung GX10, 18-55mm f3,5-5,6
Blender: f5,6
ISO: 100
Lukkertid: 2 sekunder
Kun små justeringer i etterkant for å isolere bålsituasjonen fra nattemørket. Justeringer i Lightroom som på bildet under.
Natt ved elva
Kamera: Canon EOS 7D, EF-S 15-85mm f3,5-5,6
Blender: 3,5
ISO: 500
Lukkertid: 4 sekunder
Bildet ble mørkt, så i etterbehandling måtte jeg justere opp eksponeringen. Justeringer i Lightroom som på bildet under.
Vinternatt
Kamera: Canon EOS M3, EF-M22mm f/2
Blender: f2
ISO: 1600
Lukkertid: 4 sekunder
I etterbehandling har jeg senket eksponeringen et halvt trinn i bildet, og økt med et halvt trinn i øvre del med gradert filter. Justeringer i Lightroom som på bildet under.
Ut og lek deg
Forhåpentligvis er noen av tipsene nyttige. Så da er det bare å gå ut og prøve, uansett hvor avansert kamera du har.
Øvelse gjør mester, og kommenter gjerne med egne tips.
Arvid Mathisen
Nydelig! Alt for sjelden blir kamera med ut… – må visst rette på det. Virkelig flotte bilder!
Jan Erik Hansen
Takk for det. Moro å leke litt med kamera på tur.
Men er ikke alltid kameraet er fremme på dagsturer. Glemmer fort at det er med når fisken biter eller skiene styres ned fra fjellet 🙂
Trine Nessler Wichmann
Takk for tips