Ett stikkord for sommeren 2018 er «villmarksliv i nord». På noen av turene blir det med en packraft i sekken. Men først må ryggsekkbåten prøves. Min første tur i en packraft.
På mandag kom det en packraft i posten. En Kipara Char 220 som er på utlån fra forhandler. Packraften skal testes på noen av sommerens turer. Etter sommeren kommer det en testrapport, før packraften sendes tilbake. Men før det er tid for langtur må ryggsekkbåten selvsagt prøves.
Så jeg pakket ut packraften, puttet den i sekken og tok turen til en stille bukt nede ved fjorden.
De første padletakene
Etter å ha sett noen videoer på nett, var det en enkel sak å gjøre packraften klar for sjøsetting. Først pumpe den opp med pumpeposen, så noen ekstra innblåsninger, og til slutt noen innblåsinger for å fylle sete og ryggpute. Drøyt 10 minutter tok det før jeg var klar for padletur.
Førsteinntrykket da jeg satte meg i båten var at den var overaskende solid. Riktignok ikke en isbryter, men betydelig mer solid enn «eggeskall» beskrivelsene jeg har hørt. Så det var bare å stikke padleåra i vannet og finne ut hvordan den oppførte seg.
Stabil og manøvrerbar er to stikkord som beskriver det å padle packraft. Siden du sitter i bunn, og den er relativt brei sammenlignet med en kajakk virker den umiddelbar stabil. Det skulle heller ikke mange padletak til for å konstatere at den er lett å manøvrere. Packraften minnet litt om en elvekajakk. Lett å svinge, og en ikke helt snorrett kurs fremover.
Med litt fart på båten gikk det greit fremover, og jeg antar det blir mindre vingling med litt vekt foran.
En liten video
Jeg tok like godt med kamera på prøveturen og klipte sammen en liten videosnutt. Nyttig for min egen del for å se litt på hvordan padleteknikken må justeres. Gir kanskje et lite inntrykk av prøveturen, og hvordan packraften oppfører seg på vannet. Ikke heng deg opp i at jeg har padleåren opp ned…
Etter turen
Førsteinntrykket viste at det er behov for litt justering av åreføringen. Siden du sitter lavt og packraften er relativt brei må åren løftes mer enn i kajakk for ikke å subbe i båten. Det må nok et par turer til før teknikken sitter skikkelig. Siden åren løftes relativt høyt blir det også en del drypping ned i båten, så spruttrekket blir med på neste tur.
Nå er det bare å vente på at isen skal gå på elvene og på fjellet, slik at packraften kan prøves i sitt rette element. Før det blir det noen flere turer ved fjorden, og for å gjøre det enda enklere å komme på vannet har jeg skaffet en liten elektrisk luftpumpe (typen for å blåse opp sovemadrasser).
Legg igjen en kommentar