I vår har jeg en Solo Stove Titan vedbrenner til test. Kan en vedbrenner erstatte gassbrenneren i sekken? Her er noen tanker etter å ha hatt vedbrenneren med på tur i et par uker.
I teorien er det mulig å spare noen gram på en ukestur med vedbrenneren sammenlignet med gassbrenner på tur. Brenneren jeg har er en Solo Stove Titan, sammen med en Solo Stove Pot 1,8 l gryte. Totalt veier brenner og gryte 880 gram. Til sammenligning Optimus Vega gassbrenner, Titankjele og stor gassboks som jeg normal bruker på en 5 dagers tur veie 1030 gram. Det vil si 150 gram spart på 5 dager. På lengre turer er det behov for 2 gassbokser, så da blir det enda mer vekt å spare.
Vektreduksjonen er imidlertid i teorien enda. Senere i sommer vil jeg finne ut om jeg er villig til å bytte ut enkelheten med en gassbrenner med sjarmen til en vedbrenner. Det er for eksempel ikke mulig å fyre med ved inne i teltet, så jeg må ut av soveposen for å koke kaffe om morgenen.
Første turer med vedbrenner
Første turen med Solo Stove Titan ble en tur ned i gapahuken for å koke litt vann, mens jeg prøvde brenneren. Med tørr ved gikk det overaskende raskt å koke opp 0,6 liter vann. Fra jeg begynte å legge i ved, til vannet kokte tok det litt over 10 minutter. Selve koketiden med full fyr på brenneren ble i underkant av 5 minutter. Det må sies å være godkjent.
Totalt tok det rundt 20-25 minutter å samle noen tørre greiner, koke vann og å vente på at brenneren kjølte seg ned. Det vil fungere til en lang lunsjpause på fjellet.
Neste tur overbeviste ikke brenneren like mye. Da var det en del vind og litt fuktig ved etter noen regndråper tidligere på dagen. Brenneren likte ikke vind for å si det slik, så tok over en halv time fra jeg fyrte opp til det var kaffe i koppen.
Vedbrenner eller gassbrenner
Mens jeg har vært på tur har jeg hatt både gassbrenner og Solo Stove brenneren i sekken. For en rask kaffekopp har jeg som regel valgt gassbrenneren. På tørre dager med lite aktivitet på fisken har jeg funnet frem vedbrenneren. Da har det blitt en god og lang pause med sprakende flammer.
Konklusjonen så langt er at Solo Stove Titan fungerer akkurat slik den skal. Den er enkel i bruk, og effektiv med tørr ved. Med fuktig ved eller i vind overbeviser den ikke like mye. Da er det enklere med gassbrenner og vindskjerm.
Fortsatt er jeg ikke sikker på om jeg velger den sjarmerende tungvinte vedbrenneren, eller gassbrenner på de fleste turene i sommer. Så langt holder jeg Optimus Vega som førstevalget på fjellet, og vedbrenner som et godt alternativ på rolige dager under tregrensa..
Vedbrenneren jeg har til test er en Solo Stove Titan kombinert med en 1,8l Solo Stove Pot 1800. Brenneren er levert av Bålstedet. En full test vil bli publisert i løpet av sommeren.
Jan Runar Brunsvik
Jeg tenker at det vil vel være enklere å bare lage en liten grue og fyre vanlig bål istedenfor å bære med seg en vedbrenner, eller tenker du på å bruke den for å legge igjen færrest mulig spor i naturen? Jeg fyrer stort sett småbål på lengre turer på Hardangervidda og bruker kun gass/bensin på de dårligste dagene, å bære med en egen brenner for ved ser i utgangspunktet litt unødvendig ut.
Jan Erik Hansen
Er noen spørsmål å svare på når jeg tester denne brenneren. Det var en av grunnene til at jeg sa ja til å teste et slikt nisjeprodukt. Det er jo hverken bål eller et tradisjonelt kokeapparat.
Det med spor er ikke noe jeg legger stor vekt på, siden det ikke er en problemstilling i de områdene jeg normal er på tur. Steder som Femundsmarka og andre områder med stor trafikk kan det selvsagt være et argument. Et annet moment kontra bål er brannfare. Siden det både går med lite ved, og flammen ikke er så stor er det mindre fare for at glør setter fyr på vegetasjon. En må selvsagt være oppmerksom siden det alltid er fare for glør når det er åpen flamme. Det er også mulig å plassere brenneren på tryggere underlag, og varmen går ikke direkte ned i underlaget. Så sammenlignet med et bål er det tryggere.
Brenneren er likevel ikke en erstatning for et bål, men mer som kokeapparat. Flammen blir mer konsentrert, og selv med lite ved tilgjengelig er det enkelt å koke og steke på brenneren. Kan for eksmpel fyre med vierkvist og lyng over tregrensen, og få et effektivt lite «bål». Oppleves nesten som å bruke en rødspritbrenner. Er også mulig å bruke en rødspritbrenner i stedet for ved om det er lite tørt å finne, eller når det ikke ønskes røyk.
Blir å teste den ca. en måned til før jeg skriver en testrapport. Vil da ta med noe om hva jeg anser som bruksområde for en slik vedbrenner.
kristian
det er jo trist å se at brenner ikke blir brukt korekt 😉 har selv testet produktet og må si at jeg er litt mer posetiv en det som er utfallet her
Jan Erik Hansen
Du må nesten forklare hva som er feil med bruken.