Sist sommer snakket jeg med Roy. Han fortalte at han hadde skaffet seg et Exped oppblåsbart underlag for teltturer, og var litt bekymret for at jeg mente det var litt mye «prinsessen på erten». Det trengte han ikke bekymre seg for, så jeg forsikret om at jeg også hadde oppblåsbart underlag. En hel del forskjellige faktisk.
Riktignok tok det en del år før jeg ble overbevist om å satse på oppblåsbare underlag. Før det gikk det i tynne og litt mindre tynne celleskumunderlag. Det velkjente Bamseunderlaget var av den tykke varianten. Etter den første turen med selvoppblåsbart liggeunderlag i 2007 var jeg overbevist.
Exped Synmat UL 7 M
Det første Exped liggeunderlaget jeg kjøpte var Synmat UL. Det ble valgt på grunn av vekt og størrelse. Lav vekt er selvfølgelig et kompromiss med slitestyrken til liggeunderlaget, så Synmat UL er ikke like slitesterkt som det tyngre Synmat eller Downmat.
Liggekomforten til Synmat UL 7 er svært god, og underlaget isolerer bra for det meste unntatt skikkelig kalde vinterturer. Sammen med en pumpesekk er det ett godt alternativ for den som vil ha et lett, varmt og komfortabelt oppblåsbart liggeunderlag.
Exped Downmat 7 M
Etter at Synmat underlaget «poppet» (mer om det lengre ned) byttet jeg til Downmat 7 for å ha et varmere liggeunderlag for vinterturer. Downmat 7 er like tykt som Synmat UL 7, og har samme gode liggekomfort. Stoffet på overflaten har god friksjon mot sovepose og teltbunn slik at det ikke glir, og slitestyrken har vært bra.
Jeg har brukt Downmat til vinterturer i en del år nå, gjerne med et tynnere skumunderlag under om det er skikkelig kaldt. På skikkelig kalde turer vil nok noen foretrekke det 2 cm tykkere og litt varmere Downmat 9.
Synmat UL Lite
Downmat 7 er litt stort og tungt å dra med seg på sommerturer, så på sommeren bruker jeg i dag et Synmat UL lite. Det er et 5 cm tykt, og med en litt annen utforming enn Synmat og Downmat. I stedet for vegger mellom kamrene inne i liggeunderlaget er det gjennomgående sveis. Resultatet er at det ikke er like flatt på overflaten som de andre Exped underlagene.
Som alltid med turutstyr blir det et kompromiss mellom vekt og komfort. Synmat UL Lite veier svært lite og tar lite plass, selv om det ikke er like varmt og komfortabelt som Synmat og Downmat. For bruk på barmark prioriterte jeg vekt, og har ikke angret på det.
Punkteringer
Det begynner å bli noen år siden jeg sov min første natt på et oppblåsbart liggeunderlag. Jeg sov som en stein den natta. Dagen etter punkterte jeg like godt underlaget og måtte sove rett på teltbunnen. Etter en omvei til Røros for å skaffe lappesaker, hadde jeg fått min første lærdom med luftunderlag: Ha alltid med lappesaker!
Punktering av liggeunderlaget kan skje, selv om det skal en hel del til. Det gjelder å unngå bålglør, skarpe steiner og annet som kan lage hull på underlaget.
I løpet av 12 år har jeg bare opplevd punktering 3 ganger. Likevel er det alltid med lappesaker på tur. På Exped liggeunderlagene følger det med lappesaker som ligger i en liten lomme i trekket. Med reppsettet er det raskt og enkelt å lappe liggeunderlaget på tur.
Sist jeg hadde en punktering var på tur i Sulitjelmafjellene i fjor sommer. Hvordan det skjedde vet jeg ikke, men en svært liten lekkasje førte til at underlaget sakte tømte seg for luft. Etter 2-3 timer var det så slapt at jeg kunne kjenne bakken under meg.
Siden det var umulig å høre eller kjenne hvor hullet var måtte jeg ta med liggeunderlaget ut i vannet. Da dukket det fort opp noen luftbobler. Deretter merket jeg området, tørket liggeunderlaget og fulgte bruksanvisningen til reppsettet. Underlaget er fortsatt like tett.
Limet som følger med er også svært god til å reparere andre materialer. Jeg har f.eks. brukt den til å fikse en liten rift i teltduken.
Liggeunderlag som «popper»
Dette blir ofte beskrevet som liggeunderlag som delaminerer. Det som skjer er at materialet i veggen som skiller luftkamrene i Synmat eller Downmat gir etter, og det danner seg en kul på liggeunderlaget.
Jeg sendte et spørsmål til den norske importøren angående dette problemet. I svaret fikk jeg vite at Exped hadde hatt dette problemet med Liggeunderlag produsert i 2015, og noen fra 2014 og tidlig 2016. Etter at Exped ble kjent med feilen hadde de tatt tak og funnet årsaken – materialet som skiller kanalene hadde en svakhet som gjorde at de kunne «poppe» under belastning. På liggeunderlag produsert etter 2017 er ikke dette lenger et problem.
Videre kunne importøren fortelle at de på grunn av problemet med liggeunderlag som «popper» hadde økt garantitiden på UL underlag med denne feilen fra 2 til 5 år.
Så for den som opplever problemet er fremgangsmåten å ta bilde av liggeunderlaget oppblåst slik at det vises hva som har skjedd, og et bilde av Lottnummer som står ved ventilen (ut ventil på grå side av Downmat). Deretter er det å ta med liggeunderlaget dit det ble kjøpt, eller sende en henvendelse med kort beskrivelse og bilder om det ble handlet i nettbutikk.
Jeg opplevde dette med mitt første Synmat UL 7, og fikk liggeunderlaget erstattet uten diskusjon.
Konklusjon
Exped sine oppblåsbare liggeunderlag gir mye liggekomfort på tur. Kvaliteten er god, og prisen gjør at de bør være et interessant alternativ. Hva som prioriteres av vekt, isolasjonsevne og komfort avgjør hvilke modeller som passer best.
Mitt valg er Downmat 7 til vinterbruk, og Synmat UL lite for bruk på barmark når vekt i sekken har betydning.
Stian
Jeg bruker Exped Downmat Winterlite i den kalde årstida. Da i kombinasjon med et gammelt Ajungilak Bamse under. Det er mye isolasjon og komfort for vekta. Ulempa er at man mister noe takhøyde i teltet, da det bygger bra i høyden. Da er det greit med 110 cm innvendig. Opplevde, som deg, også delaminering. Det skjedde i 2016 på Laksefjordvidda. Jeg fikk nytt underlag på reklamasjon uten problemer etter å ha kontaktet forhandler og vedlagt bilde. Likefullt «sprengpumper» jeg ikke opp underlaget, og tar også ut litt luft når jeg er borte fra teltet for å unngå at lufta utvider seg inni underlaget i varmen det kan bli i et telt sommerstid.
Jan Erik Hansen
Kan klart spare litt vekt med Winterlite på vinteren, og Synmat HL på sommeren. Hvilke erfaring har du med den smale fotenden på underlaget ditt? Sover såpass urolig at jeg er skeptisk til for smal fotende selv. Men har jo ikke prøvd de underlagene, så kan godt hende det blir et slikt når de jeg har er utslitt.
Har ikke hørt om noen som har hatt problemer med reklamasjon, og fikk som deg ordnet det uten spørsmål da jeg reklamerte. Også betryggende å vite at Exped/importøren forlenget garantitiden på UL underlagene med den feilen.
Tipset med å ta ut litt luft når underlaget ligger i et varmt telt er bra. Bruker selv bare å åpne ventilen på dagtid, og så pumpe det opp på kvelden om teltet står på samme plass. Gjør det samme med packraft, der jeg tapper ut mye luft etter å ha vært på vannet siden lufta utvider seg i varmen.
Jens Fossum
Nyttig artikkel, vi har brukt rimelige oppblåsbare madrasser og det har funket bra når det har vært ned til minus 5-7 grader. Kjente at de ikke var varme nok når kona og jeg sov under åpen himmel i fjor vinter. Må ha 5 sett til hele familien, så jeg har øynene oppe og ser etter et godt tilbud.
19topper.blog
Jan Erik Hansen
Blir fort dyrt om det er til fem ja. Bruker selv då legge et skumunderlag som Bamse under Downmat når kvikksølvet sniker seg ned i bunn av termometeret. Øker varmen litt.
Er forøvrig enig i at det ofte holder med et rimelig liggeunderlag, særlig om det blir tøft behandlet. Så er det å oppgradere når det dukker opp et behov.
Asgeir
Ved smalt underlag i fotenden, lukk vindjakka og trekk den over soveposen og liggeunderlaget.
Marco Scheffers
Hei, jeg har en Downmat UL Winter LW og bruker bare pumpesekken. Etter noen kalde netter holdte jeg matten vertikalt mot lyset og så med en gang hvorfor jeg kjente kulden. Alt av dunfyllingen befant seg i ytterste enden fra ventilene. Dunet lot seg ikke fordele over hele matten ved risting eller banking eller lignende bevegelser. Det sitter som klistret fast. Da holder dunet heller ikke noe varm luft hvor det trengs. Har noen opplevd dette fenomenet også og kan det bli en reklamasjonssak?
Jan Erik Hansen
Hei. Jeg har ikke prøvd UL winter, men har Downmat 7. Har ikke opplevd kalde punkt på underlaget, men sett at det er noe dunvandring. Typisk er det at duna etter en del bruk samler seg mer på siden med ventilen der lufta slippes ut. Sikker på grunn av at det legges sammen på samme måte hver gang. Det jeg har gjort er å la underlaget ligge utrullet uten luft i boden noen dager etter tur. Deretter har jeg strøket og ristet på underlaget til duna er flyttet litt mer jevnt på underlaget. Det virker som om det har fungert. Har ikke prøvd å riste underlaget når det er oppblåst for å flytte på duna. Om du ikke har prøvd å flytte duna uten at det er oppblåst kan det kanskje være verdt et forsøk?
Har ikke hørt om reklamasjon på grunn av dunvandring på Exped, så kan ikke svare på det. Tviler på at det er en reklamasjonssak, men si gjerne fra om du sjekker det!