Lite er så bittert som å kjøre en fin ørret i flere minutter, for så å miste den rett før den er klar for å landes. Før hver sesong bruker jeg derfor å gå over slukskrinet for å sjekke om krokene er skarpe.
Hvor lenge kroker holder seg skarpe er litt avhengig av bruk. Med mye bruk tar det gjerne en til to sesonger før det er behov for å bytte kroker. Med litt mindre bruk kanskje 3-4 sesonger, men da er de sløve uansett om de knapt er brukt. I saltvann er det gjerne behov for å bytte kroker før en ny sesong, litt avhengig av type sluk/krok. På noen sluker har produsenten brukt kroker som ikke er egnet i saltvann.
Erfaringen med noen populære sluker er at Stingsilda og Jensen pirken er utstyrt med gode kroker for saltvann. Atomsilda har kroker som tåler saltvann, men som er litt myke/svake. Møresilda har gode kroker for ferskvann, men som ruster etter litt bruk i saltvann.
På Møresilda og Atomsilda bytter jeg derfor kroker på slukene som skal brukes i sjøen. De krokene jeg tar av Møresilda brukes når jeg må bytte krok på ferskvannssluker. Krokene som tas av Atomsilda brukes som reserve for saltvannssluker. Tips: tre de på en liten snor og ha de i slukboksen.
Krokstørrelser
For å oppsummere, så byttes kroker på nye Møresilda og Atomsilda før de benyttes i saltvann. På nye sluker for ferskvann bruker jeg de krokene som er på sluken. Ellers byttes sløve kroker før en ny sesong. Krokstørrelsene jeg bruker er:
Møresilda 10g – Krokstørrelse #8
Møresilda 15, 18 og 22g – Krokstørrelse #6 (Gjerne #4 etter sjøørret)
Møresilda 27-32g – Krokstørrelse #4 eller #2
Atomsilda 12g – Krokstørrelse #8
Atomsilda 20g – Krokstørrelse #6
Atomsilda 25g – Krokstørrelse #6 eller #4
Stingsilda 18g – Krokstørrelse #6
Stingsilda 28g – Krokstørrelse #4 eller #2
Spesial 12g og tilsvarende ferskvannssluker – Krokstørrelse #8
Anbefalte kroker
Jeg benytter som regel treblekroker fra VMC eller Owner når koker byttes. Gode krokvalg til ferskvann er:
Owner ST-36 BC
VMC 7547 1X
Til fiske i saltvann er disse krokene gode:
Owner ST-41
VMC 7554 2X
For å holde de skarpe oppbevares nye kroker i orginalesken til de skal brukes, mens kroker som tas av andre sluker oppbevares i et lite skrin beregnet på skruer fra Biltema. Eller et hvilke som helst lite skrin med 4-5 rom som gjør nytten. For å holde noenlunde orden på krokene trer jeg de inn på en slik bøyelig strengsak som ofte er snurret rundt ledninger på diverse duppeditter.
Aleksander Kvalsund
Gode tips!
Eg brukar og fjerne all krok når eg legg fleire slukar saman. Då slepp eg at krokane gnissar og ripar seg inn i godse og vert uskarpe. Har med egne krokar som eg likar.
Byttar eg sluk, smett eg enkelt av kroken og monterar på den ny sluken. Brynar kroken om den vert skadd. Er den blitt nedslitt og ikkje lenger brukandes, vert den skrota og eg fiskar fram splitter ny til bruk. Slik har eg altid ein rustfri, kvass krokk. Slepp også «kråkereir» med slukar som er samanfletta i kvarandre i en stor rusthaug.
Er ein rutinert går slikt skifte raskt.
På kalde dagar er ein mini splittring-åpnar kjekt og ha. Ebay har slike til ein rimelig pris. Møresilda f.eks har ekstra solide splittringar. Ein splittring-åpnar er då greit, eller montere ein mindre splittring inn i den orginale for enklare montering.
Dessverre var det ein gong på helgetur i fjellet eg gløymde og ha med krokar. Skrinet var fylt til randen av slukar utan ein einaste krok. Klok av skade har eg derfor alltid eit rom i slukboksen med kun krok, i tilfelle eg har gløymt av pakken med nye krokar.
Dermed har eg til ei kvar tid eit oversiktlig, ryddigt og reint fiskeskrin.
Jan Erik Hansen
Gode tips du kommer med der også. Gjelder å finne løsninger en liker å bruke. 🙂
Er ikke så avansert som det du er, enda. Det har kanskje med fiskestilen min, siden jeg bytter sluk ofte. Det vil si at jeg har 5-6 sluker som byttes svært ofte om det ikke er fart på fisken, og så kan jeg finne frem andre sluker, spinnere eller annet etter en stund om det ikke blir resultat. Til sjøørret har jeg to slukbokser. En stor som ligger i sekken, og en liten i lomma som er de jeg bruker oftest. Det er boksen til et sett med Atomsilda, og har en sluk i hvert rom. På fjellet har jeg også to slukbokser. En med utvalg, og en litt mindre som er den jeg putter i lomma når jeg rusler langs vannkanten. Har fote brukt små fluebokser slik at slukene holder seg på plass og ikke fløker så mye.
I de store slukboksene har jeg vært litt mer sløv, så der er det fote kråkereir. Så tipset ditt med å ta av kroken på de fleste skal jeg absolutt vurdere. Har også vurdert å fore slukboksene ala fluebokser, for at det ikke skal bli kråkereir og krokene skal holde seg litt bedre. Et par ekstra kroker har jeg også liggende i slukboksen, sammen med noen svivelhemper.