Av og til når du står i fjæra og kaster ut sluken blir det med noe uventet på land. Gjerne noe som er betydelig mindre enn sluken, og du ikke har peiling hva er for noe. Bare at det rører på seg.
Både kalenderen og været begynner å hinte om vår i nord om dagen. Ja, det har til og med både vært plussgrader og sol på en gang. Nok til at snøen synker sammen og det drypper på taket, men ikke nok å bli lurt til å dra på tur uten lang ullunderbukse. Nede i fjæra derimot har sola og temperaturen sin virkning. Det våkner til liv av småfisk, tanglopper og annet snadder som sjøørreten setter pris på. Jeg har til og med sett et par vak jeg tror kan ha vært sjøørret.
Men det var helt andre ting enn fisk på kroken i overskriften. For av og til blir det med noe opp av vannet som du absolutt ikke trodde du kunne få på sluk. Her om dagen var det en liten krabat på 5-6 cm som fulgte med en 60 grams sluk tilbake til land. Akkurat hva som fikk det lille vesenet til å hekte seg fast på sluken, eller hvordan er ikke lett å si.
For en reke på 5-6 cm greier selvsagt ikke å bite på en sluk som er dobbelt så lang som den selv. Ikke var den krøkt heller. Den rett og slett hang på sluken, og slapp da jeg løftet den opp. Så var det bare å spekulere på hva det var for en art. Etter litt googling kom jeg frem til at det mest sannsynlig er en sandreke/hestereke. Ny art på lista for å si det slik.
Ikke er det første gang heller at det har blitt litt underlig bifangst. Hvert år når fjorden er tjukk av sil er det ikke til å unngå at det krøkes noen. Flyndre er heller ikke noe en normalt fisker med sluk i stor fart, men av og til er det en skrubbe som greier å bite over en 25 grams atomsild. Småsild har jeg også fått helt inne ved land på en 10 grams møresild. Silda er ikke kjent for å være stor i kjeften, så det var rimelig trang i gapet.
Uvanlige fangster til tross. Snart er det på tide at det er sjøørret jeg kan rapportere om. For som vanlig i slutten av april stiger fiskefeberen, og selvtilliten til at jeg kan å fiske sjøørret synker for hver bomtur. Hvert år.
Men på neste tur, da blir det ikke neglebit men fisk på land.
Legg igjen en kommentar