I slutten av juli gikk turen nok en gang opp på fjellet i Indre Troms. Målet var noen navnløse vann i høyden sør for rostadalen. Kunne det være stor fisk i noen av vannene, eller ville det bli bomtur?
På leting etter gode fiskevann
Det har blitt mange turer til små og store vann jeg ikke har vært ved før denne sommeren. Noen ganger har det blitt bomtur. Enten har det vært fiskeløst i vannet, eller så har fisken vært umulig å lure. Spennende er det uansett hver gang en kommer frem til et nytt sted uten å vite hvordan det er der.
Denne gangen hadde jeg sett meg ut en rekke med vann på fjellet sør for rostahyttene. Vannene lå i 700 til 800 meters høyde, og kanskje ville det bli en tur innom Styggfiskvatnet. Først måtte jeg imidlertid komme meg over hengebrua nederst i Rostadalen.
I utgangspunktet er ikke høydeskrekken min særlig begeistret for smale gyngende hengebruer over fossende vann. For å gjøre det verre kom sidevinden i kraftige kast så hele brua ristet uten at jeg stod på den.
Det tok litt tid å overbevise høydeskrekken om at jeg måtte over. Men på et vis gikk det cm for cm fremover med smygende skritt. Så var jeg over, og kunne starte på den kjedelige timen gjennom skogen opp til rostahyttene.
Stor røye i teltvatnet
4 timer etter start kunne jeg sette opp teltet ved det største av vannet. Teltplassen var bra, og heldigvis var vindretningen slik at det ville være greit å fiske på den dypeste siden. Der det var langgrunt og motvind var det bare å glemme å kaste ut sluken.
Etter en liten matbit ble det noen timer rundt vannet. Kast etter kast med ulike sluker, uten tegn til fisk. Først sent på kvelden var det et forsiktig napp som fikk frem optimismen for neste dag.
Dagen etter fortsatte fisket etter et par gode kopper kaffe og litt frokost. Det tok ikke lang tid før noe nappet forsiktig i en 12 grams spesial i kobber og rødt. Neste kast gikk i samme retning, og endelig tok røya. Fisken var både rolig og medgjørlig, så jeg tenkte det måtte være noe rundt halvkiloen. Helt til den nærmet seg land og ikke lenger var like rolig og medgjørlig.
Både stang og snellebrems fikk jobbe litt før en smelfeit røye kom på land. Formen var nesten som en amerikansk fotball. Vekta viste noen gram under 1,6 kilo.
Styggfiskvatnet
Med en røye trygt plassert i snøfonna ved teltet ble dagstursekken pakket for å gå innom noen flere småvann når jeg først var på fjellet.
Fisk ble det lite av i 3 vann jeg var innom. I ett var det muligens et lite vak, men der var det så grunt at det endte med avslitt sluk. Det fristet å kjenne litt god motstand i stanga igjen, så på returen la jeg turen opp til Styggfiskvatnet.
Aslatjavri, som det heter på kartet, er et vann der det er gode muligheter for å få stor røye. Men rundt vannet er det grov steinur, og fisken er stygg. Mye gammelfisk med stort hode og lang tynn kropp. Sist jeg var der var det også parasitter på fisken. Det jeg tror er en type fiskeigle, som setter seg på finner og gattåpning, og noe som kravlet inne i den røya jeg åpnet. Så jeg kaller det bare for Styggfiskvatnet, og skulle fisken bite ville det bli fang og slipp.
Et par kast i Aslatjavri var det som skulle til før det var fisk på kroken. En lang røye som gjorde tapper motstand. Kreftene kunne ikke måle seg med den fra tidligere på dagen, så det tok ikke lang tid før jeg forsiktig kunne veie gammelrøya til 1,4 kilo. Så ble den sluppet tilbake.
Kartstudie i teltet
Tidlig på kvelden var jeg tilbake i teltet. Over en kopp kaffe kikket jeg på kartet, og planla turen ned fra fjellet neste dag. Da ville jeg gå innom to vann til.
Jeg tenkte også litt på det halv-offisielle prosjektet mitt om å være på tur til alle gode fiskevann i Indre Troms. Et prosjekt jeg uten å vite det startet da jeg flyttet nordover i 2013, men først innså at jeg holdt på med i 2017. Da hadde jeg som regel valgt turer til nye steder hver gang teltet var med på tur.
Helt systematisk har imidlertid ikke turene vært. Så da gjengen i «Målselv vann for vann» startet sitt prosjekt i fjor ble jeg inspirert til å være mer systematisk. Men fortsatt mangler jeg en oversikt der jeg kan krysse ut de vannene jeg har besøkt.
Så mens jeg satt der og kikket på kartet tenkte jeg litt mer på prosjektet. Kanskje jeg skal gjøre det mer systematisk. Lage en liste over passe store vann i Indre Troms, og så finne ut hvilke av de som fortjener å kalles gode fiskevann. Det vil si vann det er verdt en tur med fiskestang og telt.
Legg igjen en kommentar